PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şirketleri sarsan ‘psikopat yönetim


Fırtına_
02-08-2009, 12:38
Kendilerinden başka kimseyi beğenmiyorlar. Kariyer hırsları ve hissedarların çıkarları uğruna çalışanların ihtiyaçlarını yok sayıyorlar. Çalışanlarını kullanıyorlar. Suçluluk duymuyorlar. Amerikan iş dünyası şimdi bu psikopat yöneticileri masaya yatırıyor. 71 yaşındaki kriminal psikoloji uzmanı Robert F. Hare’nin Fast Company Dergisi’nde yayınlanan araştırmasına göre Enron, WorldCom gibi skandallara yol açan tepe yöneticiler bu tip psikopat özellikler taşıyor.



Psikiyatride anti-sosyal, vicdan duygusu gelişmemiş, empati kuramayan, zarar verici duygulardan kaçınmayan, topluma uyum göstermek için çaba sarf etmeyen kişilere ‘psikopat’ adı veriliyor. Amerikan iş dünyası şu sıralar bu kavramın yeni bir boyutunu ‘kurumsal psikopatlığı’ tartışıyor.

Amerikan iş ve yönetim dergisi Fast Company, Temmuz sayısını psikopat yöneticilere ve bu kavramın yaratıcısı 71 yaşındaki akademisyen Robert F. Hare’nin araştırmalarına ayırmış. Kriminal psikoloji alanında uzman olan Dr. Hare 20 maddelik psikopatlık kontrol listesinin yaratıcısı.

Hare, toplumun yüzde 1’ini oluşturan psikopatların klinik tedavisinde önemli rol oynayan bu listeyi yönetim dünyasına yeniden uyarlamış. Hare’e göre Enron, WorldCom gibi skandallara yol açan tepe yöneticiler psikopat özellikler taşıyor. Bu iddiaları daha da ileri götüren Hare ‘Psikopatları izlediğimiz gibi CEO’ları izleyerek tedavi edebilseydik, son yıllarda yaşadığımız kurumsal skandalları yaşamazdık’ görüşünü savunuyor.

YALAN SÖYLÜYORLAR

Psikopat yönetici olarak nitelendirilen yöneticiler, karşısındakilerin duygu ve düşünceleriyle ilgilenmiyor. Vicdan ya da suçluluk duygusu hissetmiyorlar. Hırsları ve hissedarlarının çıkarları uğruna herkesi kullanıyorlar. Hare’in araştırmalarına göre psikopat yöneticiler ilk bakışta son derece sevilesi insanlar. Çalışanlarını onları sevdiklerine, sadakatlerini takdir ettiklerine inandırıyorlar. Ancak bu konularda sürekli yalan söylüyorlar. Katı ve duyarsızlar, çalışanlarıyla adeta oynuyorlar. Sözde duygusal bağlar kurarak meslektaşlarını avuçlarının içine alıyorlar.

Çalışmalarını endüstriyel psikolog Paul Babiak’la sürdüren Hare, son yıllarda önemli dalgalanmalar yaşayan Amerikan ekonomisinin her koşulda istediğine ulaşan yöneticileri ön plana çıkardığını savunuyor. İşte endüstri psikologlarının ‘Dikkatli telaffuz etmekte fayda var, tartışmaya açık’ şeklinde nitelendirdikleri psikopat yönetici profili ve onlarla baş etmenin yolları.

Kurumsal psikopatların özellikleri

Kendilerini gereğinden fazla önemserler. Sahte bir çekicilikleri vardır.

Bencildirler.

Çevrelerindeki insanları çıkarları için kullanırlar. Herkesi ve her olayı onları amaçlarına götürecek birer araç olarak görürler.

Suçluluk ve vicdan duygusundan yoksundurlar.

Empati fakiridirler.

Sürekli yalan söylerler.

En yakın dostunuz gibi davranırlar ama aslında sizinle zerre kadar ilgilenmezler.

Başarısızlıklarında sorumluluk almaktan kaçınırlar.

Kaynak: Fast Company

Psikopat yöneticiyle baş etme kılavuzu

İltifatlara dikkat edin. Çalışma arkadaşınız ya da yöneticiniz tarafından yapılan samimi iltifatlar motive edicidir. Ancak ısrarcı, zaman zaman boğucu pohpohlamalara karşı tetikte olun.

Kendinize güvenin. Yöneticinizin sizden daha yaşlı, daha zengin ya da daha üst pozisyonda olması ahlaki yargılarının sizinkinden daha sağlıklı olduğunu göstermez.

Sorgulayıcı olun. Üstlerinizin otoritesi kişisel değer yargılarınızla çakıştığında yönetiminizi sorgulayın. İşbirlikçi olmayın. İlk bakışta zor görünse de bu tutum, kariyeriniz, daha da önemlisi kendinize olan saygınız açısından önemlidir.

Korkuyu saygıyla karıştırmayın. Yöneticinizden korkuyorsanız bu duyguyu sakın saygı zannetmeyin.

Kendinizi harcatmayın. Psikopat yöneticinizin hayatınızdaki zararlarını iyi değerlendirin. Zarar gerçekten fazlaysa işinizi bırakmanız gerekebilir. Unutmayın; iyi yaşamak en iyi intikamdır.

Kaynakhttp://www.turkforum.net/images/smilies/boggled.gifhe Sociopath Next Door

Tarihin en psikopat patronları

Henry Ford: Çalışanları arasına casuslar yerleştirdi. ‘Altyapısında’ sendika temsilcileriyle işbirliği yapabilecek işçilere karşı makineli tüfek, gözyaşı gazı ve özel bir ordu bulundurdu.

Henry Clay Frick: Çelik kralı Frick 300 kişilik güvenlik ekibiyle grev yapan işçilere ve ailelerine ateş açtı. Grev katılımcılarını işten ve lojmanlarından attı. Elebaşı elemanlarına şantaj yaptı, öldürmeye teşebbüs etti.

Harold Geneen: Tepe yöneticilerini aşağılamaya yönelik yıldırma toplantılarıyla nam salmıştı. Her ay 120 yöneticisini haftanın dört günü, günde 14 saat süren işkence toplantılarına çağırıyordu. Yorgunluktan bitap düşen çalışanlarıyla halk önünde dalga geçiyordu.




KAYNAK (http://www.motivasyoncu.com/article_view.php?aid=1608)