PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Politik Psikoloji


Hasret
02-15-2009, 23:17
Politik Psikoloji büyük grupların, kitlelerin ve ulusların birbirleriyle olan ilişkilerini ele alarak bu ilişkilerde rol oynayan psikolojik etmenleri değerlendirmektedir. Politik psikoloji bunun yanı sıra büyük gruplar ve uluslarla ,bunların liderleri ve liderler arasındaki ilişkilerin psikolojik boyutlarını incelemektedir.

Psikoloji çok geniş uygulama alanı olan bir bilim dalıdır. Örneğin gelişim psikolojisi, davranış psikolojisi, analitik yönelimli psikoloji... gibi. Politik psikolojinin sorunlara yaklaşım yöntemi eklektik ve entegratif anlayışla derinlik (analitik) psikolojisinin temeline dayanmaktadır. Bu nedenle uluslar ve uluslar arası ilişkilerde davranışların yüzeysel değerlendirme ve görünür psikolojik sorunlardan daha çok altta yatan, derinlemesine incelemeyle anlaşılan motivasyonlar politik psikolojinin çalışma alanıdır.

Politik psikolojinin araştırma alanlarından biri de terörizm ve teröristlerin psikolojisiyle, ulusal ve etnik kimliklerin psikolojisidir.Bunun yanı sıra terörle mücadele eden grupların psikolojisi de politik psikolojinin araştırma alanıdır.

Türkiye’de yukarıda politik psikolojinin ilgilendiği alanlarda derinlik psikolojisini temel alan herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu eksikliği gidermek amacıyla Türkiye de Politik Psikoloji Merkezi 1992 de kurularak , çalışmaya başlamış ancak 1997 den sonra pasif konuma geçmiştir. Bu kitapta dünyada ve Türkiye’de çok yeni olan politik psikoloji biliminin aydınlattığı alanlardan yararlanılarak normal kimlik gelişimi,teröristin kimliği, etnik kimliğin gelişimi,terörizmin psikolojisi gibi alanlar üzerinde durulmuştur. Toplumların ve büyük grupların kimliklerinin oluşumunda onların tarihsel süreç içinde başka toplumlarla yaşadıkları olayların önemli bir yeri vardır. Bu olaylar o toplumun diğer toplumlardan farklılığının da belirleyicileri olabilmektedir. Politik psikoloji toplumların yaşadığı bu olaylara psikolojik pencereden bakarak farklı bir boyutu ortaya koymaktadır.
Politik Psikoloji Derneği // Ana Sayfa (http://www.ppd.org.tr/index.html) : kaynak