PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çocukları önlem alınmayan zatürre öldürüyor


Hasret
01-27-2009, 15:47
Zatürre 5 yaş altındaki çocuk ölümlerinin yüzde 20'sinin nedeni iken, Türkiye'de çocuk ölümlerinin en başında seyrediyor.

Çocuk öl cresel ısınmayla birlikte yaşacağını iklim deümlerine neden olan, ancak önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkün olan hastalıklar içinde en başta gelen zatürre, akciğer dokusunun iltihabı dolarak tanımlanıyor. Araştırmalara göre 5 yaş altındaki çocuk ölümlerinin yüzde 20'sinin nedeni zatürre olarak belirlenirken, dünyada her yıl 2 milyondan fazla çocuk bu hastalık yüzünden ölüyor. Türkiye'de 5 yaşından küçük çocuklarda ölümlerin başta gelen nedeni zatürre olarak gösteriliyor. Pek çok virüs, bakteri veya mantar zatürreye neden olurken, ancak bunlar içinde en çok rastlanan etken pnömokok ismi verilen bakteriler olarak tanımlanıyor.

Samsun Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapdoğlu, zatürrenin klinik tablosu çocuğun yaşına ve zatürreye neden olan mikroplara göre farklı olduğunu, ancak yüksek ateş ve öksürük temel belirtiler arasında sayıldığını söyledi.
Küçük bebeklerde öksürük olmadan da zatürre olabileceğinin unutulmaması gerektiğini ifade eden Kasapoğlu, "Zatürrenin çok önemli bulguları, nefes alırken kaburga aralıklarının içeriye doğru çekilmesi ve çocuğun solunum zorluğu içinde olmasıdır. Solunum hızının 1 yaşın altındaki bebeklerde 50'nin, 2-5 yaş arasındaki çocuklarda 40'ın ve 5 yaşından büyüklerde de 30'un üzerinde olması zatürre veya başka bir ciddi solunum yolları hastalığının işaretidir" dedi.
Burun kanadı solunumu, solunumun hırıltılı olması, dudakların morarması da zatürreye ait belirtiler arasında yer alabileceğini vurgulayan Kasapoğlu, "Zatürre, küçük çocuklarda ateşle beraber uyuklama veya huzursuzluk, karın ağrısı, kusma, ishal veya beslenme bozukluğu gibi belirtilerle de çıkabilir. Zatürre tanısı çoğu zaman klinik belirti ve muayene bulgularına dayanılarak konur. Her hastaya akciğer röntgeni çektirilmesi gerekli değildir" diye konuştu.

Zatürre riskini artıran risk faktörlerine değinen Kasapoğlu, düşük doğum tartısı ve prematürelik, anne sütü almama, beslenme bozuklukları, D vitamini eksikliği, evde sigara içilmesi, kalabalık evlerde yaşama, kızamık ve boğmaca aşılarının yapılmamış olması, ailenin sosyoekonomik düzeyinin düşük olması gibi nedenler olduğunu kaydetti.

Zatürrenin tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Kasapoğlu, "Zatürre, özel durumlar dışında ev şartlarında da tedavi edilebilir. 2 aylıktan küçük bebekler, ağır zatürre belirtileri gösteren çocuklar, tekrarlayan zatürresi olanlar, altta yatan kalp veya diyabet gibi hastalığı olanlar ile iki günlük antibiyotik tedavisine cevap vermeyenlerin mutlaka hastanede yatırılarak tedavileri gerekir. Genel durumun düzelmesi, ateşin düşmesi gibi iyileşme belirtileri ilk 48 saat içinde görülür. Antibiyotik
tedavisinin süresi 7-10 gündür" diye konuştu. Kasapoğlu, bebeklik dönemi aşılama takviminde konjuge pnömokok aşısı (KPA) uygulaması olduğunu da hatırlattı.