PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Beyoğlu'nda bir rüya daha gerçek oluyor


Hasret
01-27-2009, 14:54
İstiklâl Caddesi'nde erotik filmler gösteren tarihi Rüya Sineması'nda artık vizyon filmleri oynayacak. Bin kişilik sinema, Yeni Rüya Sineması adını aldı. Sinemanın bilet tarifesi de rüya gibi: Tam 7, öğrenci 5 lira!.

Alışveriş merkezlerindeki sinemaların revaçta olduğu, butik ya da tarihi sinema salonlarının bir bir kapanmaya yüz tuttuğu bir dönemde, Beyoğlu'nun orta yerinde bulunan, erotik filmler gösteren Rüya Sineması tadilata girip yeniden vizyon filmleri oynatmaya başladı. Bu değişim nedeniyle Yeni Rüya Sineması adını alan sinema, geçen cuma Özcan Alper'in Sonbahar filminin gösterimiyle sinemaseverleri selamlayarak, Beyoğlu'nun gözde sinemalarından biri olacağını gösterdi. Sinemayı yıllardan beri, daha önce Beyoğlu'ndaki Cine Majestic Sineması'nı açan, Yeşilçam döneminde yapımcılık da yapan Dilbaz ailesi işletiyor. Aileden Fırat Dilbaz, "Böyle bir dönüşümü epeydir yapmak istiyorduk ancak yeterli sermayeyi oluşturamadık. Cine Majestic'ten kazandıklarımızla bir birikim elde ettik ve bunu da Yeni Rüya Sineması'nı açmak için harcadık," diyor. Yerli yabancı vizyon filmlerinin gösterileceği Yeni Rüya Sineması, tek salon olarak hizmet veriyor. Salonun kapasitesi bin kişilik. İki balkonu bulunan salonun zemindeki koltuk sayısı 420. Salon baştan aşağı elden geçerilmiş durumda. Ses sistemi ve projeksiyon değiştirilmiş. Sinema dünyasının neredeyse unuttuğu Rüya Sineması'nın yenilenmesi sırasında birçok yapımcı, yönemen ve dağıtımcı haberi alır almaz mekanı gezmeye gelmiş. Dilbaz "Önce 'Ya burada böyle bir sinema var mıydı?' dediler, sonra sinemayı gezince çok sevindiklerini söylediler. İnsanların gözleri ışıldadı, bu beni de çok mutlu ediyor. Bazı Türk filmlerinin galasını artık burada yapacağız. Sonuçta burası tarihi bir sinema salonu ve unutulmuş. Şimdi yeniden hatırlatacağız," diyerek Yeni Rüya Sineması'na ayağımızın çabuk alışacağını söylüyor. Sinemayı yeniden 'hatırlatmak' için bilet fiyatlarında indirime gidilmiş. Tam bilet 7 TL, öğrenci 5 TL olarak belli bir süre Yeni Rüya Sineması'nda ucuza filmi izlemek mümkün.

AÇILMADAN ZİYARETÇİ AKINI
Sinemanın tarihi 1930'lara kadar uzanıyor. Artistik adıyla açılan, 1934'te ise Sümer Sineması olarak adı değiştirilen ve zamanla Küçük Emek Sineması olarak da anılan salonda ağırlıklı olarak yerli filmlerin gösterildiği biliniyor ama önemli yabancı filmler de seyirci sunulmuş. Dilbaz ailesi sinemayı işletmeye başlattıktan sonra Rüya adını alan sinemada, film sektörü krize girince erotik filmler oynatılmaya başlanmış. Fırat Dilbaz tam olarak ne zaman erotik filmler oynatılmaya başlandığını hatırlamıyor. "Yaklaşık 15 - 20 yıldır," diyebiliyor. Ama erotik film furyasını babası ve amcasının başlattığını söylüyor: "Malûm, 70'lerin sonunda sinema sektörü krize girince erotik film furyası başlıyor. Aslında babam ve amcam bu furyayı başlatmış. Bu formül de işe yaramış. Sonra Alkazar, Atlas, Elhamra gibi sinemalar da ayakta kalabilmek için erotik film oynatmaya başlamışlar. Tabii sonraları onlar erotik film oynatmayı bıraktı, normal vizyon filmleri göstermeye başladılar. Ama biz devam ettik. Bu furyayı biz başlattık biz bitiriyoruz. Böylece bir dönem kapanıyor."