PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk adım Antrenör Çalıştayı ile!


Hasret
01-29-2009, 19:41
Voleybol Federasyonu (TVF), geleceğin antrenörlerini daha iyi yetiştirmek için çıktığı yolda ilk adımı, Ankara'da düzenlenen Antrenör Çalıştayı ile attı.

Sürmeli Otel'de yapılan ve 2 gün süren çalıştaya TVF Başkanı Erol Ünal Karabıyık, TVF Eğitim Kurulu Koordinatörü ve Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu (SBTYO) Müdürü Caner Açıkada, Eğitim Kurulu üyeleri ile milli takımlarda görev yapmış 16 antrenör katıldı.

Caner Açıkada, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Bu çalışma Türkiye'de sporun gelişmesi için çok büyük ve önemli bir adım'' dedi.

Açıkada çalıştayda, 80'li yıllardan bu yana süregelen mevcut antrenör eğitim yönetmeliğinin masaya yatırıldığını ve sorgulandığını belirterek, ''Türkiye'de hiçbir dönemde antrenör eğitimi bugünkü kadar sorgulanmamıştı. TVF bu konuda çok ciddi adımlar attı ve bu işe en sıkı sarılan federasyonlardan biri'' diye konuştu.

Yönetmeliğin sorgulanma amacının, güncelleme yapma, hantallıktan kurtarma ve mevcut soru işaretlerini ortadan kaldırmak olduğunu anlatan Açıkada, şöyle devam etti:
''Mevcut yönetmelik istenen antrenörleri yetiştiriyor mu, bu konuda çok soru işareti var. Biz bu çalışma kapsamında antrenörlerin fonksiyonlarını, yaptıkları işi, yapılması gerekenleri tanımlayacağız, ancak bu tanımı çok ayrıntılı yapacağız. Hangi kademe antrenör hangi yetkiye sahiptir, sahip olmalıdır, bu tanımları yaptıktan sonra yine antrenörler, akademisyenler ve uzmanlarla bu tanımlardan hareketle antrenör eğitim içeriğini yeniden yapılandıracağız.''

-''FATURA HEP ANTRENÖRLERE KESİLİR''-
Pekin Olimpiyat Oyunları'nın ardından başarı ve başarısızlık durumlarının çok fazla tartışıldığını hatırlatan Açıkada, ''Bu gibi durumlarda fatura hep antrenörlere kesilir. Antrenörlük çok dinamik bir meslek. Her gün yeni bir şey çıkıyor, mevcut bilgi değişebiliyor. Bu nedenle her gün sorgulamanız lazım. Bu bağlamda bu proje çok önemli. Oluşturulacak yeni yönetmelik kendi içinde her gün soru soran bir tarzda olmalı'' dedi.

Eski sistemin çok statik olduğunu ve amaca hizmet etmeme noktasına geldiğini anlatan Açıkada, bilgi ve becerinin geri planda kaldığını, eğitimin daha çok formalite sınavlarla geçiştirildiğini kaydetti.

-''BİZE DE FAYDASI DOKUNUYOR''-
Bu tür bir çalışmanın kendilerine de büyük faydası dokunduğunu ifade eden Caner Açıkada, üniversitelerin sürekli olarak kendi içlerinde kendi kafalarına göre hareket ettikleri yönünde eleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:
''Biz fırsat olduğu takdirde mektepli değil de alaylı olanların, federasyonların, bizimle ortak konusu bulunanların da dünyasında var olabileceğimizi kanıtlamak istiyoruz. Uygulamaya dönük bilgi ve beceri vermek istiyoruz. Bunun için de uygulamadaki sorunları bilmemiz gerekiyor. Federasyonlarla yapılan bu tür ortak çalışmalar bize bu sorunları anlamada, görmede çok faydalı oluyor.''

Bu tür konularda kendilerinden yardım isteyen herkese cevap vermeye çalıştıklarını anlatan Açıkada, ''Ancak zaman sorunumuz var. Antrenör eğitimi konusunda 4-5 federasyon daha yardım istedi. Antrenör eğitimi hemen hemen tüm branşlarda ciddi sıkıntı yaratıyor. Mutlaka yardımcı olmaya çalışıyoruz ama bütün işlerimizi bırakıp sadece oraya kanalize olamıyoruz'' dedi.

Açıkada, okçuluk, kayak, tenis, sutopu, atletizm ve buz pateninde de antrenör eğitimi konusunda ortak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.