PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kansere karşı kayısı mucizesi


Hasret
01-29-2009, 16:41
MALATYA'daki İnönü Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, kayısının kanser, karaciğer yetmezliği ve kalp krizini önlediği bunun yanında alkolünde olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığı ortaya çıkarıldı.
Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan araştırma hakkında bilgi veren, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Sitoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Ali Otlu, elde ettikleri sonucunun kayısı ihracatına olumlu yönde etki yapacağını söyledi. Prof.Dr. Otlu, kayısının yıllık ihracat gelirinin 200 milyon dolardan 500 milyon dolara yükseleceğini vurguladı.
Bu araştırmanın ABD'de bilimsel bir dergide İngilizce yayınlandığını söyleyen Prof.Dr. Otlu, “Deney hayvanlarına kayısı yedirdik. Kanser ilacı verdik. Kayısı ile beslenen grubunun diğer gruplara göre daha az zarar gördüğünü gözlemledik” dedi.
Karaciğer hastalıklarında kayısının olası etkileriyle ilgili deney de yaptıklarını belirten Otlu, “Karaciğer hastalıklarında da kayısının çok önemli faydası olduğunu gözlemledik. Karaciğer yağlanmasını önlüyor” diye devam etti.
Malatya'nın en önemli gelir kapısı olan kayısının kalp ve böbreklere yararlı olduğunu belirten Prof.Dr. Otlu, araştırmada deney hayvanlarından kayısı yiyenlerin daha dayanıklı olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Kayısının alkolün zararlarına etkisini araştırdıklarını bildiren Prof.Dr. Ali Otlu, “Deney hayvanlarına alkol verdik. Bunun sonuçlarına baktık. Kayısıyla beslenenlerde üreme işlemlerinin alkolden dolayı zarar görmediğini gözlemledik” dedi.
Kayısı ile ilgili 4 araştırma daha yapıldığını belirten Prof.Dr. Otlu, kayısı ihracatı yapan şirketlerin kayısının bilimsel yararlarıyla ilgili araştırmalar için kaynak ayırmasını istedi. Bu araştırmaya, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.Dr. Bayram Murat Asma ve Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Doç.Dr. Feral Öztürk ile birlikte Malatya Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Malatya Valiliği de katkıda bulunuyor.

Milliyet