PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Adana Şehitlikleri


Fırtına_
02-19-2009, 11:22
Adana Yeşiloba Şehitliği (Seyhan)

Milli Mücadele sırasında, 1920 yılının Haziran ayında büyük çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yüz kadar Türk’ün yolu Sarıhamzalı ve Yolgeçen köyleri civarında Ermeniler tarafından kesilmiştir. Bu gurup Ermenilerce Kahyaoğlu çiftliğine götürülmüş ve orada öldürülmüşlerdir. Bu katliamdan sadece bir kadın ile iki çocuk kurtulabilmiştir.

Bu katliamın yapıldığı yere 1955 yılında Türkiye Kuva-i Milliye Mücahit ve Gaziler Cemiyeti’nce bir anıt yaptırılmıştır.


Küçükdikili Köyü Şehitliği (Seyhan)

Milli Mücadele sırasında 1920 yılının Haziran ayında Karahan’daki milli kuvvetlere ulaşabilmek için yola çıkan bir Türk gurubu Yeşiloba yakınındaki Ermeni çiftliğinde öldürülmüşlerdir. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu bu şehitler Küçükdikili Köyü’ne gömülmüşlerdir. Sonraki yıllarda bu olayı simgeleyen bir anıt buraya dikilmiştir.


Saimbeyli Şehitliği (Saimbeyli)

Milli Mücadele sırasında Saimbeyli’yi Fransızlardan kurtarmak için yapılan çarpışmalarda şehit olan 80 kişinin mezarı Saimbeyli’de bulunmuştur. Bu nedenle de buraya 1946 yılında bir anıt dikilmiş ve bu anıt 1968’de Milli Savunma Bakanlığı’nca onarılmıştır.


Şehit Duran Mezarı (Seyhan)

Milli Mücadele sırasında Adana’nın güneyindeki bahçelerde, Köşkler Duran Kalfa Fransızlarla yapılan çarpışmalarda şehit olmuştur. Duran Kalfa’nın şehit olduğu, bugünkü Şehit Duran Mahallesi, Manisalı Ali Bey Caddesi’nde Mücahitler Derneği ve halkın yardımı ile mermerden bir mezar yaptırılmıştır.

Adana’nın ilk şehitlerinden olan Duran Kalfa’nın mezar kitabesi:
En son deminde son kurşunu ile attığını vuran
Ey şehit olduktan sonra da eli tetikte duran
Bu hür ovanın hür beldesinin arslan çocuğu Duran
Yazılan destanın ve hatıran
Okunsun mevlûtlar okunsun Kur’an 1315-1336 (1920)