PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu bilgisayar 2 milyon laptop'a bedel


Hasret
02-03-2009, 21:34
'Sequoia' olarak adlandırılan bilgisayar, teknoloji dünyasındaki tüm dengeleri altüst edecek

ABD, sahip olduğu nükleer silah envanterini daha verimli yönetmek için dünyanın en hızlı bilgisayarını üretecek. IBM’nin Minnesota’daki BlueGene laboratuvarında üretilecek olan süper bilgisayarın kapasitesi 2 milyon laptopun işlem kapasitesine eşit olacak.
IBM tarafından yapılan açıklamada, “Sequoia” olarak adlandırdıkları bilgisayarın 2011 yılında ABD Enerji Bakanlığına telim edileceği bildirildi.
Alınan bilgilere göre Sequoia, 20 petaflop hızında, 1 saniyede 20 katrilyon işlem yapabilir kapasitede olacak. IBM tarafından kurulacak sisteme ABD Enerji Bakanlığı’nın Kaliforniya’daki laboratvuarı ev sahipliği yapacak. Yaklaşık 100 metrekarelik bir alan kaplayacak olan sistemin yapımında 1 milyon 600 bin mikroişlemci kullanılacak.
Sequoia ayrıca yıllık 500 Amerikan konutunun enerji tüketimine eşdeğer 6 megawatt enerji kullanacak.
Ancak IBM, önce süper bilgisayarın iletişim operasyonlarına temel oluşturacak 500 teraflop hızında saniyede 500 trilyon işlem kapasite gücünde Dawn bilgisayarını yaratacak, onun üzerine de Sequoia’yı inşa edecek
Sequoia programının temel amacı nükleer silah araştırmaları için karmaşık bilgisyara simulasyonları yaratmak. Bu simulasyonlar sayesinde uzmanlar, nükleer silahların güvenli ve çalışır durumda olup olmadığına kontrol imkânı sağlıyor.
Rakamlarla Sequoia:
* 20 petaflop bilgi işlem gücü, dünyada yaşayan tüm insanların 1 saniyede 3 milyon işlem yapma gücüne eşit.
* Sequoia’nın bir günde yapacağı işlem hızı 120 milyar kişinin 50 yılda yapacağı işlem hızına eşit.
* IBM tarafından yapılacak olan Sequoia’nın fiyatı yaklaşık 100 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.