PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Artik Türkler çok Olmaya Başliyor!


Fırtına_
02-08-2009, 12:40
Artık Türkler çok olmaya başladı!

Villeroy&Boch ve Grundig gibi dünya devlerini satın alan Türk şirketlerinin ardından, son bombayı Godiva ile Ülker patlattı

Murat Ülker, Godiva operasyonunu babası Sabri Bey’den bile sakladı

Ünlü çikolatacı Godiva’yı 850 milyon dolara alan Ülker; Koç, Sabancı ve Eczacıbaşı’nın ardından dünya çapında bir markayı bünyesine katan Türk şirketler kervanına katıldı

Satın alma ile 4 aydır ilgilenen Murat Ülker, Nestle, Starbucks gibi devleri geride bıraktı. Operasyon, imzalanana kadar sır gibi saklandı

Dünyanın en ünlü lüks çikolatacısı Belçikalı Godiva’yı 850 milyon dolara satın alan Ülker, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Ülker, dünya çapında bir markayı satın alıp, bu yüksek meblağı veren ilk Türk şirketi oldu.

Nestle, Mars, Starbucks gibi devleri geride bırakarak, Godiva’nın yeni sahibi olan Ülker’in dünyadaki yaklaşık 25 bin çalışanı da müjdeli haberi dün kamuoyuyla aynı anda öğrendi. Ülker Grubu’ndan aldığımız bilgilere göre, yıllık 7.5 milyar dolar cirolu Ülker’in patronu Murat Ülker, Godiva’yı 40 yıl önce satın alan Amerikalı gıda şirketi Campbell Soup ile el sıkıştığını, babası Sabri Ülker dahil olmak üzere herkesten gizledi.

450 lüks butiği var

Campbell’ın Ağustos ayında borsaya yaptığı ’Godiva işinden çıkmak istiyoruz’ açıklamasından sonra bizzat devreye girerek dünya ünlü çikolata markasını yakın markaja alan Murat Ülker, 4 ay sonra zorlu rakiplerini geride bırakarak mutlu sona ulaştı.

Satış işlemi için Standard Ünlü ve Citi Group’tan danışmanlık alan Ülker, ABD’li şirkete verdiği teklifle önce ilk ikiye (short list) kaldı, daha sonra ise 850 milyon dolarla ipi göğüsledi. 3 hafta önce ABD’de Campbell Soup ile anlaşan Murat Ülker, dün resmi imzalar atılana kadar satın alma haberini herkesten saklamayı tercih etti.

Ülker Grubu, premium çikolatada dünya lideri olan Godiva ile uluslararası alanda da güç olmayı hedefliyor. 80 ülkede 9 bin 300 satış noktası ile hizmet veren Godiva ile Ülker, adını tüm dünyada duyurmak istiyor.

500 milyon dolar cirosu var

1926’da Brüksel’de kurulan Godiva, tüm dünyada yaklaşık 450 butik ve 9 bin 300 satış noktası ile hizmet veriyor. Markanın ürün gamı, premium çikolatadan bisküviye, kekten çikolatalı barlara kadar uzanıyor. Şirketin 2007 yılı cirosu 500 milyon dolar.

Adını ata çıplak binen Lady Godiva’dan aldı

81 yıllık Belçikalı ünlü çikolata markası Godiva’nın isminin ilginç bir hikayesi var. Yüzyıllar önce İngiltere’de yaşayan Lady Godiva, halkına kötü davranan kocası Lord Leofric’in aksine iyi kalbi ve güzelliğiyle nam salmıştı. Lady Godiva, ısrarla kocasının İngiliz halkına uyguladığı ağır vergilerin kaldırılmasını istiyordu. Lord Leofric ise vergilerin kaldırılması için eşine ilginç bir teklif sundu: “Çok güzel bir kadın olarak çırılçıplak sokakta atla gezerken eğer halkın evlerinde oturup sana bakmazlarsa, vergiler geçersiz olacak.” Lady Godiva halkın rahata ermesi için eşinin isteğini tereddüt etmeden kabul eder. Sabah olduğunda kadife tenli olarak anılan Lady Godiva, çırılçıplak sokaklarda atıyla bütün şehri gezer.

Ve Lady Godiva’nın düşündüğü gibi tek bir perde ona bakmak için aralanmaz. Halkına güvenen Lady Godiva, bahsi kazanır ve eşi de verdiği sözü tutarak vergilendirmeyi hafifletir. Ürettiği çilotalar için çarpıcı bir isim arayan çikolata üstadı Joseph Draps ise kocasına halkı için baş kaldıran, güzel ve iyi kalpli Lady Godiva’nın hikayesine hayran kalır, isim olarak yaşatmaya karar verir.

1.162 ürünü önce kendisi tadıyor

150’ye yakın markası ve bin 162 çeşidi bulunan Ülker’de tüm ürünler İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker’in onayından geçiyor. Murat Ülker, zeytinyağından kahveye, bisküviden sakıza kadar tüm yeni ürünlerin öncelikle kendisi tadıyor ve onay verdikten sonra pazara sunuluyor.

EBITDA’nın 15 katı fiyata satıldı

* Campbell Soup Company’den yapılan yazılı açıklamada, Godiva’nın 850 milyon dolara Yıldız Holding’e satılması konusunda anlaşmaya varıldığı ifade edilerek, şirketin fon, vergi, amortisman öncesi karın (EBITDA) 15 katı bir fiyata satıldığı kaydedildi.

Değerine sattık çok mutluyuz

* Campbell CEO’su Douglas R. Conant, Godiva’yı değerinde satmaktan dolayı memnun olduklarını ifade ederek, markanın Ülker’in portföyüne girmesinin uygun olduğunu kaydetti. Conant, bu çikolata sınıfının, elit, global bir lüks sınıfı olduğunu belirterek, Campbell’in hazır yemek, çorba, atıştırmalık işine odaklanacağını kaydetti.

Spora 38 milyon dolar harcıyor

* Spor sponsorluğu denince akla gelen ilk markalardan biri olan Ülker, bu yıl bu alan için 38 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Futbol ve basketbol arasında eşit olarak bölüştürülen bütçe sayesinde, müşterilerinin ’kalbini kazanan’ firma, ’sevgi markaları’ araştırmasında ilk sıraya yükseldi. Futbolda 4 büyük takımın, basketbolda Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın en büyük sponsoru olan Ülker, Kukla Festivali gibi sanat ve sosyal sorumluluk projeleri ile de dikkat çekiyor.

Türk şirketler dünya devlerini satın alıyor


Ekonomİdekİ olumlu gelişmelerle birlikte global arenaya çıkan Türk şirketleri, dünya devlerini bünyelerine katıyor. Koç Topluluğu şirketlerinden Beko Elektronik, 18 Aralık’ta Grundig’deki yüzde 50 Alba hissesini de satın alarak şirketin tamamına sahip oldu. Koç, 35 milyon euroluk bu alımla Avrupa’da hem teknoloji hem de marka değeri olarak büyük güç kazandı. Koç Topluluğu şirketi olan Arçelik de Alman beyaz eşya devi Blomberg’i, Elektra Bregenz’i, Leisure, Flavel ile Arctic’i de almıştı.

Sabancı Grubu, yüzde 50-50 ortak bulunduğu Hollanda’da kurulu DuPont’un tamamını 108 milyon dolara aldı. Sabancı, polyester, endüstriyel naylon iplik ve kord bezinde dünya devi oldu.

Türk firmalarının dünya markalarını satın almasına bir örnek de bu yılın Mart ayında Eczacıbaşı’dan geldi. Ünlü seramik markası Villeroy&Boch’un Karo Bölümü’nün yüzde 51’ini alan Eczacıbaşı’nın bundan sonraki hedefi Avrupa, Rusya ve ABD pazarında ilk 3’e girmek. Satın almayla, Eczacıbaşı’nın karo seramik net satışları 300 milyon euroya çıktı.

Kırım’dan göç etti, hayali mühendis olmaktı


Savaş döneminde Kırım’dan göç ederek Türkiye’ye gelen Sabri Ülker, grubun temelerini 63 yıl önce küçük bir imalathanede attı. İşlerini 80 yaşında oğlu Murat Ülker’e devreden Sabri Bey’in en büyük hayali mühendis olmaktı

Ülker’in kurucusu olan Sabri Ülker, 1920’de Kırım’da doğdu. Ancak Balkan Harbi’nin zor koşullarında artık yaşayamaz halen gelen Ülker Ailesi, göçmen seliyle birlikte İstanbul’a geldi.

Sabri Ülker, 1929 yılı Ağustos’unda Türkiye’ye geldiğinde 9 yaşındaydı ve ilkokul ikinci sınıfına gidiyordu. O yıllar zor yıllardı. Dünya büyük bir siyasi değişimden geçiyordu. Sıkıntı yıllarında Ülker Ailesi’nin hemen hepsi çalıştı. Sabri Ülker derslerden sonra satıcılık yapıyor, yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası’nda çalışıyordu. İlkokulu Kadırga 3. İlkokulu’nda bitirdi. İstanbul Erkek Lisesi’ne kaydoldu. Orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi’ne gitti. Ortaokulu Bilecik’te, liseyi Kütahya’da okudu. Mühendis olmayı istedi, ancak koşullar buna elvermedi. Bu idealinden vazgeçmesini Sabri Ülker şöyle anlatıyor:

“Mühendis olmaktan başka bir şey düşünmüyordum. Liseyi bitirdiğim yıl ağabeyim yedek askerliğe alındı, onun işlerine bakmak için bir yıl kaybettim. Ağabeyim ikinci yıl kayıtlar kapandıktan sonra döndü ancak.

Bir yıl kaybetmemek için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli’sine kaydoldum.”

1943-1944 yıllarında mezun olduktan sonra Sabri Ülker, Eminönü’nde küçük bir imalatahane üç işçi ile bisküvi imal etmeye başladı. Bugün ise Ülker gıdadan finansa kadar 7.5 milyar dolar cirolu bir dev haline geldi. Ülker grubunun temelini atan, çocukların ona taktığı isimle “Bisküvici Dede” 80 yaşında işlerini oğlu Murat Ülker’e devretti...

8.5 milyar $’lık ciroya koşuyor

Ülker, çikolatadan yoğurda, sakızdan kolaya kadar birçok gıda ürünü üretiyor. Her yıl pazara onlarca yeni marka sunan şirketin bin 162 çeşit ürünü var. Grubun 7.5 milyar dolarlık cirosunun yüzde 40’ını Ülker karşılıyor. Grubun 2008 yılı ciro hedefi 8.5 milyar dolar.





KAYNAK (http://www.kigem.com/content.asp?bodyID=3546&G=1)