PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Önyazınızda Kaçınmanız Gereken 10 Kural..


Fırtına_
02-08-2009, 12:41
Önyazı işverenlerin başvuru belgelerinizin arasında gördükleri ilk şeydir. Aşağıdaki 10 hatadan kaçınarak ilk izleniminizi kalıcı ve etkileyici kılın.

Fazla “ben” kullanmayın
Önyazınız otobiyografiniz değildir. Vurgu hayat hikayenizde değil, işverenin aradıklarını barındırmanızda olmalıdır. Özellikle cümle başlarınızda “ben” sözcüğünün kullanımını mümkün olduğunca azaltarak benmerkezci bir görünüm sergilemekten kaçının.

Zayıf Bir Giriş Yapmayın
İş arayanlar genellikle önyazıya nasıl başlayacakları sorusuyla boğuşurlar. Sonuç genellikle vuruculuktan ve okuyucunun dikkatini çekebilirlikten uzak, zayıf bir giriş olur. Şu örneği düşünün:
Zayıf: Lütfen beni satış temsilciğini pozisyonu için dikkate alınız.
Daha iyisi: Yüksek performanslı bir satış temsilcisi arayışınız, üç yıldır üst üste gösterdiğim milyon dolarlık satış performansı başarısı ile çok iyi örtüşüyor.

İş yapan Noktaları Atlamayın
Önyazı sizi bir aday olarak pazarlayan bir pazarlama yazısıdır. Aynı CV gibi iddialı olmalı ve mülakata çağırılmanızı gerektiren temel nedenleri içermelidir. Başarılı önyazı stratejileri arasında üstün başarılarınızı vurgulamak ya da ilandan seçtiğiniz noktaları altbaşlık haline getirmek sayılabilir. Örneğin:


İlanda aranan özellikler…
... ve benim sunduklarım
İletişim Becerisi
Beş yıllık topluluk önünde konuşma deneyimi ve yönetici seviyesinde rapor yazmada kapsamlı geçmiş.
Güçlü Bilgisayar Geçmişi
Tüm MS Office uygulamalarında hakimiyetin yanı sıra ayrıca Web sitesi tasarım ve geliştirmesinde uzmanlık.


Lafı Fazla Uzun ya da Kısa Tutmayın
Eğer önyazınız sadece bir ya da iki kısa paragraftan oluşuyorsa büyük ihtimalle sizi etkin olarak pazarlayacak anahtar noktaları yeteri kadar içermiyordur. Eğer bir sayfayı aşıyorsa okuyanları uyutuyor olabilirsiniz. Önyazınızı az ve öz ama iddialı tutarak okuyucuların zamanlarına saygı gösterin.

CV’nizi Kelimesi Kelimesine Tekrarlamayın
Önyazınız CV’nizde yazdıklarınızın bir tekrarı olmamalıdır. Yazdıklarınızı başka sözcüklerle ifade edin ve CV’nizin etkisini sönükleştirmekten kaçının. Örneğin, önyazınızda “En Zor Satışım” ya da “En Büyük Teknik Sınavım” gibi kısa bir hikaye anlatmayı deneyin.

Muğlak Olmayın
Eğer bir ilana cevap yazıyorsanız önyazınızda pozisyonun tam adını belirtin. Önyazınızı okuyan kişi onlarca farklı pozisyon için yapılan binlerce başvuruyu değerlendiriyor olabilir. Önyazınızın içeriğinin işverenin spesifik ihtiyaçları için nasıl uygun olduğunuzu desteklediğinden emin olun.

Kişiye ve Pozisyona Göre Özelleştirin
Eğer birkaç benzer pozisyona birden başvuruyorsanız muhtemelen aynı önyazıyı birden fazla pozisyon için kullanıyorsunuzdur. Her birini özelleştirdiğiniz sürece bunun bir sakıncası yok. Şirket/iş/iletişim bilgilerini güncellemeyi unutmayın. Ahmet Bey’e Ayşe Hanım diye hitap etmek iyi bir izlenim bırakmaz.

Pasif Bir Notla Bitirmeyin
Takipte olacağınıza dair bir sözle geleceğinizi ellerinize alın. Okuyucuların sizi aramasını rica etmek yerine şöyle bir bitirişi deneyin: Birkaç gün içinde muhtemel ön sorularınızı cevaplamak üzere sizi tekrar arayacağım. Bu süre zarfında bana şu numaradan ulaşabilirsiniz: (0213) 4567890.

Kabalık Etmeyin
Önyazınız okuyucuya harcadığı zaman ve gösterdiği nezaket için teşekkür etmelidir.

Yazıyı İmzalamayı Unutmayın
İş dünyasının görgü kuralları yazınızı imzalamanızı gerektirir (bu aynı zamanda detaylara duyarlı olduğunuzu gösterir). Ancak önyazı ve CV’nizi e-posta ya da Web aracılığıyla gönderiyorsanız imza şart değildir.

_CeYLaN_
08-13-2009, 15:50
teşekkürler :O