PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ALKOL VE ALKOLÜN ZARARLARI


Kalpsiz_
12-27-2007, 17:58
ALKOL VE ALKOLÜN ZARARLARI

________________________________________
Sigara içmeyenlerin sigara içenlerin yanında gördüğü zararlar
Pasif Sigara İçiciliği
Ev içinde sigara içiliyorsa;
Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmaktadır.
Bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmaktadır.
Ani bebek ölümü riski 2.5 kat artmaktadır.
Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmaktadır.
Çocuklarda astım ve solunumsal infeksiyon riski 2 kat artmaktadır.
Çocuklarda akciğer kanseri kronik bronşit sıklığı artmaktadır.
Kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanser ile ölüm 2-3 kat artmaktadır.

Sigaranın çocuklar üzerindeki etkileri
Anne-babanın sigara kullanımı çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonlarını (bronşit, pnömoni) % 50 arttırır. Astım riskini arttırır.Astımı kötüleştirir.
Ani bebek ölümlerine yol açtığı düşünülmektedir.
Çocuklarda meningokok hastalığını kolaylaştırdığı düşünülmektedir.
ALKOL VE ALKOLUN ZARARLARI

A-Sinir sistemine:Alkol,genel anlamı ile yağları eriten bir maddedir. Beyin ve sinir hücreleri bünye itibarı ile yağları ana madde olarak ihtiva eder.Vücuda giren alkolü süzerek alan hücre zarlarını eritir.Böylece hücreye giren alkol, hücre zarlarının zehirlenmesine sebep olur.Sonunda hücre zarları ya tamamen zarara uğrar,yada uyuşarak vazife yapamaz hale gelir.
b-Göze tesiri:Beyin ve çevre sinir sistemini tahrip eden alkol,göze giden görme sinirlerini de etkisi altına alır.Sararma ve uyuşmalar,sulanma ve görme bozuklukları meydana gelir.Netice ameliyatla sona erer.Ya göz değişir,yada kör olur.
c-Kalbe tesiri:Alkolün beden üzerine yaptığı tahribatın biri de kalp,böbrek ve dolaşım sisteminedir. Kalp hücrelerinde en ufak bir aksaklık “Miyokart” denilen kalp adelelerinin aksamasına sebep olur.Böyle alkoliklerde yürek kaslarında genişleme, kalınlaşma ve kan dolaşımında güçlükler meydana gelir. Bazılarında kalp ve ciğerlerin yağ tabakaları ile kaplandığı,nefes alırken çok güçlükler çektiği,gözlerde büyüme,renkte sararma olduğu görülür.
d-Damarlara tesiri:Alkol halkımız arasında “damar kireçlenmesi” denen tehlikeli bir hastalığa da yol açar. Çok alkol kullanan kimselerde mide tahrip olur.Mide zarları bozulur.Yanma ve sürekli rahatsızlıklar hatta iç kanamalar meydana getirir.Ayyaş insanların bilhassa sabahları kusup aksırmaları bu gibi sebeplerdendir
e-Cigerlere tesiri:Karaciğer hücreleri, insan oğlunun yapmaya muktedir olamadığı ağır bir kimya sanaiidir.
Karaciğere durmadan kanın yığılması,onun önce büyümesine, sonra büzülmesine yol açar.Buna tıp dilinde “siroz” denir.Müzmin alkoliklerdeki siroz, mahvolmuş karaciğerin ifadesidir.(1)
Bütün bunlardan sonra yüce Allah’ın fermanını analım:
“Ey inananlar ! içki, kumar, putlar ve fal okları, şüphesiz şeytan işi pisliklerdir,bunlardan kaçının ki saadete eresiniz. Şeytan şüphesiz ki içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan, namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi? (3)
Aşırı alkol kullanımı önemli bir sosyal ve tıbbi sorundur. Bir çok toplumda orta düzeyde alkol kullanımı kabul edilebilir. Ancak aşırı alkol kullanımı karaciğer,pankreas,beyin ve dolaşım sistemine büyük hasarlar verir.
Beyin ve Sinir Sistemi
Aşırı alkol kullanımının beyin ve sinir sistemi üzerine önemli etkileri vardır. Alkol geçici bir bellek kaybına da neden olabilir. Gerek yeni içmeye başlayanlarda gerekse aşırı kullananlarda içtikleri dönemin tümünü ya da bir bölümünü unutmak sık görülen bir durumdur. Aşırı alkol kullananlarda,içki bırakıldıktan sonra birkaç hafta süren geçici bellek kayıpları da görülebilir. Ancak alkolden uzak durulduğunda bellek sorunları ortadan kalkabilir.
Aşırı alkol kullanımı uyku bozukluklarına ve bütün gece uyuduktan sonra bile sabah bit-km kalkmaya neden olabilir. Beynimizin etkinliğiyle hafif veya orta uyku derinliği dönemlerinden,rüya gördüğümüz uyku dönemine geçeriz. Bu döneme hızlı göz hareketleri (REM) dönemi denir ki fiziksel ve ruhsal sağlığımız bu döneme bağlıdır. Ne yazık ki alkolün anestezik (narkoz benzeri) etkisi beynin yeterince REM uyku dönemi oluşturma yeteneğini etkiler ve bu durum aşırı alkol kullananlarda görülen sabah yorgunluğunun sebebidir.
Bazı kronik alkoliklerde Wernicke-Korsakoff Sendromu denen bir nörolojik bozukluk bulunabilir. Bu bozukluk özellikle kötü beslenen (özellikle yetersiz tiamin[B1 vitamini] )alkoliklerde görülür.
Hastalığın ilk belirtisi göz kaslarında ani güçsüzlük ve felce bağlı çift görmedir. Zamanla hasta yardımsız ayakta duramaz veya yürüyemez. Wernicke-Korsakoff Sendromu nda hasta özellikle yakın geçmişe ait olayları unutur,ayrıca çok ileri derecede bellek kayıpları da ortaya çıkabilir; dönem dönem kim olduğunu bile unutur. Ayrıca bu kişilerde kendi kendine konuşma, bulunduğu yerin ve zamanın farkında olmama ve halüsinasyonlar (gerçek olduğu düşünülen hayaller) görülebilir.
Wernicke-Korsakoff Sendromunun tedavisi bellidir:alkolden uzak durmak ve vitamin yetersizliği belirtilerini geriletmek için tiamin (B1 vitamini) kullanmak. Ancak bu bozukluğun yol açtığı şikayetler genellikle tam olarak ortadan kalkmaz.
Sindirim Sistemi
Alkol midenizin iç yüzeyini örten tabakayı tahriş ederek gastrite, kusmaya yol açarak midenin üst bölümü ve yemek borusunun alt bölümünde küçük yırtıklara neden olabilir; Mallory-Weiss Yırtıkları denen bu küçük yırtıklardan kanama olabilir. Uzun süre alkol kullanımı özellikle B vitaminlerinin (özellikle folik asit ve tiamin) ve diğer besinlerin emilimini engelleyebilir. Alkol kullanımını kestiğinizde bu sorunların çoğu ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte, yağlanmış veya büyümüş karaciğer, alkol hepatiti veya yemek borusu varisleri gibi sorunlar acil tıbbi müdahale gerektirir.
Dolaşıma katılan alkol karaciğere gelir ve orada enzimler tarafından parçalanır. Sağlıklı bir karaciğer alkolü saatte 50 kalori oluşturacak bir hızla parçalar. Bu 30ml. viskiye eşittir. Eğer karaciğere gelen alkol bu miktardan fazla olursa, parçalanana kadar kanda kalacaktır.
Alkol kullanımından sonraki gün ortaya çıkan baş ağrısı ve ağız kuruluğunun nedeni pek belli değildir. Olası bir neden, alkolün idrar söktürücü etkisi nedeniyle oluşan su kaybıdır. Bu, dehidratasyona (vücuttaki sıvının azalması) neden olabilir. Bu şikayetlerin ortadan kalkması için dinlenmek, bol miktarda sıvı ve bir ağrı kesici almak gerekir (mide sorunu olanlar ağrı kesici kullanırken dikkatli olmalıdır).
Alkoliklerde akut veya kronik pankreas iltihabı da görülebilir.
Dolaşım Sistemi
Alkol geçici olarak kan basıncını düşürebilir. Ancak sürekli kullanıldığında kan basıncını yükseltebilir.
Sürekli ve aşırı alkol kullananlarda kardiyomiyopati denilen, kalp kasını harabeden ve aritmiden (kalp atışları ritminde düzensizlik) kalp yetmezliğine kadar çeşitli önemli sorunlara yol açan bir hastalık da sık olarak görülür. Az miktarda alkol kullanımı da kalp hastalığı olasılığını artırır.
Cinsel İşlevler
Alkol alışkanlığı erkeklerde empotansa (sertleşme kaybı) neden olabilir. Kadınlarda ise adet düzeni bozulabilir. Ayrıca anne karnındaki bebeğin sağlığını ve gelişimini bozacağı için, hamile kadınların kesinlikle alkol almamaları gerekir.
Kanser
Alkoliklerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara göre kansere yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir (özellikle gırtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserleri).
Geçen sayımızda insanı maddi ve manevi yönden tehdid eden unsurlardan sigara konusunu ele almıştık..Bu sayımızda sizlere alkol’den bahsedeceğiz.
Tarihin eski çağlarından beri kullanılagelen içki, coğu zaman insanları ,cemiyetlerii ve hatta devletleri tehdid eden durumlar arzetmiştir.
Alkol zamanla insanlar arasında değişik adlar alarak yerleşme imkanı bulmuştur.Yine bilinen içkinin sadece “şarap ve rakı” olduğu tartışılmış yasaklananların da bunlar olduğu belirtilmiştir.(1)
Bu hususta (Kur’an ve sünnette) açık olarak “sarhoşluk veren her şeyin içki olduğu” dolayısı ile kesinlikle haram olduğu ifade edilmiştir.
Alkol,zaman içinde birçok hastalıklara yol açan son derece tehlikeli bir alışkanlıktır. Genellikle gençlik yıllarında bir özentiyle başlayan bu alışkanlık, zamanla efkar dağıtmak, dertleri unutmak gibi nedenlere dayandırılarak devam ettirilir.
Alkol hakkında bu kısa girişten sonra belirtelim ki din kitaplarımızda,üzerinde ısrarla durularak beş şeyin korunması istenmiştir.Bunlar sağlığı korumak,nesli korumak,helal yollardan kazınılan malı korumak,dini korumak ve aklı korumaktır.
Içki sağlığı bozduğu gibi,aklı da giderir ve normal düşünüp, normal kararlar vermeyi engeller.
Içki, hasta bir kişinin veya hasta bir toplumun çırpınışlarına yansıyan bir uyarıcı veya bir uyuşturucudur.Sınıf farklılıklarının aşılmaz boyutlara ulaştığı toplumlarda, çirkin ve acımasız bir lüksün içinde servet sarhoşu olan sınıflara içki bir uyarıcı olurken;yokluk ıstırabı içinde kıvranan insanlar için de içki, dertleri ve acıları unutmada bir uyuşturucu aracıdır. Her iki olayda da asıl neden, insanlık dışı sistemlerin, insanlığın başına bela olmasından ibarettir. Insanlar, alkollü içkiler aracılğı ile hem intihar etmekte, hem de şeytanın emrindeki sistemlerin ihanetiyle zehirlenmektedir.
Alkol aynı zamanda sosyal felaketlerin de anasıdır. Alkolik insanlar,günlük işlerini ve sorumluluklarını önemsemez duruma gelerek, ailesinde ve diğer yakın çevresinde, sonrada başkalarının gözünde sevimsizleşen bu insan, artık kötü ve zararlıdır.
Alkolün en büyük yıkımı aile hayatında görülür.Aile bireyleri arasında dirlik düzen kalmaz, tartışmalar, kavgalar, ağır suçlamalar ve evden kaçmalar birbirini kovalar,.Evde sürekli gerginlik ve panik hakimdir.Alkolik bir babanın aile breyleri tarafından heyecan ve endişe ile beklenişi tam bir dramdır. “Gelince ne yapacak hangimize saldıracak, kime küfredecek,yine içmeye devam edecek mi? Gibi sorular,korkulu bekleyişin acı veren anlarını dolduran cevapsız sorulardır.(2)
Diğer tarafdan, basından takip edebildiğimiz kadarıyla, toplumu kasıp kavuran öldürme, yaralama, gasp, soygun, intihar, trafik kazaları, ırza tecavüz gibi sosyal felaketlerin birinci derecedeki kaynağı içkidir.
Dünya sağlık teşkilatı’nın istatistiklerine göre:
Bıcaklama, yaralama: % 16’sı
Cinayetlerin % 18’i
Yangınların % 16’sı
Ana baba öldürme olaylarının % 21’i
Taarruza yeltenenlerin % 15’i
Irza tecavüzlerin % 80’i
Ve bunun dışındaki suçların % 60’ının sebebi alkoldür.

nehir
12-27-2007, 19:01
saol sigara alkolden daha zararlı alkol arada alınabilir ama sigara tiryakisi devamlı zehirlenir..

DİGİMAX
12-27-2007, 20:09
bununla ilgili bi slaytım var volla izleyen bırakıyor:D

Suskun_Prenses
12-27-2007, 20:16
Allah'ın verdiği emanet bi cana zarar vermek emanete hiyanetliktir eğer böle düşünülrse içilmez inşallah tabi imanı güçlü olnlar için gerekli o