PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mülakatta Ücret Pazarlığında Dikkat Edilmesi Gerektiren Noktalar


Fırtına_
02-07-2009, 19:05
Ücretler, firmaların büyüklüklerine ve bulundukları yere, çalışanların deneyimlerine ve firmada yapılan işlerin gerektirdiği sorumluluklara göre biçimlenir. Her firmanın bu etmenlere ek olarak, sağladığı kar ve o anki pazar payının ölçüsünde belirlediği bir ücret skalası vardır. Potansiyel işvereninizle ücret pazarlığı için görüşmeye gittiğiniz zaman bu noktalara dikkat etmeniz faydanıza olacaktır. Bunların yanısıra istekleriniz, ihtiyaçlarınız ve yaşam tarzınız çerçevesinde aşağıdaki noktaları da değerlendirmeniz ücret pazarlığı aşamasında oldukça önemlidir.

Mülakat esnasında ücret konusunun açılmasını mümkün olduğunca ertelemeye çalışın. Boş pozisyon için geriye kalan tek aday siz olursanız, son mülakat sizinle yapılacaktır ve o zaman ücret pazarlığında daha güçlü bir konumda olacaksınız. Ayrıca bazı işverenler, henüz ilk mülakatta ücret pazarlığı yapmak isteyen adaylar hakkında olumsuz düşüncelere sahip olabilirler. Ücret konusunda potansiyel işvereninize vereceğiniz en sağlıklı yanıt, bu konuda esnek davranacağınızı açıklamak ve kesin rakamlar kullanmaktan kaçınmaktır.
Potansiyel işvereniniz size bir ücret teklifi yaptıktan sonra; kendisine teşekkür edin ve pozisyona olan ilginizi belirtip, yapılmış olan teklif üzerinde düşüneceğinizi dile getirin.
İş görüşmesine gitmeden önce hazırlık yapmayı ihmal etmeyin. Piyasada sizin konumunuzda olan diğer çalışanların aldıkları ücretleri ve sahip oldukları diğer imkanların neler olduklarını öğrenin. Bu şekilde kendinize bir taban ve tavan ücret belirleyebilir; sonra da bu ücretleri firmanın sahip olduğu ücret skalası çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.
Ücret önerisini yapmak için önceliği potansiyel işvereninize vermeye çalışın. İlk teklifin karşıdan gelmesi sizi her zaman için daha avantajlı bir konuma getirecektir.
Eğer potansiyel işvereniniz, ücret önerisini sizin yapmanızı isterse, her zaman için almanızın olası olduğu miktardan daha yüksek; fakat belli limitleri de aşmayan bir ücret önerin. İlk teklifin sizden gelme olasılığına hazırlıklı olmak için iş görüşmesine gitmeden önce muhakkak belli bir rakam üzerinde karar vermiş olmalısınız.
Her zaman için önce alacağınız net maaş üzerinde karar verin. Sözleşmenize dahil olacak diğer konulara sonra değinin.
Potansiyel işvereniniz tarafından teklif edilen ücret, o işi kabul etmenizde ya da etmemenizde etkili olacak en temel unsur olmamalı. Ücretin yanında size önerilen fazla mesai ücretleri, ikramiyeler, primler, bonuslar, ortaklıklar, farklı bir şehire taşınmanız gerekiyorsa taşınma ücreti ve lojman imkanları, eğitim olanakları, izin günleri, sağlık sigortası, performans değerlendirmesi, sahip olacağınız ünvan, çalışma saatleri, işe başlama tarihi ve terfi imkanları gibi çeşitli diğer konuların da pazarlığa açık olduğunu unutmayıns.
Ücret pazarlıklarını tek taraflı düşünmemeye özen gösterin. En ideal pazarlık iki tarafın da kazanacağı türden olandır. Siz daha iyi bir teklif almayı düşünürken, potansiyel işvereniniz de kendi açısından kazançlı bir pazarlık yapmayı hedefleyecektir.
En iyi olasılık ve en kötü olasılığı beraber düşünün. Ücret pazarlığının yapıldığı gün imza atmayı isteyecek kadar uygun bir teklifle de karşılaşabilirsiniz, asla kabul etmeyeceğiniz bir teklifle de.. Görüşmeye gitmeden önce iki duruma da kendinizi hazırlamanız en doğrusu olacaktır.
Eğer halihazırda bir işiniz yoksa veya birden fazla iş teklifi almamışsanız, pazarlık etme şansınız daha düşük olacak ve siz potansiyel işvereniniz önünde daha güçsüz duruma düşeceksiniz. Bunu karşınızdakine belli etmemeye gayret edin. Bu işe gerçekten ihtiyacınızın olduğunu karşınızdaki kişiye daha önceki mülakatlarda hissettirdiyseniz, ücret pazarlığı için masaya oturduğunuzda güçlü taraf siz olamazsınız.
Size yapılan teklifi bir kez kabul ettikten sonra, pazarlık payınızın hiç kalmadığı söylenebilir. Yeni taleplerde bulunmanız oldukça zorlaşır ve yeniden pazarlık yapmayı talep etmeniz, hem firmadaki durumunuzu hem de işvereninizin size olan güvenini riske sokar. Bunun nedeni işvereninizin gözünde aldığı kararlar konusunda çelişkiye düşen, para hırsı olan ve verdiği sözlere uymayan bir kişi olarak görülebilme olasılığınızdır.
Teklif edilen iş sizin idealiniz ya da gelecekteki kariyerinizin için en uygun gördüğünüz iş ise, başlangıç için alacağınız ücret çok da önemli değildir. Bu nokta özellikle yeni mezunların ve kariyerlerine yeniden yön vermek isteyen bireylerin dikkat etmesi gereken noktadır. Öncelikle, size son derece fazla getirisi olabilecek bir işi, sırf ücretinden dolayı geri çevirmek yanlış olacaktır. Başka bir deyişle, eğer başvurduğunuz iş, profesyonel iş hayatınızda başarmak istediklerinizi gerçekleştirmenizde size yardımcı olacak türde bir iş ise, ücret nedeniyle geri çevirmeniz kaybınıza olacaktır. Bir süre sonra o firmada hakettiğinizi düşündüğünüz ücreti almaya başlamanız normal şartlar altında kendiliğinden gerçekleşecek bir durumdur.
Potansiyel işvereniniz, şu ana kadar çalıştığınız firmalarda aldığınız ücretlerin neler olduklarını öğrenmek isteyebilir. Bu bilginin işverenlere verilmesi çeşitli yorumlara açık bir konudur. Kimi kaynaklar bu bilgilerin işvereninizde olmasının, ücret pazarlığınızı daraltacağı için sizin açınızdan olumlu olmayacağını belirtirken, kimi kaynaklar da potansiyel işvereninize her konuda dürüst olmanız gerektiğini vurgulamaktadır. Bu nedenle yapılacak en doğru davranış, ücret pazarlığında esnek olmanız ve ne piyasadaki değerinizin altına inip hakettiğinizden daha düşük ücretle çalışmanız, ne de çok üstüne çıkıp potansiyel işvereninize zorluk çıkarmanızdır. İki tarafında istekli ve iyi niyetli olduğu durumlarda anlaşma zaten kendiliğinden gerçekleşecektir.
Eğer iş ilanında ücretin ne kadar olacağı belirtilmişse, o zaman bu rakam sabittir, üzerinde pek bir oynama yapılamaz. Yine de niteliklerinize göre ücret, belli ölçüler dahilinde pazarlığa açılabilir.