PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : WordPress Sürüm Yükseltme (2.5 Sürüme Geçiş)


_SoN_
02-08-2009, 11:27
1.5.x, 2.0.x, 2.1.x, 2.2.x, or 2.3.x Sürümlerden 2.5 Sürümüne Geçiş (Orijinal Dokümandan Uyarlanmıştır.)


Öncelikle WordPress 2.5 Stable (Kararlı Sürüm) (http://www.r10.net/wordpress/150937-wordpress-2-5-stable-kararli-surum.html) konumuzu ziyaret ederek ilgili sürümü indirin.

1. Adım: Veritabanınızı Yedekleyin
Veritabanı yedeklemesi yapın. Yükseltme yapmadan evvel veritabanı yedeklemesi son derece önemli bir adımdır. Bazı sebeplerle eski sürüme dönmeniz gerekirse bu yedeği yükleyeceksiniz.

2. Adım: WordPress Dizininizi Yedekleyin
WordPress dosyalarınızın tamamını ve .htaccess dosyanızı yedekleyin. Bu işlemi herhangi bir FTP aracı ile sunucudan dosyaları masaüstünüze almak şeklinde yapabilirsiniz. Eğer herhangi bir WordPress çekirdek dosyasında kod seviyesinde değişiklik yaptıysanız veya eklentiler ya da temalarınız üzerind ebu tür değişiklikleriniz varsa bunları da yedeklemiş olacaksınız. Yükseltme yapmadan evvel dizin yedeklemesi son derece önemli bir adımdır. Bazı sebeplerle eski sürüme dönmeniz gerekirse bu yedeği kullanacaksınız.

3. Adım: Yedeklemenizi Kontro Edin
Yaptığınız yedekleme işlemlerini kontrol edin. Bu adım çok önemlidir. FTP aracı ile yedekleme yaptıysanız aracın dosya aktarım izlemesi alanından eksik aktarım olup olmadığını kontrol edin. Sıkıştırılmış dizinler varsa paketleri açarak eksiksiz aktarım yaptığınızdan emin olun.

4. Adım: Tüm Eklentileri Etkisizleştirin
Yönetim alanınızda Eklentiler menüsünden eklentilerinizi teker teker pasif konuma alın. Yükseltme esnasında aktif eklentiler sorun ıkartabilir.

5. Adım: İlk 4 Adımın Gerçekleştiğinden Emin Olun
İlk 4 adımdan tamamlanmamış olan biri varsa devam etmeyin ve tamamlanmamış olan adımı muhakkak tamamlayın. İlk 4 adımdan tamamlanmamış olan varsa yükseltme işlemine kesinlikle devam etmeyin.

Bu aşamada emin olmadığınız ya da başaramadığınız adım varsa forumlarımızda destek arayın.

6. Adım: WordPress Sürüm Paketini İndirerek Açın
Orijinal indirme adresi olan WordPress › Download (http://wordpress.org/download/) veya Türkiye Resmî sitesindeki indirme alanı olan WordPress Türkiye » Türkçe WordPress Kurulum Dosyaları (http://www.wordpress-tr.com/indir) adresi ya da forumuzdaki ilgili konuda (http://www.r10.net/wordpress/150937-wordpress-2-5-stable-kararli-surum.html) verilen bağlantıdan sürümü indirerek açın.
Eğer paketi doğrudan uzak sunucuya yüklediyseniz, sunucunuzdan indirerek masaüstünde açın.
Bu kısım sunucu yönetimi içeren daha uzman yöntem anlattığından geçiyorum. Kısaca wget ile alınabileceğinden bahsediyor.WordPress paketini .zip ya da .tar.gz'den çıkarttığınızda doğrudan wordpress klasörü şeklinde açılır.

7. Adım: Eski WordPress Dosyalarınızı Silin
Neden Siliyoruz? Genel olarak, üzerine yazdırma yöntemi ile yapılacak dizin güncellemesinde ortaya çıkabilecek sorunlar sebebiyle eski dosyaları silmek iyi bir yöntemdir.

Şunları SİLMEYİN :
wp-config.php dosyası;
wp-content klasörü;
wp-images klasörü;
wp-includes/languages/ klasörü (Varsayılan dışında bir dil dosyası kullanıyorsanız bu klasörü silmeyin);
.htaccess dosyası (Varsayılan .htaccess dosyasını, eklediğiniz ilave kodlar ile kullanıyorsanız bu dosyayı silmeyin);
Kendi dosyalarınız ve/veya eklentileriniz (Sonradan eklenmiş resimleriniz veya başka dosyalarınız ya da wp-content klasöründe kendi eklentileriniz varsa bunları silmeyin).Bunları Silin:
wp-* (ile başlayan), readme.html, wp.php, xmlrpc.php, and license.txt dosyaları; Tipik wordpress anadizin dosyaları. Tekrar edelim, wp-config.php file dosyasını silmeyeceksiniz.
wp-admin klaörü;
wp-includes klasörü; Kullandığınız bir dil dosyası varsa wp-includes/languages/ klasörünü silmemeniz gerektiğini unutmayın.
wp-content/cache klasörü; Bu klasörü sadece WordPress 2.0 sürümden yükseltirken göreceksiniz.
wp-content/plugins/widgets klasörü; Bu klasörü sadece Sidebar Widgets eklentisi kurulumundan önce göreceksiniz. Sidebar Widgets kodları widget yapılandırılırken sorun çıkartabilir.Nasıl Sileceksiniz? Bunun birkaç yolu var. Bir FTP hesabı ile bağlanarak silebilirsiniz, SSH hesabınız varsa silebilirsiniz, sunucunuzun verdiği kontrol panelinin dosya yöneticisi ile silebilirsiniz.

8. Adım: Yeni Dosyaları Yükleyin
FTP aracınız ile dosyalarınızı yükleyebilirsiniz.

Uyarı: wp-content klasörünüzü silmediniz, yükleme sırasında bazı dosyaların üzerine yazdırmanız gerekecektir.

wp-content klasörü WordPress Temaları ve Eklentilerini barındırır. Bunların kalması önerilir. WordPress varsayılan teması wp-content/themes/default klasörünün yüklenmesi ile değişir. Varsayılan tema üzerinde değişiklikler yaptıysanız, değişiklikleri yeniden gözden geçirerek uygulamanız gerekecektir.

9. Adım: WordPress Yükseltme Programını Çalıştırın
wp-admin/upgrade.php dosyasını tarayıcınızdan aşağıdaki açıklamalara göre çağırarak çalıştırın.
WordPress kök dizinde kurulu ise şu adresi çağıracaksınız: http://siteadresi.niz/wp-admin/upgrade.php
WordPress örneğin blog isminde bir alt dizinde kurulu ise for exampleçağırmanız gereken adres şu olacak: http://siteadresi.niz/blog/wp-admin/upgrade.php 10. Adım: Kalıcı Bağlantılarınızı ve .htaccess Dosyanızı Güncelleyin
Yönetici panelinde Seçenekler (Options) menüsü altında Kalıcı Bağlantılar (Permalinks) içinde kalıcı bağlantı yapısını güncelleyin ve gerekliyse .htaccess dosyasındaki kuralları tekrar gözden geçirin. WordPress Kalıcı Bağlantı Kullanımı (http://www.cmsturk.net/forum/showthread.php?t=3094) isimli sabit başlığımızdan kalıcı bağlantılar ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

11. Adım: Güncellenmiş Tema ve Eklentileri Kurun
Tema ve eklentilerinizin, yükselttiğiniz yeni sürüme uygunluğunu kontrol edin. Yeni sürüm için uygun başka eklenti sürümleri yayında ise temin ederek onları kurun. Eski sürümde kullandığınız eklentiler yeni sürümünüz ile uyumlu değilse tekrar kurmayın..

12. Adım: Eklentileri Etkinleştirin
Yönetim panelinizde Eklentiler (Plugins) menüsünden eklentilerinizi tekra etkinleştirin.

13. Adım: Kullanmaya Başlamadan Önce WordPress'te Neler Değiştiğini Gözden Geçirin