PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mustafa Karataş Oryantiring Yarışması başlıyor!


Hasret
02-06-2009, 03:52
Türkiye Oryantiring Federasyonu'nun 2009 yılı faaliyet programında yer alan 1. Kademe Mustafa Karataş Oryantiring Yarışması, 7-8 Şubat tarihlerinde Manavgat'ta yapılacak. Sorgun Çamlığı'nda oluşturulacak parkurda gerçekleştirilecek yarışmalarda 20 kategoride 30 takım ve 520 sporcu mücadele edecek.

Manavgat Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, 7-8 Şubat tarihlerinde Sorgun Çamlığı'nda 30 takımdan 520 sporcunun katılacağı oryantiring yarışması hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kaymakam Dayıoğlu, 20 kategoride gerçekleştirilecek olan yarışmaya 30 takımdan 520 sporcunun katılacağını söyledi. Manavgat'ta ilk kez düzenlenecek oryantiring yarışlarına yurtdışından katılımın olmadığını ifade eden Dayıoğlu, "Oryantiring yarışmalarında bazen 20 bini bulan yarışmacı sayısı oluyor ve yarışmaların süresi 15 günü buluyor. Bu yarışma bölgemizde ilk defa düzenleniyor ve 20 kategoride gerçekleştirilecek olan yarışmaya 30 takımdan 520 sporcu katılıyor. Durgun geçen kış sezonunda turizm tesislerinin bu boşluğu derlendirmesi için güzel bir fırsattır. İlerleyen yıllarda yapılacak olan yarışmaya yurtdışından da takımlar katılacaktır" dedi.

Yarışmaya Polis Akademisi, Erdemli Belediyespor, Tikveşli Spor Kulübü, Gata Doik, Anadolu Kartalları Spor Kulübü, Yenibosna Lisesi, Keçiören Belediyespor, Tavşanlı E.M.L , Eşkişehir Oryantiring Spor Kulübü, Mülkiye Spor Kulübü, 9 Eylül Spor Kulübü, İstanbul Karagücü, Çankaya Belediyespor, Jandarma Gücü Spor Kulübü, Gazi Üniversitesi Spor Kulübü, Kara Kuvvetleri Spor Kulubü, Eskişehir Tepebaşı Spor Kulübü, Doruk Spor Kulübü, Bursa Hava Gücü, ODTÜ Spor Kulübü, Antalya Polis Gücü Spor Kulübü, Çayırhan Belediyesi Spor Kulübü, Bergama Belediyesi Spor Kulübü, İstanbul Oryantring Spor Kulübü, Balikesir Belediyesi Spor Kulübü, Antalya Gençlik Spor Kulübü, Niksar Belediyesi Spor Kulübü, Balıkesir Gençlik Spor Kulübü, İzmir Havagücü Spor Kulübü, İstanbul Deniz Gücü Spor Kulübü takımları katılıyor.

ORYANTİRİNG NEDİR ?
Oryantiring (Koşarak Yürüyerek Hedef Bulma) her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur.

Kısaca bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan oryantiring; sadece düz bir koşu değil, aynı zamanda kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

Oryantiring benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır.

Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifadeyle atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiringin bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, yarışmanın başında neredeyse tüm sporcuları eşit hale getirmektedir.