PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mermer Nasıl Yapılır - Mermerin Yapılışı


_SoN_
02-17-2009, 14:47
Mermer Yapılışı

Antik mermer adından da anlaşılacağı gibi eskitilmiş veya doğal olarak yıpratılmış mermer türüdür. Görünümü tamamen rustik olup, bulunduğu yerlere ayrı bir güzellik katar. Amerika ve Avrupa da yaygın olarak kullanılan bu mermer türü ile balkon, teras, havuz kenarı, otel restoran ve ticaret merkezlerinde kullanılacak ideal bir malzemedir.
Doğal yapısı ve yüzeyi sayesinde kaygan olmayan bu malzeme, çeşitli desen ve bordürlerle zenginleştirilmektedir. Çok renkli desen ve bordürler sonsuz seçenekler sunmaktadır.
Beyaz, sarı , gri, kırmızı, pembe traverten, bej, yeşil, siyah , vişne, bordo gibi mermer kullanılarak yapılan, pano, göbek, kenar bordürü , yer ve duvar kaplamalarının m2 si 100-200 dolar arasında alıcı bulmaktadır.
Emek yoğun bir işkolu olması dolayısıyla ülkemiz için istihdam yaratabilecek önemli bir sektör olabilir. Halen dünya’ da bu noktada İtalyanlar önde gelmektedir. İtalyanları ise Çinliler izlemektedir. Ülkemiz de de hızla gelişen ve Afyon, İzmir, İstanbul, Adapazarı gibi kentlerde üretilen antik taşlar emek yoğun işlerden olduğundan, işsizlik oranı yüksek bulunan ülkemiz de gelişme imkanları olan bir alandır.

2.Üretim Teknolojisi
Daha çok mermer işleme tesislerinde üretilen ve kontrol sırasında hatalı veya çatlak olduğu görülerek kalite dışı sayılan malzemelerden seçilmektedir. Bu malzemeler şekilde görüldüğü üzere küçük parçalar halinde kesilerek, yatay ve dikey çalışan santrifüjlü makinalar da döndürülerek eskitilmektedir. Eskitilen bu parçalar, çeşitli şekil ve desenlerde kalıplar içersine sıralanır ve fiberteks olarak adlandırılan fileler üzerine yapıştırılmaktadır. Sonra da bunlar, kalın mukavva ambalajlar içersinde ihtiyaç yerlerine sevkedilmektedirler.
3.Pazar DurumuHalen bu türdeki mermerlerin en büyük alıcısı durumunda ABD olup, Avrupa ülkelerinde de oldukça yaygın şekilde pazar bulmaktadır. Halen İzmir, İstanbul, Afyon’da faaliyette bulunan 20 ye yakın şirket bu alanda çalışmaktadır. En belli başlıları, Ayasofya Mosaics, ilksernit, Anatolia, Palmer Mermer, Efesus Stone, Artmer, Ald Stone, Tureks gibi kuruluşlardır. Günden güne bu dalda çalışan firmalar artmakta ve sektör çok yüksek gelişme trendigöstermektedirler.

4.Yatırım Miktarı Az yatırımla çok kişiye iş imkanı yaratan sektör durumunda olan faaliyet alanıdır. Böyle bir tesisin kurulması için gerekli makine ve ekipmanları yurt içi sanayisinde temin etmek mümkündür. Bu konuda üretim yapan firmalar mevcuttur. 8. Mermer Fuarından toplayabildiğimiz kadarı ile bu alanda kesme, eskitme makinalarını yapan firmalar dışında da firmalar bulunmaktadır. Bu konuda üretim yapan firmalara sorularak bunlar tespit edilebilir.
Fuarda yaptıkları makinaları sergileyen firmalar nezdinde yapılan küçük bir araştırmaya göre kapasiteye ve firmaya göre değişmekle beraber 100.000 dolar lık bir yatırım gerektirdiği belirtilmektedir. Tespit edilecek firmalar arasında teklif almak suretiyle bu miktarın daha da altında gerekli makinaları almak mümkün olabilir.
Makinaların yerleşeceği bina ve arazi giderleriyle, idari ve sosyal hizmetler için gerekli müştemilat yatırımın toplamını teşkil edecektir. Projenin toplam tutarının hesaplanması için bir ön çalışma gerektirmekte ve yatırımın gerçekleşmesi için bu konuda fizibilite çalışması yapılmalıdır. Bu alanda çalışan firmalar gezilerek bu kuruluşların bilgi ve birikimlerinden yararlanılmalıdır.

5.Muğla'nın İmkanları Yönünden Durum
Muğla’da 42 adet mermer işleme tesisi ve 30 adet de mermer ocağı bulunmaktadır. Hem Muğla ili içersinde , hem de Muğla ili yakınında bulunan Denizli, Burdur yörelerinde ise traverten yaygın şekilde çıkarılmakta ve ihtiyaç olduğunda bu tür hammadde kolayca sağlanabilir.
Muğla’da son 15 yılda mermercilik alanında çok büyük gelişmeler olmuştur. Tesislerde üretilen mermer fayanslardaki fireler, mozaik yapımı için uygun hammadde niteliğindedir.
Genellikle de mermer ocaklarının olduğu yerler kırsal kesim olup, bu yörelerimizde gelir seviyesi sahil kesime göre çok azdır. Firelerin geri dönüştürülmesi ve yeniden kazanılması için kırsal kesimde atıl iş gücü mevcuttur. Kırsal kesimle, sahil kesimi arasındaki bu farkın giderilmesi için emek yoğun işkollarına daha çok ihtiyaç bulunmaktadır.
Muğla ili, ülkemizin önemli turizm merkezlerindendir. Türkiye’ye gelen turistlerin 1/3 i Muğla’nın sahil kesimlerini ziyaret etmektedirler. Turistler, en iyi tanıtım araçlarından biridir.
Bu durumu ile Muğla mozaik yapımı için uygun koşullara sahip olmaktadır. O bakımdan Muğla’da mozaik yapımının yaygınlaşması halinde önemli bir gelir kaynağına sahip olacaktır.

6.Sonuç
Traverten ve mermer artıklarından fayans firelerinde çeşitli şekillerde kesilerek, fiberteks file üzerine yapıştırılmak suretiyle hazırlanan antik mermer taşlar, bilhassa Avrupa ve ABD de çok miktarda kullanılmaktadır. Havuz kenarı, teras, balkon gibi yerlerde kullanılan taban ve yer kaplaması , pano ve yer kaplaması antik taşların imalatı ve montajı işi, az yatırımla çok miktarda insana istihdam yaratan bir alandır.
Ülkemizde son yıllarda büyük gelişme eğilimi gösteren ve ülke çapında en az 20 firmanın faaliyet gösterdiği bu işkolunda, daha çok ihracata çalışılmaktadır. Bu bakımdan mermer artıklarının geri dönüştürülerek, firelerin değerlendirilmesiyle ülkemize döviz kazandırılan bu alan Muğla’ya da büyük katkıları olacaktır. Muğla’nın sahil kesimine göre geride kalmış , yoksul kesim bu yolla belli bir gelire sahip olabilir.
Özel İdarenin Melsa örneğinde olduğu gibi bu konuda yatırıma gitmesiyle, bu tür imalatın öğrenilmesine ve daha sonrada yaygınlaşmasına yardımcı olacaktır.