PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ahmet Muhip Diranas (1909 - 1980)


Kalpsiz_
12-27-2007, 15:06
Ahmet Muhip Diranas (1909 - 1980)

Cumhuriyet dönemi sairlerinden Diranas, 1909 yilinda Sinop'un Sali köyünde dünyaya geldi. Ortaögrenimini Ankara Erkek Lisesi'nde tamamladi. Lisedeki edebiyat ögretmenleri Faruk Nafiz Çamlibel ve Ahmet Hamdi Tanpinar, siir sevgisinin gelismesinde etkili oldular. Ankara Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde çalisti (1930-1935). Ankara Hukuk Fakültesi'ne iki yil devam ettikten sonra Istanbul'a gitti, Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdi ve burayi bitirdi. Bu arada Güzel Sanatlar Akademisi'nde kütüphane memurlugu yapti. Dolmabahçe Resim ve Heykel Müzesi resim yardimciliginda bulundu.
1938'de Ankara'ya döndü ve CHP Genel Merkezi'nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayinlari'ni yönetti. Agri dolaylarinda askerlik görevini yaptiktan sonra, Ankara'da Çocuk Esirgeme Kurumu Yayin Müdürü, Kurum Baskani (1957-1960), daha sonra Is Bankasi Yönetim Kurulu üyesi oldu. Devlet Tiyatrosu Edebî Kurul Baskanligi, Anadolu Ajansi Yönetim Kurulu üyeligi yapti. Politikaya atilarak Zafer gazetesinde yazilar yazdi. Birkaç kez DP'den milletvekili adayi olduysa da seçilemedi. Yayimlanan ilk siiri, "Ankara Lisesi’nden Muhip Atalay" imzasiyla Milli Mecmua'da çikan "Bir Kadina" adli siirdir (15 Eylül 1926).
Hece siirinin son kusagi denilebilecek sairler arasinda Ahmet Muhip Diranas, çagcil Bati siirine (Baudelaire, Verlaine) en yakin, kendinden bir iki kusak sonrasi sairler üzerinde, az sayida siirle bile olsa, uzun süre etkili olan bir sairdir. O da hocasi Tanpinar gibi az yazmis, seyrek yayimlamis, siirlerini siire basladiktan nerdeyse elli yil sonra (1974) kitaplastirmistir. Gerek Fransiz siiri, gerekse kendinden önceki kusaktan ustalari Ahmet Hasim ve Ahmet Hamdi Tanpinar'dan aldigi etkileri sanatina yedirerek özgün bir siire ulasmistir. Hece ölçüsü sinirlarinda kalarak ama durak ve vurgu yerlerini degistirerek gelenekselde çagdasligi yakalayan, çagrisim gücü yüksek, yurdu, insani ve dogasi ile barisik, alisilmadik deyis örgüsüyle unutulmaz siirler yazdi. Siirlerinde ask, tabiat, ölüm, hatiralar, sig olmayan bir anlatimla ve düsündürücü boyutlar içinde verilmistir.
Ahmet Muhip Diranas, 21 Haziran 1980 yilinda Ankara’da öldü.