PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Adam Smith (Adam Smith Kimdir? - Adam Smith Hakkında)


Hasret
01-24-2009, 16:47
Adam Smith (5 Haziran1723 - 17 Temmuz1790), İskoçyalıekonomist ve filozoftur.
Glasgow ve Oxford Üniversitelerinde öğrenim görmüş ve Glasgow Üniversitesindeahlak felsefesi profesörü olarak çalışmıştır.
Ahlak felsefesi profesörü olması nedeniyle ekonomik açıklamalarında bu bilim dalının etkileri yoğun görülür. Ekonomide ve doğal olaylarda bir düzen olduğunu ve bunun gözlem ve ahlâk hissi ile tespit edilebileceğini söyler.


Milletlerin Zenginliği

En ünlü eseri 1776'da yayınladığı Milletlerin Zenginliği, "Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations" dır. Kitabın ana konusu ekonomik büyüme.


Görünmez El Kuramı

Adam Smith, bireyin ve toplumun iyiliği arasında nedensellik kurduğu Milletlerin Zenginliği kitabında şöyle yazıyordu: "(Her birey) kendi çıkarı peşinde koşarken, sıklıkla, katkıda bulunmaya niyetleneceğinden çok daha etkin olarak topluma katkıda bulunur."
Buna göre, herkesin bencil olduğu bir toplumda da uyum, bilinçli bir müdahale olmasa da, kendiliğinden oluşacaktır. Bu kendiliğindenliği sağlayan görünmez el, piyasa ilişkileridir.



Servetin kaynağı= Emek

Fizyokratların tersine , toprak yerine insan emeğiniservetin kaynağı olarak görür ve işbölümünün sağladığı teknik olanaklarla emeğin üretiminin ve dolayısıyla da milli gelirin artacağını savunmuştur. Smith'in teoriye en önemli katkısı tam rekabet altında kaynakların optimal etkin dağılımı hakkında ilk analizi geliştirmiş ve artı değer kavramını Ricardo ile (kâr ile özdeş olduğu düşüncesiyle de olsa) birlikte kullanmış olmasıdır.
Retrieved from "