PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Adana Türbeleri


Fırtına_
02-19-2009, 11:17
Ramazanoğlu Türbesi (Seyhan)

Ulu Caminin güneydoğusuna bitişik olan Ramazanoğulları türbesini Piri Mehmet Paşa 1541 yılında, Ramazanoğulları beyleri için yaptırmıştır. Türbe, 5.50x6.30 m. ölçüsünde olup, biri cami içerisinden, diğeri de dışarıdan olmak üzere iki kapıdan girilmektedir. Türbenin iç duvarları yarısına kadar XVI.-XVII.yüzyılın İznik ve Kütahya çinileri ile kaplıdır. Türbenin üzeri merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Türbe içerisinde üç sanduka bulunmaktadır.
Bunlar:
Ramazanoğlu Davut’un oğlu Emin Halil Bey (ö.1510)
Emin Halil oğlu Piri Paşa’nın oğlu Mehmet Bey (ö.1534)
Piri Mehmet Paşa’nın oğlu Mustafa Bey (ö.1552)


Şehit Duran Mezarı (Seyhan)

Adana, Seyhan Nehri set duvarı boyunda Papaz’ın bahçesi yolu üzerindedir. Adana’nın ilk İstiklâl Savaşı şehitlerinden Duran, 1920 yılında Fransızlara karşı savaşırken şehit olduğu yere gömülmüştür. Adana Mücahitler Derneği ve halkın yardımı ile mermer mezarı üzerine şu kitabe konulmuştur:
“Ey son deminde son kurşunuyla şehit olduktan sonra eli tetikte duran,
Bu hür ovanın, hür beldenin aslan çocuğu Duran,
Yazılsın destanın ve hatırana okunsun,
Mevlütlar ve okunsun Kur’an”
d.1315-1336


Ziya Paşa Mezarı (Seyhan)

Ulu Cami yanında, Ziya Paşa Parkı’ndadır. Şair Ziya Paşa (1825-1880) Adana Valisi iken ölmüş ve buraya gömülmüştür. Adana Valisi Abidin Paşa 1881 yılında bu mezarı yaptırmıştır. Çevresi 1961 yılında park haline getirilmiştir. Adana Valisi Mukadder Öztekin 1962’de bu mezarı onarmış ve Ziya Paşa’nın bir büstünü de parka koydurmuştur.


Dur Hasan Dede Türbesi (Ceyhan)

Ceyhan İlçesi’nin Durhasan Köyü’ndedir. XVIII.yüzyıl başında yapılan bu türbeyi 1870’de Yanyatıroğullarından Abidin Efendi onarmıştır. Bu türbede Tahtacı Türkmenlerinin piri sayılan Dur Hasan Dede’nin mezarı bulunmaktadır.