PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Devlet Operası 2009'da devrim peşinde


kelebek35
02-14-2009, 12:44
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, ''Bu yıl Devlet Opera ve Balesi adına Türkiye'de önemli dönüşüm yılı olacak'' dedi.


Yeni bir repertuvar anlayışını getirmeyi hedeflediklerini belirten Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Mersin Devlet Opera ve Balesi'nce sahnelenen

''İstanbulname'' adlı opereti izlemek üzere geldiği çıklamalarda bulundu.
Geçen yıl büyük dönüşümler başlattıklarını belirten Gökmen, ''Bunların en başında, Devlet Opera ve Balesi'nin kuruluşundan bu yana en önemli adım diyebileceğimiz Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün kurulması geliyor. Böylelikle Devlet Opera ve Balesi artık Türkiye genelindeki opera ve balenin geniş vadedeki projeleriyle, uluslararası projeleriyle daha yoğun ilgilenebilecek'' diye konuştu.

Gökmen, Türkiye'nin 6. opera ve balesi olarak açılan Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünün ilk eserlerini sahnelemeye başladığını kaydetti.
Bu yılın Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü adına Türkiye'de önemli dönüşüm yılı olacağını ifade eden Gökmen, şöyle konuştu:

''Dönüşümlü bir repertuvar sistemine giderek her şehrimizde sergilenen eserlerin periyodik olarak diğer şehirlerde de sergilenebilmesini, çok daha tasarruflu ama çok daha geniş kitlelere ulaşabilecek bir repertuvar anlayışını getirmeyi hedefliyoruz. Bu dönüşümlü repertuvar sistemi önemli bir adım olacak.
Bu arada geçen yıl başlattığımız ve 2010'da tekrar edeceğimiz uluslararası bale yarışması büyük ses getirdi. Zannediyorum ki 2010'da büyük bir katılımla bir hafta süresince dünyanın dans kalbi İstanbul'da atacak.
Önemli adımlarımızdan ve çok önemsediğimiz kurumlardan biri de çocuk opera ve balesi. Bunun ilk adımını Ankara'da 17 Şubatta Çocuk Opera Balesi Leyla Gencer Sahnesi'ni açarak atıyoruz. Tabii bugüne kadar olan çocuk koroları ile opera balelerini geliştirerek sürdüreceğiz. Bu da bu yılın önemli hedeflerinden biri.''

-KADRO SIKINTISI-

Genel Müdür Rengim Gökmen, bazı kurumlarda kadro sıkıntısı çektiklerini ancak geçen yıl hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Maliye Bakanlığının tanıdığı olanaklar çerçevesinde bu sorunları çözümlemede farklı bir yol izlediklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Elde ettiğimiz imkanlarla Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünü kurduk. İstanbul ve İzmir'de yeterli ölçüde olmasa da kadrolarımızı takviye etme olanağını bulduk. Ancak Mersin, Antalya ve Samsun gibi küçük ölçekli operalarımızda önemli ölçüde sorun yaşıyoruz. Ama bu yıl bu kadrolarla ilgili çok önemli bir adımı atmak durumundayız. Büyük, orta ve küçük ölçekli kurumlarımızı 3 grupta örgütleyerek kadrolarını yeniden gözden geçireceğiz. Bundan sonra planlı şekilde gideceğiz. Bu, Devlet Opera ve Balesi'nin yeni kadro anlayışının oluşumu bakımından önemli bir adım olacak.''

(aa)