PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hatay Köprüleri


Fırtına_
02-19-2009, 11:45
Diocletianus Köprüsü (Merkez)

http://www.kenthaber.com/Resimler/2004/12/15/antk.roma%20k%C3%B6pr%C3%BCs%C3%BC.jpghttp://www.kenthaber.com/Resimler/2004/12/15/yeni%20Roma%20K%C3%B6pr%C3%BCs%C3%BC.jpgAntakya’nı n merkezinde Âsi Nehri üzerinde bulunan köprüyü Roma İmparatoru Diocletianus yaptırmıştır. Büyük kesme taştan üç ayaklı olan bu köprünün ayaklarının biri üzerinde Roma’nın simgesi olan kartal kabartmaları bulunuyordu. Birkaç kez onarılan bu köprü ne yazık ki 1970’den sonra yıktırılarak yerine yeni bir köprü yaptırılmıştır.


Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü (Altınözü)

Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesinin bir bölümünü oluşturan bu köprü, küçük dört gözlü olup, günümüze pek az bir bölümü gelebilmiştir. Bunlardan ortadaki göz sivri kemerli ve diğerlerinden daha yüksekti. Moloz taş ve tuğla karışımından yapılmıştır. XVI.yüzyıla tarihlendirilmektedir. Evliya Çelebi de bu köprüden söz etmiştir.


Memekli Köprü (Merkez)

MS.II.yüzyılda Harbiye çağlayanları üzerindeki 9 km. uzunluğunda olan ve Antakya’ya su getiren kanallar üzerinde iki köprü yapılmıştır. Günümüzde bu kanalların hemen hemen bütünü yok olduğu gibi köprülerin de kalıntıları bulunmaktadır. Halk arasında bu köprülere Memekli Köprü ismi verilmiştir. Yapı malzemesini kaba moloz taşlar, kemerleri de tuğlalardandır.


Demir Köprü (Merkez)

Antakya-Reyhanlı yolunun 21. km.de Âsi Nehri üzerindedir. Taştan 5 gözlü olan bu köprünün yapım tarihi kesinlik kazanamamakla beraber Osmanlı döneminde birkaç kez onarıldığı bilinmektedir.


Danaahmetli Köprüsü (Kırıkhan)

Kırıkhan İlçesi’nin Torun, Abalaklı, Kodallı ve Danaahmetli köyleri arasında Karasu Çay’ı üzerindedir. Yavuz Sultan Selim zamanında yapılan yedi gözlü köprü günümüze sağlam bir durumda gelmiş olup, kullanılmaktadır.


Murat Paşa Köprüsü (Kırıkhan)

Kırıkhan İlçesi, Murat Paşa Köyü’nde iki ayrı köprü halindedir. Bunlardan birinin köprü ayakları dolmuş, diğeri kısmen de olsa kullanılmaktadır. Mimari üslubundan Osmanlı döneminde yapıldığı biliniyorsa da kesin bir tarihleme yapılamamaktadır.