PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tacikistan


tomqoliq
02-12-2009, 14:32
Tacikistan (Tacikçe: Тоҷикистон, Tocikiston), resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, (Tacikçe: ҷумҳурии Тоҷикистон) Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin Halk Cumhuriyeti'dir. En büyük etnik grubun Tacikler olduğu ülkede tarihi ve kültürel olarak bölgede varlığını sürdüren Farslar ve Özbekler'de bulunmaktadır ve bu halklarda Tacikçe konuşmaktadır. Ülkenin bulunduğu alanda Samanîler varlığını sürdürmüş ardından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve bu birliğin uzantısı olan Tacik Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti varlığını sürdürmüştür.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/LocationTajikistan.svg/250px-LocationTajikistan.svg.png
Nüfus

Ülkede en büyük etnik grup %64.9 oranla Tacikler, 2. etnik grup ise %25 oranla Özbek'ler, 3. büyük etnik grup ise %3.5'luk bir oranla Rus'lar ve diğer belirlenemeyenler %6.6'lık bir kesimi oluştururlar. Resmi dil Tacikçe olmasına rağmen, yakın çağdaki etkileşimlerden dolayı Rusça'da kullanılır ama Rusça'nın resmi bir stadüsü yoktur. Ülkede insanların mensup olduğu en büyük din İslam'dır. Halkın %85'i Sünni Müslüman, %5'i ise Şii Müslüman'dır. Geri kalan %15'lik gibi bir kısmı Hristiyan'lar oluştururlar. Ülkede Hristiyan'lar daha çok Rus Ortodoks Klisesi'ne mensupturlar.

Coğrafya

Ülkenin denize kıyısı yoktur. Bu yüzden iklimi hem denize kıyısı olmadığından hem de ortalama olarak bulunduğu yükseklikten dolayı sert bir iklime sahiptir. İklimi özetlersek, iç kısımlarda kıtasal, Pamir dağlarında yarı çöl ve kutupsal iklim görülür diyebiliriz.