PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Barzani'den operasyon tehdidi


Kalpsiz_
12-19-2007, 02:38
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt Hükümeti'nin Başbakanı Neçirvan Barzani operasyon tekrarlanırsa sorunun büyüyeceğini ve operasyonun sorumluluğunun da ABD'de olduğunu söyledi.


Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt Hükümeti'nin Başbakanı Neçirvan Barzani, Türk savaş uçaklarının sorumluluk altındaki bölgedeki köyleri de hedef aldığını öne sürdü. Barzani, bunun ‘düşmanca bir tutum' olduğunu savundu.

Başbakan Barzani yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonunu değerlendirirken “Bu sadece Irak vatanın egemenliğinin ihlali değil, aynı zamanda düşmancadır ve uluslararası yasaların çiğnenmesidir. Uluslararası Güvenlik Kurulu ve merkezlerinin bu saldırıyı kınamaları ve saldırı karşısındaki rahatsızlıklarını dile getirmeleri gerekiyor. Operasyon tekrarlanırsa sorun büyür” dedi.

Operasyonun ABD'nin izniyle gerçekleştirildiğini bekirten Barzani, operasyonun sorumluluğunun da ABD ait olduğunu öne sürdü.


BARZANİ RICE'I PROTESTO EDİYOR

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Türkiye'nin Kuzey Irak'a yaptığı operasyonu protesto için ABD Dışişleri Bakanı Rice ile görüşmeyeceğini açıkladı. Rice bugün Kerkük'e sürpriz bir ziyaret yapmıştı.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetiminin yetkilisi Neçirvan Barzani, Mesut Barzani'nin Türkiye'nin Irak'ta düzenlediği operasyonu protesto için Irak'ta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmeye gitmeyeceğini söyledi.

Neçirvan Barzani, Erbil'de düzenlediği basın toplantısında, Türk askerlerinin Irak topraklarına girdiğini öne sürerek, operasyon bölgesinin dağlık olması nedeniyle kapsamı hakkında detaylı bilgilerinin olmadığını bildirdi.

Bu operasyonla ilgili sorumluluğu ABD'nin üstlenmesini isteyen Neçirvan Barzani, şöyle konuştu: “Irak hava sahası ABD'ye bağlıdır. Operasyonun tekrarlanmaması lazım. Bir daha olursa işler daha da zor olur. Operasyonun tekrarlanmamasını istiyoruz. Irak'ın güvenliği olumsuz etkilenir. Mesut Barzani, Türkiye'nin operasyonunu protesto için Rice ile görüşmeye gitmiyor.

Bu sorun sadece askeri yollarla çözülmez. Diplomatik ve siyasi çözümler de devreye sokulmalıdır.”

IRAK YÖNETİMİ: OPERASYON KABUL EDİLEMEZ

Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabbağ da, terör örgütü PKK'ya karşı operasyonun kabul edilemez olduğunu savundu.
Dabbağ, "Irak, Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden PKK tehdidini anlıyor. Ancak Irak'a herhangi bir Türk müdahalesini reddediyor" dedi.

Operasyonun kabul edilemez olduğunu ve karmaşık sorunlara yol açabileceğini iddia eden Dabbağ, Irak hükümetine operasyon hakkında uyarıda bulunulmadığını da söyledi.

"OPERASYONDAN ABD SORUMLU"

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak'taki PKK terör örgütü kamplarını bombalamasına tepki göstererek “Vatandaşlarımıza karşı cinayet işlenmiştir. ABD yeşil ışık yakmasaydı, Türkiye bunu yapamazdı” dedi.

Irak’n Başkenti Bağdat ve Basra kentlerinde yaptığı temaslardan sonra Kuzey Irak’a gelen İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, dün akşam saatlerinde Erbil’in Selahaddin İlçesi'nde Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşme sonrası basın mensuplarının karşısına çıkan ikili, Türkiye’nin gerçekleştirdiği sınır ötesi hava operasyonu ile ilgili soruları da yanıtladı. Barzani, ABD'nin Irak hava sahasını korumakla yükümlü olduğunu, insani ve ahlaki sorumlulukları bulunduğunu belirterek, “ABD yeşil ışık yakmasaydı, Türkiye bunu yapamazdı” diye konuştu. Operasyonda Kürt vatandaşların da etkilendiğini öne süren Barzani, “Yapılan operasyonla vatandaşlarımıza karşı cinayet işlenmiştir” dedi.

İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband ise, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonuyla ilgili, PKK sorunun çözümü ile ilgili olarak Irak hükümeti, Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelerin sürmesi gerektiğini belirterek, bu sorunun karşılıklı diyalog ile çözülmesinden yana olduklarını söyledi.

PEŞMERGE KUVVETLERİNE “SAVUNMAYA GEÇ” EMRİ

TSK’nın Kuzey Irak’ta gerçekleştidiği operasyonun ve Türk askerlerinin bölgeye girdiği iddialarının ardından Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Peşmerge kuvvetlerine “savunma geç” emrini verdiği bildirildi.

Peyamner Haber Ajansı, Kürt Yönetimi Başkanlığı’ndan bir sözcünün, “Türk askerlerinin sınırı ihlal ederek Kürdistan Bölge topraklarına girdiğini doğruladığını" belirtti.

Buna karşın sözcü, “Türk askeri, Kürdistan Bölge Sınır Koruma Muhafızlarına ait karakollardan hala uzak ve herhangi bir çatışma yaşanmadı” dedi.

Sözcü ayrıca, Peşmerge kuvvetlerine, “Türk askerinin daha fazla öne çıkması ve sınırdaki Kürt köylerine zarar vermesi halinde, Kürdistan Bölge vatandaşlarının hayatlarının korunması için derhal savunmaya geçmeleri emri verdiklerini” de söyledi.(

pesimist
12-19-2007, 12:00
Sanal alemde yaşıyo bu barzani :D

DİGİMAX
12-19-2007, 14:14
lanet herif ya..