PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aşkı erkekler bitiriyormuş. bakseeeeeeeen


kAcAhK
12-27-2007, 14:28
Aşkı Erkek Bitiriyormuş!

Aşk, herkesin yaşamak istediği, insanın ayaklarını yerden kesen en güçlü duygu…
14 Şubat Sevgililer Günü sonrasında aşkı yaşayanlara “Aşkın anlamını, süresini, tazelenip tazelenmediğini hangi tarafın aşkı bitirdiğini soruldu. Bir ay süreyle çoğunluğu 18-40 yaş grubu erkek ve kadın üyelerin yanıtladığı anket çalışmasına, 1242 kişi katıldı.
Aşk bağlılık mı?
Ankette yöneltilen "Aşk sizce ne anlama geliyor?" sorusuna katılanların % 39’u bağlılık, % 38’I çekim, % 23’ü arzulama olarak olarak belirtti. Anketin diğer sorusu "Ne kadar sürüyor?"a verilen yanıt oldukça çarpıcı.. Aşkın üyelerin % 27'si yedi yıldan fazla sürdüğünü düşünürken, sadece % 20'si bir yıl, % 18’i altı ay, % 13’ü üç yıl, % 12’si iki yıl sürdüğünü ifade etti. Üyelerin sadece % 5'i bir aydan az, % 3’ü beş yıl, %2’si dört yıl sürdüğünü kaydetti.
Aşk tazelenir
Ankete katılanlar aşkın davranışlarla tazelenebileceğine inanıyor. Bunun yanında ‘biterse biter, tekrar başlamaz’ diyenler de yok değil. "Aşk tazelenir mi?" sorusuna ankete katılanların % 84’ü ‘Evet davranışlarla tazelenir’, % 16’sı ‘Hayır, biterse biter’ olarak işaretledi.
Aşkı kim bitiriyor?
Bu zamana kadar aşkın nasıl sona erdiği, kimin bitirdiği bilinmiyordu. Ankete göre aşkın bitme neden erkekler… "Aşkı hangi taraf çabuk bitiriyor?" sorusuna ise, üyelerin % 69'u erkek, % 31 ise, kadınlar olarak belirtti.
Aşk evliliğe götürüyor
ailem.com üyelerine ayrıca, erkek ve kadınların evlilik, aşk ve ayrılığa dair sorular yöneltti. Ankete katılanların % 90’ı aşık olduğu için evlendiğini ifade ederken, % 6’sı ailesinin isteğiyle, % 4’ü de evde kalmamak için için evlendiğini kaydetti.
Evlilik aşkı öldürüyor mu?
Evliliğin aşkı öldürüp öldürmediği her zaman tartışma konusu olmuştur. Ankette üyelere evlilik sonrası aşk ile ilgili düşünceleri soruldu. “Evlilik aşkı nasıl etkiliyor?” sorusunu yanıtlayanların % 54’ü aşklarının devam ettiğini belirtirken, % 31’i aşkın yerini alışkanlığın aldığını vurguladı. Ankete katılanların % 9’u ise, evlendikten sonra eşine aşık olduğunu kaydederken, %6’sı eşine karşı aşk ve alışkanlık hissetmediğini, evlilik yaşamının oldukça sıkıcı olduğunu ifade etti.
Çevre baskısı boşanma fikrinden caydırıyor
Evlilikte son nokta boşanma... Ülkemizde boşanmaların en önemli nedeni ise, şiddetli geçimsizlik. Eşine aşık olmayan veya evlilik sonrası anlaşamayan üyelere eşinden boşanmak isteyip istemedikleri de soruldu. Katılanların % 52’si iyi bir işi olursa boşanmayı düşüneceğini fakat ailesinden ve çevre baskısından çekindiğini kaydetti. Katılarınların % 37’si ise, anlaşamıyor ve mutsuz olsa bile boşanmak istemediğini vurgularken, eşiyle anlaşamayan erkek üyelerin 11’i de karısının maddi, manevi iyi yaşayabileceğinden emin olursa ayrılmayı düşüneceğini belirtti.
Uzman Görüşü
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Çocuk ve Erişkin Psikiyatristi Uzm. Dr. Mazlum Çöpür, “İnsanlar gerçekten birbirlerini fiziksel ve duygusal olarak beğeniyorlarsa aşk ortaya çıkar. Aşkların çoğu ilk başta fiziksel etkilenme ile ortaya çıkar. Sadece fiziki görünüme dayalı aşklar, medyada gördüğümüz aşklar gibi kısa sürer. Bu tür aşkların pek çoğu birbirine uyumlu, anlaşmayla oluşan aşk değil. Fiziksel beğeniyle oluşan, arzu tatmin olduktan sonra biter” diye belirtti.
Fiziksel beğeniye dayalı aşk çabuk bitiyor
Fiziksel beğeniye dayalı aşkları genellikle erkeklerin bitirdiğini belirten Uzman Psikiyatrist Mazlum Çöpür, bunun nedenini erkeğin ekonomik bağımsızlığa sahip olmasına ve toplumda bundan övünerek bahsedebilmesine bağladı. Aşkları biten evliliklerin sürme nedeninin kadınlar olduğunu kaydeden Uzman Psikiyatrist Çöpür, “Kadınlar ayrıldıklarında erkeklere oranla toplumdan dışlanıyorlar. Ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Erkekler ise, ayrılıklarını övünerek anlatabiliyor. Evlilikte hemen boşanmada gündeme gelmemeli. Sorunlar uzman desteğiyle gözden geçirilmeli ve çözüm yolları öğrenilmeli” dedi. Uzman Psikiyatrist Çöpür, birbirlerini hem fiziksel hem de kişisel olarak beğenen çiftlerin aşk tazeleyebileceğini söyledi. Çöpür, “İnsanlar birbirlerini fiziksel ve kişilik olarak beğenmişler ve birlikte olmaya karar vermişlerse aşk tazelenebilir. Çiftler birbirlerine ‘Seni eskisinden daha çok seviyorum’ diyebilir. İlişkilerde saygı, sevgi ve kişilik uyumu oldukça aşk kolay kolay bitmez” şeklinde konuştu.