PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tepedeki Yabancı


Hasret
01-27-2009, 15:20
Tepedeki Yabancı'da, Altınel kuzeydeki bu gizemli adanın hiçbir sıradan turistin bilemeyeceği köşelerine uzanıyor, Conrad ve Eliot gibi Britanya'ya dışarıdan gelen başka edebiyatçıların yaşadığı ve yazdığı yerlerde dolaşıyor, özel hayatından merak uyandırıcı kesitler sunuyor ve çevresine yabancı bir gözle bakarken her şeyin güzelliği kadar korkuçluğunu da görmekten kendini alamıyor. Yabancılık, yolculuk ve yazı çevresinde dönen bu değişik yapıtı okuyunca sarsılacak, düşüncelere dalacak, Britanya'yı, Altınel'i ve belki de kendinizi daha iyi tanıyacaksınız.

Şavkar Altınel, Chicago Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı eğitimi gördü ve Times Literary Supplement, Sunday Telegraph, Observer ve Literary Review için eleştiri yazıları yazdı. Gezi yazılarını, şiirlerini Türkçe kaleme aldı. Orhan Pamuk kendisi için "Şavkar Altınel günümüz Türk şairlerinin en büyüklerinden biri. Yalnız şiirlerini değil yazdığı her şeyi merakla bekler heyecanla okurum," der.

Yazarın kırk yaşına girdiği gün başlayan ve yaşlanmayı (ya da büyümeyi) ve geçmişten uzaklaşmayı anlattığı Avustralya gezisi kitabı Güneydeki Ülke (1996) ve Uzak Doğu gezisini, köksüzlük, yabancılaşma gibi kavramları da sorgulayarak anlattığı Kvangvamun Kavşağı'ndan (2004) Şavkar Altınel, yeni bir yolculukla okurların karşısına çıkıyor.
Bu kez otuz yıldan uzun süredir yaşamakta olduğu Britanya'yı gezerken yazarın yanında buluyoruz kendimizi. Farklı okumalara açık bu kitap bir yapbozun parçaları gibi birbirine kenetlenen gezi, anı ve eleştiri yazılarından oluşan bir bütün olarak da gizli bir roman olarak da kabul edilebilir.

Tepedeki Yabancı
Sayfa sayısı: 130 sayfa
Fiyatı: 8 YTL