PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Olumsuz davranışlar iş arama sürecinizi nasıl etkiler?


Fırtına_
02-07-2009, 19:23
Son zamanlarda hiç durmadan iş arıyor ancak istediğiniz sonucu alamıyor musunuz? Belki çok çalışıyorsunuzdur ama davranışlarınız sizi akıllıca davranmaktan alıkoyuyor olabilir. Son zamanlarda pek çok sektörde canlanmalar ve yeni fırsatlar kapılarını iş arayanlara açmış durumda. Düşünürseniz bir insan, ömrünün yaklaşık 30-40 yılını çalışarak geçiriyor ve sizin çalışmadığınız bu zaman dilimi, bu rakamın yanında ufak bir kesit olarak kalacak. Unutmayın ki geriye dönüp baktığınızda bunların hepsi geçmiş olacak.
Birçok insan eğer bu konumda olacaklarını bilseydi, iş ararken kendilerini bu kadar yıpratmazlardı.
Olumlu düşünmek ve olumlu davranışlar içinde olmak işinize yarar mı? Tabii ki evet. Kariyer koçu ve montor Deborah Brown'a göre olumlu davranışlar ve bakış açısına sahip olmak için şu adımları izlemeniz gerekiyor:
1. Davranışlarınızın kontrolünü elinize alın.
Olumsuz tavırlarınızı istediğiniz taktirde değiştirebilirsiniz. İstemeniz ve bunu dile getirmeniz çok önemli. Kariyerinizde bulunduğunuz yere istediklerinizi dile getirerek geldiniz. Tavrınız ve tutumunuz için de aynı şeyi yapabilirsiniz. Olumsuz tavır, değiştiremeyeceğiniz bir şey değildir. Seçiminizi yapıp bu yolda çalışabilirsiniz.
2. Geçmişte kalanları geçmişte bırakın.
Son işinizde ya da son iş görüşmenizde ne yaptığınız ya da yapmadığınız artık önemli değil. Şu ana kadar yaptıklarınız için kendinizi suçlu hissetmemelisiniz. Eğer şimdiye kadar bazı başarısızlıklar yaşadıysanız hatalarınızdan ders çıkarmalı, edindiğiniz bu bilgiyi işinize yarar hale getirmelisiniz. Olumlu şeylere odaklanın ki olumlu şeyler bulun. Eğer geçmişte olanların moralinizi bozmanıza izin verirseniz, oyun başlamadan kendinizi oyunun dışına atmış olursunuz.
3. Kendinize zaman ayırın.
Bir işte çalışıyorken ve yoğun olduğunuzda zaman zaman kendinize söylediklerinizi hatırlayın. Çok yoğun çalıştığınızdan ve bir molaya ya da tatile ihtiyacınız olduğundan bahsettiğiniz mutlaka olmuştur. İşte şimdi moladasınız. Bu vakti akıllıca kullanın. İş aramanızı sürdürürken, ailenize, arkadaşlarınıza da zaman ayırın. Böylece moralinizi ayakta tutacak, sizi stresten uzaklaştıracak şeylerle vakit geçirmiş olursunuz.
Tutum ve davranışlar işe kabul edilmenizde önemli rol oynar. Eğer iş görüşmesini yapan kişi sizin işi yapabileceğinize inanmasaydı sizi oraya çağırmazdı. Özgeçmişinizi okudu ve iş için niteliklerinizin uygun olduğuna karar verdi. Görüşme sırasında merak ettikleriyse sizin tutum ve davranışlarınız. Pozitif biri misiniz? Her gün sizinle çalışabilecekler mi? Orada çalışmayı gerçekten istiyor musunuz? Bu soruların yanıtlarını verecek olan sizsiniz