PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Down sendromlu gencin yüzme azmi!


Hasret
01-30-2009, 16:16
Konya'da, henüz bebekken down sendromu hastalığına yakalanan 17 yaşındaki Mehmet Fatih Karahan, vücut gelişimi için başladığı yüzme sporunda bugüne kadar ferdi müsabakalarda 15 madalya almayı başardı..

Fatih Karahan'ın annesi Adalet Karahan (54) yaptığı açıklamada, şimdi 17 yaşında olan oğlu Mehmet Fatih Karahan'a bebekken down sendromu teşhisi konulduğunu, özürlü olarak büyüyen çocuğunu hayata kazandırmak için elinden geleni yaptığını bildirdi.

Oğluna bazı şeyleri öğretirken çok zorlandığını ve 6 yıl önce gelişimine katkı sağlayacağı düşüncesiyle Konya Büyükşehir Belediyesi Yüzme Takımına gönderdiğini anlatan Karahan şunları söyledi:
''Oğlum burada kendisini daha çok geliştirdi. 6 yıldır yüzme sporuyla ilgilenen ve konuşması, yürümesi bu sayede gelişen Fatih'in ileride kendisi gibi down sendromu olan çocukların başında eğitici olabileceğini öğrendim. Bu durum beni daha çok sevindirdi. Bu spor sayesinde kasları gelişti. Bugüne kadar Konya'da girdiği ferdi müsabakalarda 15 madalyası var. Bunlardan 4'ü altın. Şimdi milli takıma gitme şansı bulunuyor. Yüzme sporu Fatih'i çok geliştirdi.''

Mehmet Fatih Karahan da yüzmeyi çok sevdiğini ilerde, yüzme antrenörü olmak istediğini dile getirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Yüzme Takımı Antrenörü İsa Çağlar ise, ''İlk geldiğinde Fatih çok korkuyordu. Hatta suya girmedi. Ağlayarak gitti. Biz onun üzerinde çok durduk. Bir şeyler yapabileceğini biliyorduk. Fatih zihinsel özürlüler grubunda yarışacak. Kentte düzenlenen ferdi müsabakalarda 15 madalyası var. Şimdi Fatih, sağlık problemi olmayan çocuklarla birlikte çok iyi yüzüyor'' diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi Spor Takımı Başkanı Cevdet İşbitirici de, özürlü çocukları spora yönlendirmek için çalışmalar yaptıklarını, özellikle bu çocukların gelişimi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

-KENDİNİ GELİŞTİRDİ-
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, Down sendromunun genetik bir bozukluk olduğunu, 800-1000 doğumda bir görüldüğünü söyledi.

Down sendromunun vücutta yapısal ve fonksiyonel değişikliklerle karakterize olduğunu vurgulayan Atabek şunları kaydetti:
''Bu tür hastalar orta seviyeli öğrenme güçlüğü çekerler. Mehmet Fatih Karahan da tam bir aile desteği, tıbbi takip ve tedavilerinin zamanında fark edilerek yapılması ile sağlıklı bir ergenlik dönemine ulaştı. Yaklaşık 6 yıldır yüzme sporu ile ilgilenen hastamız disiplinli çalışmaları ile hem fizik sağlığını korumuş, hem de sosyal yaşamını kaliteli hale getirmiştir.''