PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : müzik türleri


tomqoliq
02-06-2009, 14:10
sevdiğniz tüm müzik türleri hakkında bildiklerinizi burda paylaşabilirsiniz...

tomqoliq
02-06-2009, 14:11
Reggae:
Reggae (okunuşu; Rege), Jamaika'ya özgü bir müzik türü. Jamaika usulü rock diye geçer. Kökleri calypso, ska/rocksteady, rock'n roll ve hatta rythm and blues a dayanır.

Reggae, genel olarak ska, dub ve ragga gibi Jamaika'ya özgü tüm müzik türlerini tanımlamak için kullanılır. 1960'larda Jamaika'da ska ve rocksteady müziklerinden esinlenilerek doğmuştur. Temposu ska ve rocksteady'ye göre daha yavaştır. Özellikle roots reggae türü rastafarianizm ile içiçedir. İnanç, aşk, barış, yoksulluk, eşitsizlikler gibi temalar barındırır. 1970'lerden itibaren dünyada popülarite kazanmıştır. Efsanevi sanatçı Bob Marley reggaenin dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.

Reggae müziğinde baslar büyük önem taşır. Davul/perküsyon ritimleri Afrika kökenli olup en ünlüsü Nayahbingi ritmidir. Bir diğer ünlü ritim one droptur ve üçüncü zamana vurgu yapar. Bas ve davul arasındaki ilişki son derece groovydir. Ayrıca her temel davul ritmi için bir isim vardır. Örneğin warrior, foundation, stepper, rubadub, rockers veya two step gibi.

1960ların sonunda o dönem ska/rocksteady yapan Toots and The Maytals'ın "Do The Reggay" isimli parçası ilk reggae parçası olarak kabul edilir. Reggae müziğin gelişmesinde, 1950lerden beri Jamaika'ya müzik sağlayan (ilk başlarda Amerika'dan getirttikleri Rythm&Blues plaklarını çalıyorlardı sonradan lokal prodüksiyona başladılar) efsane prodüktör Sir Coxone Dodd ve stüdyosu Studio One'ın çok önemli bir payı vardır. Bütün büyük isimler işe O'nun sayesinde başlamıştır. O dönemin iki diğer önemli plak şirketi Treasure Island ve Trojan'dır.

Reggae 1970lerde analog imkânlarla yapılan bir müzik iken 1980lerin ortalarından itibaren dönemin teknolojik gelişmeleriyle doğru orantılı olarak dijital bir sounda doğru yol almıştır. 1980lerde yapılan prodüksiyonlar dijital ve analog soundun mükemmel bir sentezidir. 1990lı yıllarda kaliteli reggae/dub prodüksiyonu daha çok İngiltere'ye kaymış, özellikle 2000lerde Jamaika'da az da olsa oldschool yapımlar devam etse de sound dancehall/ragga ya dönmüştür.

Shaggy gibi isimler ragga/dancehall tarzında çalışmalar yapıp Jamaika'yı yine popülerleştirdiler. Son yıllarda Sean Paul,Kevin Little ve Kid Kurup ragga/dancehall'un tanınmasında büyük rol oynadı. Her zaman dönemin popüler türleri ile etkileşime giren reggae, 90lardan sonra özellikle rap/hiphop müzikle füzyonlanmış yapımlar çıkartmaktadır.

tomqoliq
02-06-2009, 14:12
Grunge:
Grunge, Seattle'da ortaya çıkan bir alternatif rock müzik türü ve hayat tarzıdır. Sözlük anlamı "kirli, dağınık" olan Grunge'ın isim babası ise Mudhoney solisti Mark Arm'dır

1980'lerin sonu 1990'ların başında popüler olan bu müzik akımı, 1991 ve 1994 yılları arasında en yüksek popülariteye ulaşmıştır. Amerika'da X Kuşağı ile ilişkilendirilmektedir. Grunge giyim tarzı yırtık yamalı kotlar ve oduncu gömlekleri olarak gösterilir. Oduncu gömleği grunge giyiminin temel taşıdır bile denilenebilir. Müzik tarzı olarak grunge Punk'dan daha ağır Heavy ****l'den daha melodikdir. Grunge'ın başkenti olarak Seattle kabul edilir. Alice in Chains, Nirvana, Mudhoney gibi grupların doğuş yerleri Seattle'dır. Grunge'ın yükselişi Nirvana'nın popülerliğiyle olmuş ve dağılmasıyla birlikte hızlı bir düşüşe geçmişdir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:14
Blues:
ABD'de siyah müzisyenlerin kendi halk müziklerini modern enstrümanlarla icra etmeye başlamaları ile birlikte ortaya çıkmış, zamanla halkın bütün kesimlerine yayımış, içinden R&B, caz ve rock gibi başlı başına tarzlar çıkarmış müzik tarzıdır.

tomqoliq
02-06-2009, 14:16
Rock:
Rock, 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış (1950'lerin başlarında), genellikle elektro gitar, bas gitar ve bateri gibi enstrümanlarla beraber vokal melodi taşıyan popüler müzik formudur. Organ ve piyano gibi klavyeli enstrümanlara da rock'ta sıkça rastlanılabilir. Saksafon gibi üflemeli çalgılar rock'ın ilk hallerinde oldukça sık kullanılmış olsa da yeni rock türlerinde nadiren görülürler.

Rock müzik, genellikle tek başına yapılmaz. Sanatçı ismi olarak ortaya tek bir ad çıkabilir ama genellikle bu müzik türü, bir grupla yapılır. Vokailst/solist (şarkı söyleyen kişi) 'nin yanı sıra, elektro gitarist, bass gitarist, bateri, bir yada iki ritim gitarist ve klavye (piyano, org, elektro-piyano vs.) vardır.
Rock müzik, 1950 başlarında ortaya çıkmıştır. Rock müzik akımının başlamasında Rock and Roll (veya Rock'n Roll) ve rockabilly gibi müzik türleri önemli rol oynamışlardır. Rock müzik Blues adlı müzik türünden doğrudan olarak etkilenmiştir. Onun için Blues felsefesini incelemeden rock müzik felsefesi incelenemez. Blues'u icad eden siyahlar, beyazlardan gördüğü zulm karşısında sitemlerini üstü kapalı bir şekilde belirtmişlerdir. Bunu gittikçe geliştiren blues sanatçıları bu sitemin üzerindeki örtüyü yavaş yavaş kaldırmaya, müziklerini de aynı şekilde daha açık hale getirmeye başlamışlardır. O dönemlerde müzik aleti alamadıkları ve beyazların askerlerine ait müzik aletlerini kullandıklarını unutmamalıyız. Yukarıda adı geçen üflemeli çalgılar bu dönemlerden gelen bir alışkanlıktır. Sözlerin ve müziğin sitemi yansıtması artık gittikçe isyan boyutuna girmeye başladı. İşte böyle bir dönemde rock adını duyurmaya başladı. Caz dan etkilenen Blues artık Rock'ı doğurmuştu. Müzikte elektro gitarın kullanılmasının en büyük sebebi ise distortion adı verilen ses efektinin kulakları tırmalayıcı tınısının isyanı ve acıyı en iyi şekilde yansıttığının düşünülmesidir.

1950'lerin Rock sanatçıları, Sam Phillips, Jackie Brenston ("Rocket 88" adlı albümüyle,), Bill Haley, Elvis Presley, Chuck Berry, Bo Diddley, Fats Domino, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Gene Vincent ve diğerleridir.

Rock müzik artık yavaş yavaş gençlerin favori müziğine girmeye başlamış, ağır sözleri ve kafa sallama tarzı ile, gençlerin yaşadığı ergenlik dönemi sorunları yüzünden dünyaya isyan etmelerini kolaylaştırmış, pop müziğe güçlü bir rakip olmuştur.

İngiliz rock'ının 1960'larda gelişmesiyle "rock müzik" tanımı yaygınlaşmıştır. "İngiliz Fethi" olarak adlandırılan bir akımla, bu müzik tarzı tekrar Amerika'da yayıldı ve hatırı sayılır bir etkiyle uluslararası bir fenomen haline geldi. Rock günümüzde birçok türü altında barındırarak oldukça yaygın olarak dinlenen bir müzik türü haline gelmiştir. Bir sürü dalları çıkmıştır bu müzik türünün, aşağıda inceleyeceğimiz.

1970 dönemine kadar ortaya çıkan Rock müzik sanatçılarından bazıları şunlardır: The Rolling Stones, The Animals, The Yardbirds, The Kinks, The Who, The Pretty Things, The Sonics, The Shadows, Bob Dylan, The Byrds, Steve Harly ve diğerleridir.

1970 dönemi, Rock müziğin önemli bir dönemidir. Sözler ve müzik gitgide sertleşmeye başlar ve hard-rock ortaya çıkar. 1970'lerin hard-rock ve Rock müzik sanatçıları Queen, ****llica, Nirvana, Slayer, Megadeth, Black Sabbahth, The Beatles ve diğerleridir.

Hard-rock'tan sonra, müzik ve sözler tamamen sertleşmeye başlar ve ortaya heavy-****l çıkar. 1970 sonrası Rock müzik sanatçıları, Sex Pistols, Asia, The Clash, The Damned, Black Flag, X Fear, Bad Brains, Twisted Sister, Sonic Youth, Big Black, Dust, The Buzzcocks, Green Day, The Killers, Guns and Roses, Black Sabbath, Radiohead, Cradle of Filth ve diğerleridir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:16
Rock and Roll:
Rock and Roll (rock'n roll olarak da anılır) 1950lerin Amerika'sında ortaya çıkmış bir müzik türüdür. Bu tarihten sonra hızla ilk önce tüm ülkeye, ardından da tüm dünyaya yayılmıştır. Bu müzik türü, daha sonra sadece rock olarak adlandırılacak müzik türlerine bölünmüştür. Rock and roll ve daha sonra aldığı haller, 1950lerden 1990ların ortasına kadar en çok dinlenen müzik türlerindendir. Genellikle elektro gitar, bas gitar ve bateri eşliğinde çalınan müziğe bazen piyano ve org da eşlik eder. Gitar tarafından değiştirilmeden önce, saksafon bu türde en çok kullanılan müzik aletiydi.

tomqoliq
02-06-2009, 14:17
Alternatif rock:
Alternatif rock, 1970'lerin sonunda hard rock'a bir alternatif sunmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Her ne kadar işleyişi hard rock'a benzetiliyorsa da akor ve ritimleri farklıdır. Dinleyiciye farklı bir armoni anlayışı sunar. Tabanı bilindiği gibi punk rock değildir. Analiz edildiğinde günümüzde sert tonlarla kullanılan alternatif rock, Hard Rock tabanlıdır. Progressive Rock, Indie Rock, Indie Pop, Brit Pop, gibi birçok farklı müzik türünü içinde barındırır. İçinde birçok müzik türü barındırdığı için tek kültürün aksine çoğu kültüre uyum sağlar. Günümüzde en çok tercih edilen rock dalıdır. Dünyada alternatif rock adına en çok ses getiren grup 90'lı yıllarda Nirvana, 2000'li yıllarda ise Muse'dur.Türkiye'de ise Kurban ve Mor ve Ötesi'dir...

Türkiye'de yapılan genel anket verilerine göre 5.000.000 kişi alternatif rock türünü dinlemektedir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:17
Indie rock:
Indie rock, kendi deneysel müziklerini yapıp, herhangi bir plak şirketinin himayesine girmeden kendi yöntemleriyle müziğini dağıtan rock müzik gruplarının tarzına verilen isimdir. Indie kelimesi independent kelimesinin kısaltılmış halidir. İndependent kelimesi ise özgür ya da bağımsız anlamına gelmektedir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:18
Pop rock:
Pop-rock, gitar-bazlı şarkıların üzerine hafif şarkı sözleri ile cazip pop tarzını kullanan bir rock müzik alt türüdür. Müzik alimlerince pop ve rock genellikle zıt olarak betimlenir; genellikle pop müziğin kurnazca pazarlanan bir ürün olduğunu halbuki rock müziğin, özgün ve samimi bir tür olduğunu ileri sürerler.

tomqoliq
02-06-2009, 14:18
Psychedelic rock:
Rock müzik tarihinde, psychedelic rock, blues-rock, progressive rock ve heavy ****l aralarında bir köprü oluşturur. Kökleri daha çok batı müziğine dayansa da, melodilerinde hint müziği gibi etnik tarzlardan da özellikler taşır.Tamamen bir serüvendir,başlayan müzik hiç sonlanmayabilir...

tomqoliq
02-06-2009, 14:19
Punk rock:
Punk rock, kökenleri 1974 ve 1975 yıllarına, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'a dayanan ve kendisini Ramones, Sex Pistols, The Damned, ve The Clash gibi gruplarla kanıtlamış düzen karşıtı rock muzik hareketidir.

Punk terimi ise, punk rock'a dayalı alt kültür için kullanılmaktadır. Bu altkültür agresif gençlik, kendine özgü giyim tarzı, Punk İdeolojisi ve D.I.Y. (do it yourself-kendin yap) etiğini kapsamaktadır.

Punk; kültür, politika ve estetiği ile kurumsallaşmış sanat teorileri ve bunu yaratan topluma, toplumsal sisteme karşı doğmuş bir reddediştir. Punk, sanatçıyı insan olarak görür, geleneksel ve kalıplaşmış davranış ve yaşam biçimine karşı yıkıcı bir tavır geliştirir. Bireyin kişisel gelişimini yönlendiren, yaşam biçimini şekillendiren toplumsal organizmayı her şeyin suçlusu olarak görür ve saldırmaktan çekinmez. Punk'a göre her şey alt üst olmalıdır; aykırı, ayrıksı giyim tarzı, sanat ve gündelik yaşamda sınırlann belirsizleştirilmesi, bilinçli kışkırtıcılık, kabul görmüş ve tekdüzeleşmiş yaşam biçiminin yeniden düzenlenmesi (ya da düzensizleştirilmesi) punk yaşam biçiminin devrimci taktikleridir.
Türkiye'de punk-rock yapan pek çok grup vardır. Çoğunlukla punk rock yapan gruplar ska, emo gibi tarzlara da kaymaktadır. Bunların arasında ana akım bir grup olan Athena da vardır. Aynı zamanda Taksim punk sahnesi, Ankara punk sahnesi ve İzmir Punk sahnesi hareketlidir.

Önemli gruplardan biri Rashit'tir. En eski Türkçe punk rock gruplarından biridir. Geçen senelerde Rock'n Coke'a çıkması tepki toplamış da olsa kendine özgü bir hayran kitlesi vardır.

Ayrıca Bursa'lı bir grup olan Deli, ÖsYeMe isimli şarkısı ile oldukça ses getirmiştir. Bu sükselerini İnleten nağmeler(blz) adlı progressive rock albümleriyle devam ettirmişlerdir. Günümüzde hala o eski sert punk duruşunu gösteren gruplar da mevcuttur. Tampon, Dead Army Boots,Poster-iti, bunların başlıcalarıdır. Bunun yanı sıra höh, Ofisboyz, Not Made in China, the A.Y.I.L.A.R, Hükmen Mağlup, Vagon ,Höst, The Jackpot, gibi daha pek çok grup Türkçe Punk Rock yapmaktadır.

Son yıllarda indie akımı ve punk müziğin brit soundunda kaynaşmasıyla dünyada "guitar band" olarak anılan indie-punk gruplarının artışı ve başarısı Türkiye'ye geç de olsa yansımıştır. The Revolters, Well Behaved, Suitcase gibi gruplar hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi elde etmişler ve dikkat çekmişlerdir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:20
Senfonik rock:
Senfonik rock, klasik müzik ve rock müzik elementlerini birleştiren bir müzik türüdür. Genellikle senfonik ****l grupları tarzlarını hafifletince senfonik rock grubu olurlar. Türkiye'deki en önemli temsilcisi Almora'dır

tomqoliq
02-06-2009, 14:21
Death ****l:
Death ****l, 1980'lerin sonunda thrash ****l'in teknik yetkinliğini ve bir punk alttürevi olan hardcore'un dolaysızlığını sentezleyen grupların önderlik ettiği bir ****l türüdür. Death ****l tınısını belirleyen ve onu diğer ****l türlerinden ayıran başlıca öğeler brutal vokal, distorsiyon doygunu elektro gitar, yapısökümcü tabir edilebilecek bir kompozisyon tarzı, sürat ve nihilist/dışavurumcu imgelem ve aynı doğrultudaki metinsel içeriktir.[kaynak belirtilmeli]

Brutal vokal, diğer ****l türlerinde ve popüler müziğin genelinde doğalcı biçimiyle kullanılan vokalin, enstrümantan enformasyonun distorsiyonuna paralel bir şekilde, performans veya kayıt sırasında dışsal bir müdahale olmaksızın, vokalist tarafından distorte edilmesiyle elde edilen, konvansiyonel vokalin ifade yelpazesini tek bir kalıp içinde hayata geçirmeye çalışan vokalizasyon türüne ****l icracıları ve dinleyicileri tarafından verilen isimdir.

Death ****l'in arkaik örnekleri arasında, Speed ****l ile karıştırılan Thrash ****l tarzına yakın bir çizgide müzik yapan Death Strike'ın 1985 tarihli "Fuckin' Death" albümü sayılabilir. Ancak türün ilk yapılaşmış örneği,Chuck Schuldiner önderliğindeki Death imzasını taşıyan "Scream Bloody Gore" albümüdür. 1980'li yılların ortalarında belirişini takiben 90'lı yılların sonlarına kadar oldukça üretken bir janr olan Death ****l kanonunun en önemli örneklerinin altında Possessed, Obituary, Morbid Angel, Cannibal Corpse, At the Gates, Deicide, Autopsy, Carcass, Atheist, Napalm Death gibi öncü toplulukların isimleri vardır.

Bir altkültürel enerji olarak 90'lı yılların başlarında Grunge akımının ve temsil ettiği değerlerin denge ağırlığını teşkil eden Death ****l, 90ların sonlarında, ****l anajanrından doğan alttürevlerin, cross-over'ların ve farklı janrların gramerlerini ****l'e sentezleyen yenilikçi yaklaşımların karşısında ortodoks damarını bütünüyle yer altına çekmiş ve doğası doğrultusunda, popülerliğin süzgecinden geçmiş diğer ****l janrlarının aksine, ifade tarzını daha da sertleştirmiştir. Ne var ki ****l arenasında dinleyiciler ve gruplar arasında yoğunlukla tartışılan ticaret - etik ikiliği ekseninde, Death ****l de, geniş kitlelere ulaştığı 90'lı yılların ortalarında piyasalaşmakla suçlanmıştır.

Death ****l'in doğuşundan bugününe Türkiye'de gelmiş gelmiş en önemli temsilcileri arasında Death Project, Deathroom, Suicide, Asafated, Cenotaph, False In Truth ve Hecatomb sayılabilir.
Death ****l tınısı tok, distorsiyon doygunu gitar tonlarına, brutal vokallere yaslanır. Bunların yanısıra dışavurumcu, kinik, nihilist bir tavrı yansıtan veya gore gibi şok öğeleri üzerinde duran şarkı sözleri ve görseller Death ****l alamet-i farikası sayılır. Death ****l gitar jargonu çalış tekniği açısından Thrash ****l'in doygunlaştırdığı 'palm mute' (gitar tellerinin avuç kenarı ile kapatılarak sesin boğulması) tekniği ve strumming (vuruş) çeşitliliğiyle biçimlenen, kompozisyonel yönelim açısından ise yüksek tempolu, fragmanlı veya nakarat yapılı parçalar üreten, vokal dışavurumun belirginleştiren bir anlayışla yapılanır. Death ****l gruplarının bir bölümü [Deicide, Suffocation] melodizmi dışlayarak keskin bir ritmofoniyi sahiplenir. Bu ritmofoni ağırlıklı yaklaşım, bir Death ****l altjanrı sayılan ancak bu janrla aynı yıllarda şekillenen Grindcore'un da merkezinde yer alır. Davulda yüksek hızlarda twin, ride ve trampet üçlüsü kullanılmaktadır. Ataklar tuşeli ve çok hızlıdır. Ziller yoğun olarak kullanılmaktadır. Davul setlerinde 3 alto ve 2 floor tom tercih edilmektedir.

Yeni Akım İsveç Death ****l'i (NWOSDM) adı verilen İsveç okulu ise İngiliz Klasik ****linin melodizmini Death ****l'in yoğunluğuyla birleştirir. Bu türün örnekleri olarak Dark Tranquillity, In Flames, Soilwork, Arch Enemy verilebilir.

2000'li yıllarla birlikte yükselen ****lcore türü Death ****l'in sofistike enerjisini yumuşatarak benzer bir dışavurumcu teknik lügatı sahiplenmiştir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:22
Hip hop:
Hip hop, Afrika ve Latin Amerika kökenli Amerikalı gençler arasında yaygın bir yaşam biçimi, alt kültür ve popüler kültür.

DJ Kool Herc, Grandmaster Flash & the Furious Five, ve Afrika Bambaattaa'nın çalışmalarıyla başladığı söylenir.[kaynak belirtilmeli]

Kavram genellikle bu yaşam biçiminin aynı adla anılan müzik tarzını akla getirir. 70'li yılların sonlarında ABD - New York'un Bronx ve Brooklyn semtlerinde doğmuştur.

Bazılarınca, gençliği depolitize etmek amacıyla özellikle yaratıldığı ve desteklendiği ileri sürülür. Gelir, eğitim ve kültür seviyelerin düşük olduğu [[Br[[Kategori:]]ooklyn]] ve Bronx gibi semtlerde doğması bu toplum sınıfının sisteme karşı tepkisi olarak da algılanabilir.

Amerikan kültürüne has bu akım, dünyanın diğer bölgelerinde de gençler arasında ilgi çekmektedir. Hip hop yaşam tarzının temelinde para, mücevher, araba ve giysiler gibi gösterişli zenginlik ve statü sembollerine odaklanır.

Hip hop kültürün başlıca dört unsuru, MC (Rap), DJ (Disc jockey), Breakdance, Graffiti (Aerosol Art)'dır.

Hip Hop müziğin altyapısı, genellikle elektronik aletler veya bilgisayarlar yardımı ile yaratılan; davul, bas ve sentezleyici döngülerinden oluşur. Beat adı verilen altyapı, hızlı ve konuşma tarzında vokal ile birleştiğinde Hip Hop müzik ortaya çıkar. Hip Hop çoklukla armoni kaygısı taşımaz, önemli olan ritim ve uyaktır. (İng:rhyme).

Hip Hop dansı, Brezilya kökenli savunma sanatı 'Capoeira'(Kapoeyra)dan esinlenilerek ortaya çıkarılmış olan bir dans türüdür.

tomqoliq
02-06-2009, 14:23
Jazz:
Caz, ilk kez New Orleans'ta, 1900'ların başında gelişmeye başladı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma, ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı amerikası ve batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. Jazz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi en çok sevilen ve popülaritesi gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. Türkiye'de jazz müziğinin önemi gün geçtikçe önem kazanmakta ve jazz türünde şarkı söyleyen solist sayısı artmaktadır.

Cazın kökeni Eski Afrika - ruhani törenler, blues ve ragtime - ve batı dünyası geleneklerinden - Avrupa ordu bandoları- gelir. 19. yüzyıl'ın başında oluşmasından sonra caz stilleri yayılmaya, müzik akımlarını etkilemeye başladı. Caz kelimesinin kökeninin o dönemin argosundan geldiği düşünülmektedir. Caz Blues müziğin babasıdır. Önerilen anlamlar enerjik, ruhani ve titreşimdir.

Cazın ilk yıllarında en çok beslendiği akım bluesdur. Blues, Amerika'ya gelen köle afrikalıların halk müziğiydi. Bu tür de afrikadaki geleneksel müzikten kaynaklanmıştır. Bu nedenle caz, pek çok caz müzisyeni için Güney afrikalıların icat ettiği bir müziktir.

Ordu bandolarının müzik aletleri caz müziğinin en önemli enstrumanları olmaya başladı: nefesliler, üflemeliler ve vurmalı gitarlar. Geneli alaylı olan zenci müzisyenler, kendi ufak gruplarını kurmaya başladırlar. Gezici olan ve cenazelerde çalan bu gruplar, müziğin kısa sürede çok fazla kişiye ulaşmasını sağladılar.

Savaş sonrasında açılan siyahlara özel okullar ve sivil topluluklar daha fazla eğitimli müzisyen yetişmesine olanak sağladılar. Lorenzo Tio ve Scott Crabbe klasik Avrupa müzik eğitiminden geçen ilk caz müzisyenlerindendir. Eğitilmiş yetenekler, ürettiklerinin daha uzun ömürlü olmalarını sağlamış ve doğaçlama müziklerine katkıda bulunmuştur.

1 - Ragtime : Bunun başlangıcı, eski zencilerin, çeşitli törenlerde söyledikleri şarkılara kadar uzanır. Parçaya ve ritmik bir şekilde ayrı ayrı ve bir çok seslerin meydana getirdiği ses dizisi takip eder. Cazın 1917 yılına kadar sürmüş olan bu devresinde yetişen musikişinasların en ünlüsü Jelly Roll Mortondır. Bu devrede çalınan parçalardan günümüze tek bir plâk bile kalmamıştır.

2 - Blues : Amerikalı zencilerin çalışma sırasında söyledikleri halk şarkıları biçimi olan Blues, cazı meydana getiren en önemli unsurdur. İfade muhtevası bakımından zencinin iç sıkıntısını, hüznünü ifade eder.

3 - Hot Caz : Cazın perdeye ve sahneye geçmesinden sonra gelişen melodilerle meydana gelmiştir. Bu gelişmede herkes kendi stili bir solo yapar.

4 - Cuse : Hot Caz'ın devamı ve daha olgunlaşmışıdır. Bu gelişimle cazın karakteri kesin olarak belli olmuş, caz bütün yönleriyle olgunlaşmış ve tamamlanmış bir müzik haline gelmiştir. Bütün bu gelişim içinde özellikle klasik müzik parçalarının caz müziğine uydurulması ön planda yer alır. Bu çağda ,Louis Armstrong, Colemas Havvkins, Lester Young, Roy Eldridge, Glenn Miller gibi büyük caz sanatçıları yetişmiştir.

Cazda ölçü dört zamanlıdır. Dört zamanlı ölçünün zayıf zaman denilen ikinci ve dördüncü vuruşlarının vurgulanmış ve temponun dinleyenlere dans etme arzusu verecek şekilde hafiflik ve rahatlıkla yaşatılması cazın başlıca özelliğidir. Caz, armoni bakımından müziğe bir şey getirmemiş, buna rağmen melodi bakımından bir yenilik getirmiştir.

Bir caz topluluğu, çalgılar bakımından melodi(ezgi) ve ritim(dizem) olmak üzere iki bölüme ayrılır. Ezgi bölümünde trompet , trombon, klarnet, saksafon, gibi nefesli çalgıları; dizem bölümünde piyano, kontrbas, gitar ve davul vardır. Keman, flüt, akordiyon, mandolin gibi çalgılar ya az kullanılır ya da hiç kullanılmaz. Caz müzik topluluklarında genelde saksafon, trompet, klarnet, trombon, piyano, kontrbas, gitar gibi çalgılar kullanılır. İnsan sesi ön plandadır. Bestelenmiş şekliyle seslendirilmiş olmasının yanı sıra genellikle doğaçlama olarak çalınması en büyük özelliğidir.

Caz müziğini tanımlamak güçtür, ama olası tanımları arasında genel kabul gören, önemli bir öğesinin doğaçlama olduğudur. Doğaçlamanın kökenleri yine Afrika'ya dayanmaktadır. Özellikle Blues'da sık rastlanan atışma, tek başına doğaçlamadır.

Doğaçlamanın formu zamanla değişmiştir. İlk zamanlarda sadece atışma iken, daha sonra sözlere yerleşmiş ve nihayetinde melodiye yerleşmiştir. Dixieland cazında, müzisyenler sırayla melodiler çalarak, bir şekilde atışmaktaydırlar. Daha sonra oluşan klasik caz formunda ise, müzisyenlerin belirli bir melodiye bağlı kalarak doğaçlama yapmaları vardır. Bu nedenle caz, yeni bir yorum getirmektir.

Swing döneminde, büyük bandolar notalarla düzenlemeler yaptılar. Diğer yandan solo müzisyenleri doğaçlamalarına bu çerçevede devam ettiler. Bebop'ta ise doğaçlama daha fazla alan buldu, en başta çalınan melodi doğaçlamalar ile farklı yerlere gidebiliyor, eserin sonunda ise melodiye tekrar geri dönülüyordu. Zamanla doğaçlamaların egemenliği caz müziğinde arttı, hatta ritim üzerinden bile gözlemlenebilir oldu

Müzisyenlerden biri doğaçlamaya başlayınca, diğer müzisyenler ona eşlik edebilir, ya da bir kaç akor ile arka plana geçebilir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:25
Heavy ****l:
Heavy ****l (ya da sadece ****l), agresif ritimler ve aşırı distorsiyonlu gitarlarla karakterize edilen müzik türüdür.[1]

Bu türün kökleri 1964 ve 1967 arasında blues ve rock türünü birleştirerek, daha çok gitar ve davul bazlı, bu türde müzik yapan grupların yarattığı hard rock'tır. Heavy ****l popülaritesini 80'lerde daha çok türün ortaya çıkmasıyla artırdı. Ticari amaçlı olmadığı iddia edilse de dünya üzerinde büyük bir dinleyici kitlesine sahip olması ve ciddi ticari başarıların yakalanmış olması sebebi ile, müzik endüstrisinin bel kemiği niteliğindedir.

Heavy ****l'in en ünlü grupları, Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead, ****llica, Manowar ve Led Zeppelin'dir.

Heavy ****lin teması savaş,ölüm,acı,katliam gibi konuları işler genellikle insani sorunlar dile getirilir.

Heavy ****l çoğu zaman aynı türde enstrümanlarla çalınır. Klasik beşlisi biri ritm, diğeri solo çalan distorte edilmiş iki elektro gitar, bir bas gitar, davul ve vokalden oluşur. Bunun yanında çoğu grup klavye de kullanır. Gitar bu türde çok büyük bir önem taşır. Distortion ve diğer efektler, sesi daha kalınlaştırmak içindir. Heavy ****l vokalleri şarkıda çok fazla değişik ses çıkarabilirler. Temiz vokallerden gurultulara, gurultulardan çığlıklara kadar.

Sololar ve riffler heavy ****l'in büyük bir bölümünü oluşturur. Gitaristler sweep-picking ve tapping tekniklerini kullanarak soloyu hızlandırıp agresifleştirebilirler.

Heavy ****l, dinlenilebilir olmasıyla beraber görseldir. Albüm kapakları ve konserler bu müzik türünü anlamakta oldukça yararlıdırlar.

Heavy ****l 50'ler 60'lar ve 70'lerdeki savaş, nükleer atışmalar, çevreye ilişkin konular, politik ve dini propoganda üzerinde yoğunlaşır. Black Sabbath'ın "War Pigs" ve ****llica'nın "And Justice for All" parçaları buna bir örnektir.Bazende Mitoloji ile ilgili eserlerde ortaya koyula bilir.Örneğin Manowar'ın Gods of War (2007).Sign of the Hammer vb. albümler sayılabilir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:27
Black ****l:
Black ****l 1980'lerde ayrı bir tür olarak gelişmeye başlamış heavy ****l'in ekstrem alttürü. Black ****l'e öncülük eden gruplar türe ismini veren Black ****l adlı albümü çıkaran Venom'un yanısıra Hellhammer, Celtic Frost, Mercyful Fate ve Bathory'dir. Black ****l'in günümüzdeki müzikal özelliklerini ve duruşunu belirleyen gruplar ise Mayhem, Emperor, Darkthrone, Burzum, Immortal gibi Norveçli gruplardır.

Standart müzik elementleri elektro gitar, bas gitar, davul ve scream vokaldir. Melodik black ****l gruplarında klavye de kullanılır. Minimalist bir müzik türüdür. Kendi içinde özgünlük amacı gütmez. Temel amaç agresif ve karanlık bir atmosfer yaratmak, kötücül bir simge sunmaktır. Gitarlar genellikle standart akorddadır. Gitar çalınırken alternate veya tremolo vuruşları kullanılır. Sık kullanılan gamlar majör ve minör armoniktir. Davullar blast beat ile tekdüze olarak çalınır. Vokal olarak, scream vocal olarak adlandırlan, gırtlaktan çıkartılan, gıcırtılı, yüksek perdelerden çığlıklar kullanılır. Albümler, kirli ses kaydı denilen, düşük kalitelide kaydedilir. Bu, türün amaçladığı atmosferi sağlamak için bir yoldur. Ama zamanla bu kayıt türünden vazgeçilmiştir. Şarkı sözleri genel şekliyle satanizm öğretisini işler. Bütün dinlere ve geleneklere karşı bir karşı çıkış, nefret ve sövgü söz konusudur (Black ****lin ortaya çıktığı ülkelerdeki dinden dolayı küfür konusu din Hıristiyanlıktır) Geleneksel kötülük ve şeytan simgesi övülür. Soğuk, karanlık, orman gibi kuzey Avrupa doğasına ait özelliker, kullanılan diğer şarkı sözü kavramlarıdır. Savaşın ve insanlara/insanlığa karşı nefretin de övülerek bahsi geçirilmesine sıkça rastlanır.‎ Black ****l müzisyenleri, albüm dönemi fotoğraf çekimlerinde ve konserler sırasında yüzlerinin tamamına veya büyük bir kısmına siyah ve beyaz renklerden ibaret makyajlar yaparlar. Bu makyajlar müzisyenin bir cesede benzemesini sağlamak için yapılır ve dolayısıyla adı corpse painttir (İngilizce; ceset makyajı) Black ****l müzisyenleri kendi adlarını kullanmazlar, bunun yerine bir rumuz kullanırlar.

1980li yılların başındaki proto-black ****l grupları, yaptıkları tür black ****l olarak adlandırılmaktan biraz uzak olsa da, black ****lin ayrı bir tür olarak ortaya çıkmasına öncülük etmiş gruplardır. Proto-black, thrash ****lden farklı bir türün doğacağının sinyallerini veren, thrash ****l ve black ****l arasında bir ara geçiş biçimidir. İlk proto-black grubu Venom’dur. Venom’un yaptığı müzikle şu anki black ****l arasındaki temel benzerlikler; rahatsız edici vokaller ile hızlı ve agresif müziktir. Venom’un 1982 çıkışlı Black ****l adlı albümü türe ismini veren albümdür. İsveçli Quorthon (Thomas Forsberg)’un tek kişilik hareketi Bathory, Venom’un müziğini hızlandırıp daha sert bir vokal kullanıp karanlık bir atmosfer kullanarak black ****lin hemen hemen ayrı bir tür olarak ortaya çıkmasını sağlamıştır. Diğer proto-black grupları; Hellhammer, Celtic Frost ve Mercyful Fate’dir. Sonraki black ****l müzisyenlerince taklit edilecek olan corpse painti ilk kez Mercyful Fate’in vokalisti ve beyni King Diamond kullanmıştır.

Black ****l şu anki şeklini, 1990lı yıllarda İskandinav ülkelerinden (özellikle Norveç) gruplar sayesinde almıştır. Yaklaşık olarak aynı zamanlarda ortaya çıkan bu ilk black ****l grupları Mayhem, Burzum, Emperor, Marduk, Dissection, Darkthrone, Immortal ve Gorgoroth’tur. Bu gruplardan Mayhem kurulduktan kısa bir süre sonra grup üyelerini kaybetti (Dead intihar etmiş, Qystein Aarseth ise Burzum’dan Varg Vikernes tarafından öldürülmüştür). Burzum, Varg Vikernes tarafından kurulan tek kişilik bir müzik hareketidir. Black ****lin daha az agresiflik taşıyan ve hüzne daha çok yönelen bir şeklini yapmıştır. Bu tür şu anda pagan black ****l olarak bilinir. Marduk, 1996 çıkışlı Heaven Shall Burn… When We Are Gathered albümüyle birlikte daha da agresif ve duygudan uzak bir tarz olan, black ****lin en sert şekli norsecore yapmaya başladı. Dissection zamanının en melodik black ****l gruplarındandır. Grubun beyni Jon Nödtvedt, 2006 yılında intihar etti ve grup dağıldı. Emperor’un sadece ilk iki standart albümleri black ****l türü içinde değerlendirilebilir. Müzikleri gittikçe daha çok progresifleşmiştir. Son albümleri, scream vokale benzeyen vokal dışında hiçbir black ****l özelliği taşımaz. Black ****lin bu ilk oluşumu sırasında Deathlike Silence Productions adlı müzik şirketi, türün önemli bir destekleyicisi oldu.

Black ****l, 1990lardan itibaren kendine ait bir dinleyici kitlesi oluşturdu. İlk black ****l gruplarından itibaren birçok black ****l grubu kuruldu. Şu anda ****l-archives.com’da kayıtlı 14000'in üzerinde black ****l grubu vardır. Bunların büyük bir kısmının demo albümler kaydetmek dışında etkinlikleri olmaması ve her müzisyenin birkaç yan gruba daha dâhil olduğu gerçekleri göz önüne alınsa bile, bu sayının çokluğu, black ****lin aslında bilindiğinden daha popüler olduğunun bir göstergesidir. Oysa black ****l ortaya çıkarken, müzik ülkülerinden biri de “popüler” olmamaktı.[kaynak belirtilmeli] Başka bir ideal olan “para kazanma amacı gütmemek” veya “para kazandırmaya araç olmamak”[kaynak belirtilmeli] da zamanla geçerliliğini yitirdi. Şu anda black ****l gruplarının albüm satışları ve konserlerden kazandığı gelirler dışında, grupların logo ve albümlerinin basıldığı tişörtler, black ****li konularına dahil eden müzik dergileri ve internet siteleri, türü, diğer çoğu ****l müzik türü gibi, yeni bir para kazanma kapısına dönüştürmüştür. Bütün bunlara rağmen dinlere ve geleneklere küfür, popüler kültüre başkaldırı, black ****lin en temel özellikleri geçerliliğini sürdürüyor. Öne çıkan ve kendisine ait hayran kitleleri oluşturan gruplar genellikle black ****le farklılık getiren gruplardır. Melodiyi çok öne alan Dimmu Borgir, çok sert bir tür yapan Marduk, müziğinde teknik de kullanan 1349, folk müzikten öğeler taşıyan Burzum ve Drudkh, black ****l öğelerini çok karmaşık bir şekilde yeniden sunan Emperor bu gruplara örneklerdir. Türkiye'de her ne kadar black ****l e değer verilmese de[kaynak belirtilmeli], birkaç melodik ve pure black ****l grubu isimlerini duyurmayı ve albüm kaydı yapmayı başarmıştır. Başlıca gruplar; Moribond Oblivion, Sarcophagus, Secropiagor, Episode 13 ve ...aaaarrghh...(Sagansara).

Black ****l, müziği ve şarkı sözleri dışında, camiasında yaşanan olaylar da dikkat çekmiş ve popüler kültür tarafından yoğun tepki toplamıştır. 1990lı yılların başında black ****lin öncü gruplarından bazı üyeler kilise kundaklama olaylarından sorumlu tutulmuşlardır. Kundaklama amacında en başarılı girişim Norveç’teki Fantoft Kilisesi yangınıdır. Bu yangın sonunda kilise tamamen kullanılmaz hale geldi. Burzum’dan Varg Vikernes olaydan sorumlu olarak gözaltına alınsa da, delil yetersizliğinden dolayı serbest bırakıldı. Burzum’un albümü Aske’de Fantoft Kilisesi’nin harap olduktan sonra çekilmiş resmi albüm kapağı olarak kullanılmıştır. Varg Vikernes, bu resmi kendisinin çekmediğini iddia eder. Kilise kundaklama, şu anki black ****lcilerce gerekliliği ve doğruluğu tartışılan bir konudur. Gorgoroth’dan Ghaal kendisiyle yapılan bir röportajda kilise kundaklama olaylarını desteklediğini söylemiş ve “daha fazla olmalı ve daha fazla olacak” demiştir. Mayhem grubundan Nerobutcher ise bu kundakalama olaylarını “saçma” olarak tanımlamıştır. Black ****l camiasında intihar ve cinayet olayları sık yaşanır. Mayhem grubunun beyni Dead (dead ingilizce “ölü” anlamına gelir, bu kendisinin seçtiği bir rumuzdur) 1991 yılında kafasına silah sıkarak intihar etti. Tek notu “tüm bu kanları mazur görün”dü. Dead’in ölü hali resmedilerek Mayhem’ın Dawn of the Black Hearts’ın albüm kapağı olarak kullanıldı. Yine Mayhem grubunun başka bir üyesi Euronymous (rumuzunun anlamı “kafatası”, gerçek adı Qystein Aarseth’tir) Burzum grubundan Varg Vikernes tarafından 1993 yılında öldürüldü. Vikernes 21 yıl hapse mahkûm edildi. Vikernes müzik çalışmalarına hapishanede de devam ediyor, yalnız, 1997 ve 1999’da çıkardığı iki albüm black ****l değil, ambient-electronic türdedir. 1992 yılında ise Emperor grubundan Faust başka bir cinayete karıştı. Kurban bu kez black ****l camiası dışındaydı. Faust Lillehammer’daki Olimpik parkı dolaşırken homoseksüel bir adam, Rhys Adamec, Faust’a yaklaşarak birlikte yakındaki ormana gitmeyi önerdi. Faust öneriyi kabul etti ve ormana girdiklerinde Adamec’i öldürdü. Olay, polis Qystein Aarseth cinayeti soruşturmasını yürütürken ortaya çıktı. Dissection’ın beyni Jon Nödtveidt ise 2006 yılında intihar etmiştir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:28
Doom ****l:
Doom ****l, karamsar ve hüzünlü duygu uyandırmayı amaçlayan, yavaş tempolu heavy ****l türü. 1980’lerde ortaya çıkan türün en belirgin özelliği, aynı yıllarda ortaya çıkan speed ****ldeki aşırı hıza tepki olarak doğan yavaşlığıdır. Türdeki genel tempo 60-90 bmp'dir. Karanlık, hüzünlü bir hava yaratmayı amaçlar ve karamsar temalıdır.

Black Sabbath ve Pentagram süregelen heavy ****li yavaşlatarak ve şarkı sözlerinde, o zamanlar heavy ****le yabancı bir kavram olan karamsarlığı kullanarak türe öncülük eden gruplardır. İlk zamanlar adı konmayan bu tarz 1980’lerin başında doom ****l olarak adlandırılmaya başlayacaktır.
1970lerin sonundan 1980lerin ortalarına kadar geçen sürede Trouble, Saint Vitus, Candlemass, Pentagram ve Witchfinder General gibi gruplar doom ****lin ayrı bir tür olarak ortaya çıkmasını sağladılar. Doom ****lin göze batan bu ilk gelişimi sırasında ****l müzik, daha çok thrash ****l ve speed ****l gibi akımların etkisindeydi. Doom ****l gibi yavaş ve karamsar müzik 1980lerdeki heavy ****le yabancı kavramlardı, dolayısıyla doom ****l, her ne kadar kendine ait önemli bir yeraltı popülaritesi yarattıysa da, ****l müzik dinleyicileri arasında pek dikkat çekmedi.
Diğer heavy ****l türleri kadar popüler olmasa da, doom ****l, dinleyici ve icracı kitlesini giderek geliştirdi. Cathedral’in Forest of Equilibrium adlı albümünün öncülüğünde Solitude Aeturnus, Count Raven, The Obsessed, Penance, Sleep, Revelation, Confessor, The 3rd and the Mortal gibi gruplar doom ****le bugünkü genel şeklini verdiler.

1980’lerin sonuna doğru doom ****l farklı türlerden etkilenmeye, farklı türleri etkilemeye ve bunlarla birleşmeye başladı. Bunlardan ilki, bazı death ****l gruplarının müziklerini yavaşlatması, bazılarının ise süregelen doom ****le death ****l öğeleri eklemesiyle ortaya çıkan death/doom ****ldir. 1990’larla birlikte, aşırı yavaşlatılmış minimalist türler funeral doom ve drone doom ortaya çıktı. Aynı yıllarda ortaya çıkan sludge doom, içerdiği hardcore ve punk özellikleriyle dikkat çeker. Stoner ****lin (aslında temeli stoner rocktır ve ortaya çıkışı çok daha gerilere gider) konumuysa doom ****l içinde tartışmalıdır; doom ****lin amacı hüzünlü bir hava inşaa etmekken, stoner ****l aksine insanı iyi hissettirmeyi amaçlar.

Doom ****l etkili en farklılaşmış tür olan gothic ****l, gotik müzikte kullanılan gamlara sadıktır, klasik doom öğelerine bolca bayan vokal, klavye ve keman katılmıştır. Şarkı sözleri ise insan ilişkilerini ve insan aşkını işler. Oysa doom ****l insan ilişkileriyle ve romantizmle ilgilenmez; yalnızlık ve insanın iç dünyası üzerine kuruludur. Bu yönünün yanısıra doom ****lden görece hızlı bir temposu olduğundan, gothic ****l bir doom ****l türü değil, çıkış noktası doom ****l olan ayrı bir tür olarak kabul edilir.
Türün temel öğeleri, diğer ****l türlerinde olduğu gibi erkek vokal, elektro gitar, bas gitar ve bateridir. Keman, klavye, bayan vokal kullanan gruplar da vardır. Gitarlar, standart mi akordundan daha aşağı çekilerek akort edilir. Gitar sesleri çok öndedir. Türün en belirgin özelliği yavaş temposudur. Gitar ve davullar oldukça yavaş bir tempoda çalınsa da bazı gruplar, şarkılarında hızlı bölümler de bulundurur. Genellikle growling vokallerin kullanıldığı death/doom ve funeral doom dışında temiz vokaller kullanılır. Tür hüzünlü ve karamsar bir müzik üzerine yoğunlaşır. Şarkı sözlerinde yalnızlık, ölüm, hoşnutsuzluk, umutsuzluk, ızdırap, yaşamın anlamsızlığı gibi konular işlenir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:29
Glam ****l:
Ne gitarları heavy veya thrash ****l kadar bozulmuş (distortionlu), ne de vokalleri death veya black ****l gibi brutaldir, zira pop etkileşimli bir alt türdür. Gitarlar hard rock'ın biraz daha sertleştirilmiş halidir ve vokaller ise daha çok kadınsı çığlıklara benzer. Bu taraftan bakıldığında vokal performansı olarak en çok zorlayan türlerden biridir zira aşırı tiz ses kullanımı olabilir ve bu da insan gırtlağını zorlayan bir hadisedir. Bunun dışında ise, görsel olarak insanların dikkatini farklı bir şekilde çekmeyi amaçlamışlardır. Kabarık permalı saçlar, aşırı feminen makyaj ve spandex pantolonlar, ilgiyi istedikleri şekilde mi getirdi bilinmez, ancak bayağı ilgi topladıkları kesin.

Glam rock denilen tür, çok daha farklı bir tarzdır. 1970'lerin fenomeni olan glam rock, temelde cinsiyetler arasındaki farkın belirsizleştirilmesine çalışmış, bu sebeple de glam ****l dönemi öncesinde makyaj ve feminen kıyafet akımının başlamasına yol açmıştır. Ancak Glam ****l döneminde, bu görsellik uç noktalara ulaşmıştır. Bu açıdan, glam rockı Glam ****l'in öncüsü olarak tanımlayabiliriz. Ancak görsellikte de en önemli fark, Glam ****l yapan gruplarda feminen görüntüye rağmen, yine de maço ve kaba bir davranış görülmesidir.
Glam rockun temel taşlarına gelince, en başta David Bowie, T Rex,Slade, Roxy Music ve en önemli ilham kaynağı olarak Velvet Underground sayılabilir. David Bowie, Joy Division, Motley Crüe, Whitesnake, Bauhaus, , Roxy Music, Electric Boys,Electric Angels, Echo & The Bunnymen, Spiritualized, Spaceman 3, Brian Eno, Smiths, Morrissey, Siouxsie & The Banshees, Violent Femmes, My Bloody Valentine, Strokes, Birthday Party, New York Dolls, Nick Cave, Jesus & The Mary Chain, BulletBoys, Babylon L.A., Yo La Tengo, Cabaret Voltaire, Patti Smith, New Order, Feelies, Luna, Galaxy 500, Psyhedelic Furs, Suicide örnek verilebilir. Bu da rock ve ****l müziğin alt türlerinin birbiriyle ne kadar etkileşim içinde bulunduğunu bize gösterir. Glam rock, punk tan new wave e kadar uzanan bir yelpazeyi etkilemiş bir müzik türüdür.

tomqoliq
02-06-2009, 14:30
Gotik ****l:
Gotik ****l (gothic ****l ve goth ****l olarak da bilinir), bir heavy ****l alt türüdür. Heavy ****l'in agresifliği ile gotik rock'ın karanlık ve melankolik atmosferini kombine eder. 1990'ların başında death/doom çıkışlı bir tür olarak ortaya çıkmıştır.

Türün öncüleri Paradise Lost, My Dying Bride ve Anathema[kaynak belirtilmeli] adlı İngiliz gruplardır. Diğer öncüler ise ABD'li Type O Negative, İsveçli Tiamat ve Hollandalı The Gathering gruplarıdır. Norveçli topluluk Theatre of Tragedy, bugün gotik ****lde yaygınlaşan erkek brutal vokal ile kadın temiz vokalin bir arada kullanıldığı "beauty and the beast" tarzını geliştirdi. 1990'ların ortalarında Moonspell ve Cradle of Filth grupları black ****l'e gotik elementler eklediler. Sonlarında ise Tristania ve Within Temptation, tarzlarında senfonik ****li gotik ****l ile birleştirdi.

21. yüzyılda The 69 Eyes, Entwine, HIM, Lullacry, Poisonblack, Sentenced gibi ticari grupların yetiştiği Finlandiya başta olmak üzere Avrupa'da gotik ****l popüler bir türdür. ABD'de ise yalnızca Nightwish, Lacuna Coil ve Evanescence ticari başarı elde etmişlerdir.

Gotik ****lin müziği karanlık olmasıyla tanınır. "Karanlık" sözcüğü burada "derin, depresif, romantik, tutkulu ve yoğun" anlamı taşımaktadır. Gotik ****l, "gotik rock'ın karanlıklığı ve karamsarlığının heavy ****l ile karışımı" olarak da tanımlanır. Gotik ****li "gotik rock'ın soğuk ve kasvetli atmosferi ile heavy ****l'in agresifliği ve gürültülü gitarlarının birleşimi" şeklinde tanımlayan All Music Guide, "gerçek gotik ****l her zaman direkt gotik rock'tan etkilenmiştir - hafif ve ince sintisayzırlar ve ürkütücü temalar gitar rifleri kadar önemlidir" demiştir.

Gotik ****l, icra eden grupların "yavaş ve aşk temalı"dan "orkestral ve abartmalı"ya kadar farklı yerlere taşıdığı bir türdür. Türün mimarları Paradise Lost ve My Dying Bride'ın doom ****l geçmişi Artrosis, Ava Inferi ve Draconian tarafından devam ettirilmiştir. Moonspell'in ilk çalışmalarının ve Cradle of Filth'in black ****l'e yakın olan müziği Graveworm, Drastique ve Samsas Traum tarafınca takip edildi. Tristania ve Within Temptation'ın başlattığı senfonik ****l çıkışlı olan hali ise Epica ve After Forever'ın da yaptığı çeşitlemedir. Onun dışında gotik ****li; death ****l (Trail of Tears), folk ****l (Midnattsol) ve alternatif ****l (Katatonia) ile birlikte görmek de mümkün.

tomqoliq
02-06-2009, 14:32
Endüstriyel ****l:
Endüstriyel ****l; Heavy ****l ve thrash ****l etkileşimli çoğu zaman tekno ve synth ritimleriyle desteklenmiş bir alt ****l müzik türüdür.

Skinny Puppy ve Sister Machine Gun türün en bilinen gruplarıdır. 90'ların ilk yarısında Trent Reznor ile daha hafif denilebilecek şekilde devam ederken Godflesh ve Ministry ile sert yönünü bulmuştur. Laibach, türe katkılarının önemi büyüktür.

1990'ların ilk yarısına kadar oldukça durgun seyreden ve bir türlü hakettiği ilgiyi bulamayan tür Marilyn Manson ve özellikle Rammstein'ın günümüze kadar artarak gelen başarılı çalışmalarıyla adeta yok olmaktan kurtulmuştur. Rammstein türü daha karanlık ve atmosferik öğelerle yorumlamıştır.

Endüstriyel ****l grupları genelde kalabalıktır. Çoğu grup çift gitar kullanır ve gitarlar sample'lar ve synth'lerle desteklenir. Gitar tonları çok sert ya da melodi yüklü olabilir.

Temsilcileri

* Fear Factory
* Kidneythieves
* KMFDM
* Marilyn Manson
* Ministry
* Mushroomhead
* Neuroactive
* Neuroticfish
* Nine Inch Nails
* OOMPH!
* Project Pitchfork
* Rammstein
* Rob Zombie
* Static-X
* Zeromancer
* SlipknoT

tomqoliq
02-06-2009, 14:34
****lcore:
****lcore, 90'lı yılların sonlarında ortaya çıkan Melodik Thrash ****l - Hardcore Punk karışımı bir müzik tarzıdır. Hızlı melodik riffler ve hızlı bateri rifflerinin yanısıra vokal bazen sert olup (scream, brutal vokal) genellikle hafiftir.

Gitar riffleri Melodik Death ****le benzer şekilde hızlı ancak Melodik Death ****l'den daha da melodiktir. Yine çift gitaristli (biri ritim ve biri solo gitarist olmak üzere) gruplardan oluşurlar. Davullar genelde double-kick ve double-bass olarak çalınır. Vokaller çoğunlukla clean vokaldir. Yalnızca bazı bölümlerinde scream vokal ve brutal vokal kullanılır. ****lcore grupları,(istisnaları göz ardı edersek) geleneklerine bağlıdırlar. Ahlakı savunma,uyuşturucu ve sigara gibi kötü alışkanlıkların reddi, hayvan hakları ve doğayı koruma temaları ayrıca gerçek sevgiye dayalı aşk düşüncesini savunan sözler ****lcore idolojisini oluşturur (bu akıma straight edge deniyor).

****lcore ve Death ****lin melez türüdür. Gitar riflerindeki palm muted tekniği artarak death ****le yaklaşılmıştır. Vokallerde normalden daha fazla brutal kullanılır. Sertlik daha da artmışdır (özellikle bateride). Ancak sözler her zaman death ****ldeki gibi değil daha çok ****lcoredaki gibidir. Aslında ****lcoredan melodik seath ****le geçiş dönemi de dene bu türe the dewil wear parda grubu dahildir

Ünlü melodik death ****l grubu In Flames'in son albümlerinde bu tarza kaydığı söylenmektedir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:36
Power ****l:
Power ****l, ortaçağ efsanelerini tema olarak alan bir ****l müzik tarzıdır. En önemli özelliği diğer ****l türlerine göre cok daha melodik çok daha hızlı olmalarıdır.

Power ****l müziği Almanya ve İskandinavya öncülüğünde doğmuş ve yoluna devam etmiştir. Bilinen en eski power ****l şarkısı Rainbow`un 1976 yılında çıkardığı "Stargazer" şarkısıdır. Power ****l tam manasi ile 1980`li yılların başında Alman grubu Helloween ile başladı. Iron Maiden ve Judas Priest`ten etkilenen grup özellikle "Keeper Of The Seven Keys" albümü ile zirveye ulaştı. Power ****l aslında 1970`li yılların rock gruplarından kalma bir mirastır. Değişen müzikalite içinde 70`li yılların rock gruplarının müziklerine biraz daha tempo ve melodi eklenmiştir. 70`li yılların gruplarının kullandıkları kişisel yaşam hikâyeleri, tarihsel olaylar, sosyal yorumlar ve yaşamın gerçeklerini konu alan şarkı sözlerine ek olarak yeni gelişen power grupları şarkı sözlerinde kozmolojik veta ****fiziksel konular eklenmiş . Ayrıca bilim kurgu, mitoloji ve fantezide şarkı sözlerinde yer almıştır. Özellikle Tolkien ekolünden gelen gruplar ön plana çıkmışlardır. (Blind Guardian, Iced Earth ve son zamanlarda Elvenking) Power ****lde vokaller genellikle normaldir. Yani bir death ****l vokali gibi brutal değildir. Bununla beraber iyi bir power ****l vokalisti olmak için gerçekten güçlü bir sese ihtiyaç vardır. Vokal oyunları yapabilecek, sözlerdeki duyguyu vokali ile verebilecek iniş ve çıkışları yapabilecek, ses eğitimli kişiler tercih edilir. Genelde konservatvuar eğitimi almış kişiler ön plandadır. Power ****l grupları klasik ****l grupları düzenindedir, iki gitar, bir bas gitar, bateri, vokal ve çoğunlukla klavyeden oluşur. Nightwish, Rhapsody of Fire gibi gruplar ise senfonik enstrümanlar (keman, flüt, viyola vb.) kullanarak müziklerini zenginleştirmiştir.

Bazı power ****l grupları
* Hammerfall
* Kamelot
* Nightwish
* Sonata Arctica
* Iced Earth
* Angra
* Blind Guardian
* ManOwaR
* Dragonland
* Europe
* Helloween
* Helstar
* Nevermore
* Rhapsody of Fire
* Stratovarius
* DragonForce
* Gamma Ray
* Sanctuary
* Avantasia

tomqoliq
02-06-2009, 14:38
Progressive rock:
Progressive rock 1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında "ağırlıklı olarak Britanyalı grupların rock müziğini yeni sanatsal seviyelere çekme girişiminin" sonunda ortaya çıkmıştır.

Progressive rock grupları standart rock veya popüler mısra-nakarat düzeni üzerine kurulu şarkı yapılarının ötesine geçerek "rock müziğin teknik ve kompozisyon sınırlarını" zorlamışlardır. Bunun ötesinde aranjmanlarda sık sık klasik, caz ve avangart unsurlar bulunur. Enstrümantal şarkılar daha yaygındır. Sözleri olan şarkılar ise kavramsal, soyut ve fantezi üzerine kuruludur. Progressive rock grupları "genellikle epik hikâyeler anlatan bütüncül bir beyanda bulunan" konsept albümler yapmışlardır.

Progressive rock 1960'ların sonunda dönemin rock müziğindeki her çeşit etkiden ilham alma eğiliminin parçası olarak psychedelic müzikten türedi. King Crimson, Yes, Genesis, Pink Floyd, The Moody Blues, Emerson Lake and Palmer, Jethro Tull ve Rush gibi grupların müziği için kullanılan Progresif rock kavramı 1970'lerin ortalarında iyice yaygınlaşmıştır. Progresif rock müziğinin en revaçta olduğu dönem 1970'lerken 1980'lerin başlarında yerini neo-prograsif rock müziğine bırakmıştır.

Progressive rockta elektro gitar, akustik gitar, bas gitar, klavye ve bateri gibi geleneksel rock enstrümanlarına ilave olarak keman, org, ve üflemeli çalgılar da kullanılır. Şarkılarda sürekli değişim gösterme arayışı olmuş ve yinelemelerden kaçınılmıştır.

tomqoliq
02-06-2009, 14:39
Senfonik ****l:
Senfonik ****l ya da opera ****l, ****l müziğin klasik batı müziğindeki senfonik öğeler içeren türüne denilir. Senfonik ****l hem başlı başına bir tarz olabildiği gibi baska tür ****llerle karışım olarakta karşımıza çıkabilir. Diğer türlerle karışımına göre oldukça çesitlilik gösterse de temel olarak klasik müzik melodilerinin ve enstrümanlarının ****l müzik ile uyumunun sağlanması, kadın vokaller kullanılması ve bir opera veya senfoni dinlermiş havası uyandırmasıyla kendini ayırır.

Kamelot, Therion, Haggard ve Nightwish gibi diğer ****l türlerinde de kısıtlı olarak senfonik enstrümanları ve melodileri kullanan gruplar bazen türün altında gösterilseler de bu senfonik çizgiyi devam ettirmedikleri için senfonik ****l grubu sayılmazlar. Sayılsalar da senfonik ****lin alt türlerinden (senfonik power ****l, senfonik black ****l) sayılırlar.

Senfonik ****lin kökleri öncül gotik ****le, power ****le ve klasik batı müziğine dayanmaktadır. 1990'lı yılların başında gotik ****lden ayrılan akım daha çok bas ve ritm gitarlarda türün atası olarak kabul edilen gotik ****le sıkı sıkıya bağlıdır. Fakat daha sonraları black ****l, death ****l, power ****l ve progresif ****lin gitar melodileri adapte edilmiş ve türün kendi sentezleri yaratılmıştır. Tür klasik batı müziği melodileri ve tarzını heavy ****l'e adapte ederek güclü bir senfoni havası hakim kılmaya çalışır. Klasik müziği çok kullanamayan gruplar ise heavy ****l'e ağırlık verip basit ve akılda kalıcı melodilerle genele hitap etmeye gayret ederler. Bir diğer önemli unsur ise power ****l'dekine benzer gitar melodileri kullanarak müziğe daha aydınlık, olumlu ve pozitif bir atmosfer vererek gotik ****ldeki karanlık ve kasvetli havayı dağıtmaktır.

Gotik ****lde oldugu gibi klavye müziğin belkemiğini oluşturan yapıtaşıdır. Müziğin merkezinde klavye bulunmaktadir. Arka plan müziği en kolay melodileri çalarken en zor ve teknik melodiler klavye tarafından çalınır. Hatta birçok klasik müzik enstrümanı da klavye sayesinde seslendirilerek konserlerde bir cok enstrüman kullanılmadan da senfonik ****l üretilir. Fakat albüm kayıtlarında gerçek klasik müzik enstrümanları kullanilir. Bazı gruplar konserlerinde piyanist, kemanist, harpist veya flütist kullanırlar. Hatta bazı grupların tam zamanlı flütist veya kemanistleri bile vardır.

Müziğin atmosferi şarkıda işlenen konuya uyum gösterir. Neşeli ve mutlu şarkılar hızlı ve canlı tonlarla işlenirken, karanlık ve melankolik şarkılar yine uygun şekilde eşlik edilirler. Power ****l neşeli şarkılara; black ****l, gotik ****l veya death ****l de karanlık konulu şarkılara ilham kaynağı olur. Müziğin atmosferi klavye tarafindan sağlanırken diger enstrümanlar ona uyum saglarlar.

Senfonik ****l şarkıları birçok değişik konuyu işleyebilir. Genelde şarkılarda power ****l'de olduğu gibi fantastik hikâyeler veya opera konuları işlenir. Bunun yaninda efsaneler, tarihi özgün hikâyeler ve destanlar da senfonik ****l şarkılarının konusu olabilir. Gotik ****lde olduğu gibi tek bir hikâyeyi anlatan albümleride sıkça hazırlanmıştır (Dragonforce, Epica ve Rhapsody of Fire bu biçimde güzel calışmalar ortaya koymuşlardır; power ****l grubu Kamelot'un "Epica" albümü en akılda kalan örneklerindendir).

Senfonik ****l gruplarının bir diğer önemli özelliği kadın vokaller kullanmalarıdır. Ön vokal her zaman kadındır, mezzo-soprano tarzında eserler icra ederler. Çoğu zaman hiç erkek vokal kullanılmaz veya kullanılsa dahi arka vokallerde duyulur. Çoğunlukla gotik ****ldeki erkek vokallerini andırırlar. Eğer ön vokal erkekse veya kadın vokal kadar ön plandaysa genellikle grubun yaptığı müzik senfonik power ****l olur. (Örnek: Kamelot, Nightwish, Sonata Arctica)

Ilk olarak ortaya çıkmasında death ****l ve gotik ****l türlerinde klasik müzik enstrüman ve öğelerinin kullanılmaya başlaması etkili olmuştur. Özellikle ilk olarak death ****l grubu olarak kurulmuş Therion müziğini daha çok klasik ögelerle pekiştirmiş ve nihayet konserlerinde tam orkestra kullanmaya baslamış ve yeni yarattıklari senfonik ****l müzikle anılmaya başlamışlardır.

1997 yılında Nightwish ve Within Temptation ilk albümlerini piyasaya sürmüş ve Therion'un tarzından oldukça etkilenmişlerdir. Within Temptation gotik ****lin ögelerini uyarlayarak klavyeyi müziğe yerleştirmiş, vokalistleri Sharon den Adel'in soprano vokali ile erkek vokalleri tamamen kaldırarak türe katkıda bulunmuştur. Nightwish ise daha cok power ****l tarzina yakın melodiler seçmiş, operatik soprano vokalleri Tarja Turunen ve klasik batı müziği etkileşimli besteci-klavyecileri Tuomas Holopainen ile bugünün en çok tercih edilen senfonik ****l türü olan senfonik power ****l'in öncüsü olmuştur.

Günümüzde ise daha önceleri death ****l, doom ****l, gotik ****l, power ****l veya black ****l olarak başlayan gruplar dahi senfonik ****l grubu olarak bilinmeye baslamışlardır. Bazıları senfonik ****lin heavy ****l alt türü oluğunu savunurken başkaları her hangi bir ****l türünde kullanilabilecek bir stil oldugunu düşünmektedirler. Senfonik ****lin popülaritesi gün be gün artmaktadır.

Her ne kadar Therion kadar ünlü olmasada 1991'de kurulan ve 1992'den beri senfonik ****le yönelen Haggard da bu türün önemli temsilcilerindendir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:41
Thrash ****l:
Thrash ****l, heavy ****l'in bir alt türüdür ve ekstrem ****l şemsiyesi altında tanımlanabilir. Karakteristik olarak hız ve agresiflik ön plandadır. Thrash ****l'in ortaya çıkışı '70lerin sonu ve '80lerin başı olarak tarihlendirelebilir. Bu senelerde NWOBHM (New Wave Of British Heavy ****l) türünden ve bazı punk rock etkileşimlerinin birlemişimden meydana gelmiş bir türdür Thrash ****l. Yakın akrabası Speed ****l ile kıyaslanacak olursa Thrash ****l'in çok daha agresiftir.Türün şarkı sözleri genellikle toplumun ve insanın kendisinin bir savaş makinasına dönüştürülmesine, insan düşüncelerinin iç dengesizliğine ya da çelişkilerine, aynı zamanda günümüz dünyasının insanları bu çelişkinin içine sokmasına karşı oldukça agresif öğeler içerir. Bunun yanısıra birçok Thrash grubu pozitif sosyal konular, çevrecilik gibi hassas konularda da görüşlerini agresif bir biçimde ortaya koyabilmektedir.

İlk örnek olarak Black Sabbath'ın Symptom of the Universe şarkısının giriş riffleri verilebilir. Bu riffler belki de ilk Thrash riffleridir. Daha sonrasında 1978 yılında Judas Priest'ın Stained Class isimli albümünde yayınlanmış olan Exciter isimli şarkı Thrash ****lin gelişiminde çok büyük bir yapı taşı olmuştur. Her ne kadar Judas Priest tam bir Thrash ****l grubu olmasada ilerde Slayer, Venom, Testament, ****llica ve Megadeth bu gruptan çok etkileniceklerdir. Bir kaç sene sonrasında 1981 yılında Motorhead tarafından yayınlanan ve kısa bir albüm olan Overkill Thrash ****l'i biraz daha agresifliği ve hızıyla etkilemeye başlıcaktır. Aynı zamanda belki bu albüm, Overkill isimli amerikan thrash grubunun da isim babası olabilir. Overkill'in 1981'de yazdığı The Beast Within isimli şarkıya ilk thrash ****l şarkısı dememizde mümkündür aynı zamanda. İkincisi ise Leather Charm isimli grubun Hit the Lights şarkısı diyebiliriz. Bu arada kısa bir not olarak Leather Charm çok kısa ömürlü bir grup olmasına rağmen bünyesinde James Hetfield'ı bulundurmuştur. Hit the Lights isimli şarkı ise aynı zamanda ****llica'nın Kill'em All albümündede yer almaktadır. Bu senelerde bir kaç denemede ****l Church isimli gruptan gelmiştir fakat bu çalışmalara tam anlamıyla thrash demek mümkün değildir. Venom'un 1981 yılında Welcome to Hell ve 1982 yılında Black ****l yayınladığı albümler ilerde thrash gruplarını yine çok etkileyen yapıtlardan bazıları olucaktır. Venom aynı zamanda thrash ****l için başlangıç grupları arasında sayılmaktadır. Bunun ardından 1983 yılında ****llica Kill'em All albümünü, hemen ardından Slayer Show No Mercy albümünü ve Artillery We are the Dead demosunu yayınlamışlardır ve belki de bu albümler ile birlikte Thrash ****l'in emekleme dönemi artık sona ermiştir. 1984 yılında Thrash ****l'in artık bir adı vardı ve dinleyici kitlesi giderek genişlemekteydi bu sene içinde ****llica-Ride the Lightning, Anthrax-Fistful of ****l, Overkill-Overkill, Slayer-Haunting the Chapel albümleri ile Thrash ****l'e daha karanlık ve ağır bir hava katmayı başarmışlardı. 1985 yılında sahneye yeni isimlerde çıkmaya başlamıştı artık. 1985 yılında Kreator-Endless Pain, Sepultra-Bestial Devastation ve Megadeth-Killing Is My Business... And Business Is Good albümlerini yayınladılar. 1986 yılında Thrash ****l köklerini iyice derinleştirmiş ve gelişimine bütün hızıyla devam etmiştir. 1986 yılında Thrash ****l için klasik sayılabilicek albümler yayınlandı ve bunların ne önemlileri Kreator-Pleasure to Kill, Dark Angel-Darkness Descends ve Slayer-Reign in Blood oldu. Bu 3 albümün farklı bir özelliği ise 1986 yılında bu üç albüme Lanetli Üçlü isminin takılmasıydı. 1987 yılında Testament ilk albümleri The Legacy ile ortaya çıktı ve kazandıkları ivmeyi sonraki albümlerinde de sürdürmeyi başardılar. Hatta ilerde isimleri en büyük 4 Thrash grubu (****llica, Megadeth, Anthrax, Slayer) diye nitelendirilen gruplarla birlikte anılmaya başlandı. '80lerin sonuna doğru gelinmeye başlandığında Thrash ****l başlangıcına göre çok daha farklı ama aynı zamanda köklerine bir o kadar bağlı bir gelişme göstermeye devam etti. 1989 yıllında birçok klasikleşen albüm yayınlandı ve 1990 yılına gelindiğinde Thrash ****l artık evrim geçirmeye ve farklı türlerle etkileşime girmeye başlamıştı.

90lara gelindiğinde bazı gruplar klasik thrash rifflerini korurken, bir çok grup farklı etkileşimde olan yapıtlar yayınlamaya başladı. '90larda ****llica-****llica(The Black Album), Load ve ReLoad albümleri ile thrash dışı denilebilecek daha yavaş bir kanada kaydılar. Aynı zamanda Anthrax ve Megadeth'de farklılaşmaya başlamışlardı. Megadeth-Countdown To Extinction ve Anthrax-Sound of White Noise ile klasik thrash'ten uzaklaşmaya başladılar. Aynı dönemde Testament-The Ritual ile daha çok Death ****l kanadına kaymaya başladı ve Kreator Endüstriyel ****l kanadına doğru kaymasını 2001 yılına kadar sürdürdü.Aynı zamanda değişmeden kalan bir seri grupta bu seneler arasında saf Thrash stillerini korumayı başardı. Bunlara en bilindik örnek Slayer verilebilir. Bu seneler arasında Thrash ****l tam anlamıyla bir değişim ve etkileşim çağı yaşadı. '90ların sonları ve 2000lerde bir silkinme ve kendine gelme dönemi başladı. Birçok grup dönüş albümü diyebilceğimiz albümler yayınladı. Bunlara örnek olarak Exodus-Tempo of the Damned, Megadeth-The System Has Failed, Kreator-Violent Revolution verilebilir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:42
Pop:
Pop müzik, genellikle popüler müzik yerine kullanılsa da aslında popüler müziğin bir alt grubudur. Dünyada 1940'lara dayanan bir tarihi vardır. Günümüzde birçok Rock, Hip Hop, R&B ve Country türlerine de dokunan pop müzik, tam olarak tanımlanmakta zorluk çekilen bir kavramdır.

1980 sonrası Türkiye'de her yapılan çalışma pop olarak adlandırılmaya başlandı. Bunun sebebi pop söyleyen kişilerin Arabesk şarkılar söylemesi, pop bestecisi olduğunu söyleyen kişilerin arabeskçilere şarkı vermesi sayılabilir. Bu çalışmalar Arabesk-pop müzik dediğimiz kavramı meydana getirdi. 1990 sonrası bu akım yaygınlaştı. Günümüze kadar ulaştı. Pop Müzik sayesinde birçok insan müziğe yoğunlaşmıştır.

1980 öncesi pop müzikte yer alan isimler; Seyyal Taner, Neco, Atilla Atasoy, Coşkun Demir, Güzin ile Baha örnek verilebilir. Besteci olarak ise; Melih Kibar, Çiğdem Talu, ve Zeynep Talu önde gelen isimlerdendir.

Pop müziğin zirve yaptığı yıllar 1990'lardı. 2002'den sonra Rock ve ****l müziğin kalitesinin artmasından ve dinleyici kitlesinin genişlemesinden dolayı düşüş içerisindedir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:43
Pop punk:
pop punk 1970li yıllarda ilk punk rock grubu olarak bilinen the ramones tarafından çıkarılmış ve geliştirilmiştir.80'li yıllara gelindiğinde dünyada daha çok hardcore punk yaygın olduğu için pop punk fazla tanınamadı ve yayılamadı ama Buzzcocks, The Jam, The Undertones, and Descendents gibi gruplar tarafından undergraund olarak yapılmaya devam edildi.90'lı yıllarda pop punk büyük çıkış yakaladı ve 90'lı yıllara damgasını vuran müzik türleririnden biri oldu.Green day ve Blink 182 bu türün yaygınlaşmasındaki baş gruplardı.müzikal olarak pop punk , punk dinliyicileri tarafından çok tartışılır fakat müzik otoriteleri pop punkı daha doğrusu gerçek pop punkı "punk rock wity poppy sound" olarak tanımlar yani neşeli,mutlu,melodik punk,fakat bu durum gerçek pop punk grupları için geçerlidir,örneğin the ramones ,blink 182,sum 41,screeching weasels,allister,fenix tx,green day,mest,the f-ups,mxpx gibi gruplar pop punk gruplarıdır fakat good charlotte ,simple plan(son albümlerinden dolayı) gibi pop punk grubu olarak bilinen gruplar ilk başta pop punk grubu olarak başlamış fakat sonradan pop müziğe dönmelerinden dolayı pop rock/power pop grupları olmuşlardır fakat toplumda bu gruplar pop punk gözüyle anıldığı için pop punk çok fazla pop ağırlıklı rock türü olarak sanılır ve günümüzde pop punk emo türüyle karşılaştırılır,aslında bu iki türin birbirleriyle alakası yoktur emo hardcore müzikten gelir ve emo müziği pop punka benzemez daha çok alternatif rock kaynaklıdır.Sonuç olarak pop punk 90ların sonlarında ve 2000lerin başlarında müzikal olartak altın çağını yaşamış blink 182 nin dağılması ve sum 41in daha çok ****le yönelmesiyle günümüzde tam olarak bir kaç grup tarafından yaşatılmaktadır.

tomqoliq
02-06-2009, 14:44
R&B:
Rhythm and Blues (diğer adıyla R&B veya RnB), caz, rap , gospel ve blues karışımı, Afrika kökenli Amerika'lıların yaptığı müzik türüdür.
lk kez müzikal terim olarak 1949'da Jerry Wexler tarafından Billboard dergisinde kullanılmıştır. Özellikle 50'ler ve 60'lar boyunca klasik tarzda örneklerini vermeye başlayan R&B, dijital müziklerin yapılmaya başlandığı 70'lere kadar, caz müziği gibi hep bir salon müziği olarak tanınmıştır.

"Rhythm and Blues" tanımı, caz veya blues gibi ögeler içermeyen, ve siyahilerin yaptığı müzik olarak tanıtılmıştır. Kısacası yavaş tempolu tüm siyahi müzikler, 70'lere kadar hep "Rhythm and Blues" olarak anılmıştır.

Rhythm and Blues, zamanla değişim göstermiş, özellikle 70'lerin ortalarından sonra hızlı tempolu dijital müziklerle de kendinden söz ettirmiştir. Özellikle 80'lerde R&B olarak anılmaya başlanan bu tür, disko müziğiyle beraber en popüler müziklerden biri haline gelmiştir.

Kimi eleştirmenler, siyahilerin yaptığı pop'a R&B demeye başlamıştır. Sonuçta "Contemporary R&B" denilen çağdaş R&B ortaya çıkmıştır. 90'larda ise bu iyice yayılmış ve listelere giren hemen hemen tüm şarkılar R&B türündekiler olmuştur. 2000'lerde ise tamamen hip hop ile beraber anılan bu müzik türünde yapılan şarkıların çoğunda rap bölümleri yer almaktadır. Eskiden "yavaş ve ritimli siyahi popu" olarak tanınan R&B, bu tarihlerde tam bir "yavaşlatılmış vokalli rap" haline gelmiştir.

İlk R&B örnekleri Stevie Wonder, Michael Jackson, Dionne Warwick ve Aretha Franklin gibi sanatçılar tarafından verilmeye başlanmıştır. Her ne kadar Michael Jackson pop yönüyle, Aretha Franklin soul yönüyle tanınsalar da, R&B'nin ataları olarak kabul edilmektedirler. 80'lerdeki rock'n'roll havasının geçmeye başladığı sıralarda, Janet Jackson, Whitney Houston, Mariah Carey gibi sololar belirmiştir. Sonrasında gruplar içinden satış rekortmeni Boyz II Men ve Milli Vanilli ortaya çıkmıştır.

Sonrasında Mary J Blige, Brandy Toni Braxton gibi sanatçılarla kendini belli eden R&B, 2000'lere gelindiğinde Alicia Keys, Black Eyed Peas, Keyshia Cole, Usher, Destiny's Child, Beyoncé, Pussycat Dolls, Fergie, Justin Timberlake, Missy Elliot, Chris Brown ve Craig David, Rihanna gibi daha sayısız sanatçıyı ortaya çıkarmıştır.

tomqoliq
02-06-2009, 14:46
Rap:
Rap, kökenleri 1970'lerin getto Amerika'sına dayanmaktadır (Gangsta rap). Amerika'nın bazı varoş eyaletlerindeki çetelerin birbirlerini islah amaçla buldukları Hip-Hop kültürünün müzik koludur.

Rap, müziğin temposuna uyarlanarak söylenen sözlerdir. Hip-Hop kültürünün içindeki başlıca dört elementden biridir. Ve diger elementler DJ'lik, breakdance ve graffiti, hiphop'ı yeterince yaygın hale getiremediği için rap yıllar boyunca değişim geçirmiştir. Rap sözcüğü daima bu aktiviteyi açıklamak için kullanılmamıştır. Müziğin temposuna uygun olarak kafiyeli sözler söylemek Mc' lik olarak adlandırıldı. Rap terimi 1979 yılında keşfedilen iki kayıt sayesinde hiphopla özdeşleşmiş gibi görünüyordu. Bunlardan ilki King Tim III (Personality Jock)'tu, ki bu şarkı hiphop'ın bilinen ilk kaydı olarak tarihe geçti.

Rapi "ritmik şiir" olarak açıklamak mümkündür. Rapte şiirin ölçüsü ritme dayalıdır. Aliterasyon, asonans, kinaye, mecaz, benzetme ve diğer söz sanatlarını görmek mümkündür. Secîlere yer verilir ve genellikle yarım uyak kullanılır. İçeriği ise zaman içerisinde değişmiş, çeşitlenmiştir. İlk ortaya çıktığında "Parti Hip-hop"ı olarak bilinen biçemde ele alınan konular eğlence ve aşktı. Yıllar sonra bazı Afro-Amerikan ozanların etkisiyle "Politik Rap" ortaya çıktı. Bu biçemde ırkçılığa, faşizme, emperyalizme karşı sözler içeren sosyo-politik eleştiriler yer aldı. "Schollly D" ile başlayan "Gangsta (Gangster) ve Hardcore Rap'te ise suç, şiddet ve sokak yaşamı ile ilgili sözler yer aldı. Bazı MC'ler ise parçalarında ruhanî öğelere yer verdiler ve böylece Christian Rap (Hristiyan Rap) doğmuş oldu. Bugün İslamî Rap yapan gruplara da rastlanıyor.

Rap tekniği ise "Flow"(Akış) ile ifade edilir. Flowu ritme uygunluk, ölçü, vurguların doğruluğu, ve kelimelerin anlaşılırlığı belirler. Ayrıca "hız" da günümüzde flowa eklenilebilecek bir özelliktir. Guinnes rekorlar kitabındaki "En Hızlı MC" saniye başına ritmik bir şekilde 20 hece okuyan Rebel XD isimli MC'dir. Flowda nefes kontrolü de oldukça önemlidir zira iyi bir MC zorlu dizeleri ard arda ve aralıksız söyleyebilmelidir. Egyptian Lover adlı MC ise melodiyle ritmi karıştırarak rape melodiyi sokmuştur. Son yıllarda 50 cent, Ja Rule ve Akon gibi isimler rapi ritmin ve melodinin karışımıyla yapmaktadırlar.

Rapin birçok alt türü vardır. Bunlardan bazıları: Gangsta Rap, Hristiyan Rap, Politik Rap, Alternatif Rap, Jazz-Rap, Underground Rap vs.dir.

tomqoliq
02-06-2009, 14:46
Soul:
Soul, R&B ve zenci kilise müziğinden (gospel) elementler içeren, Amerikalı zenciler tarafından popüler hale getirilmiş müzik türü.

Soul müzikte vokallere ağırlık verilir. Soul müziğin önde gelen isimleri arasında Marvin Gaye, Aretha Franklin, James Brown ve Otis Redding sayılabilir.