PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hastalıklar ve Bebeğiniz


denizci
12-12-2007, 06:15
Belirtiler: Balgam çıkartacağı kadar kuvvetli ve hırıltılı öksürük. Boğazda oluşan bir tahriş yüzünden ortaya çıkabilecek kuru öksürük.

Ne yapmalı?: Çocuğunuz balgam çıkarıyorsa bunu yutmadan dışarı atmasını sağlayın. Yapamıyorsa, öksürük nöbeti sırasında karın üstü pozisyonda dizlerinize yatırarak, sırtına hafifçe vurun. Öksürüğü uzun sürerse, doktora danışmanız gerekir. Kuru öksürüğün tedavisinde ise çocuğa bol bol sıvı verin ve bulunduğu ortamları nemli tutun.

***

Kulak Ağrısı

Çocuklarda kulak ağrısına yol açan ve en sık görülen hastalık orta kulak iltihabıdır. (otitis media). Enfeksiyon arttıkça, orta kulak sıvıyla dolar ve çok can acıtır.

Belirtiler: Konuşamayacak kadar küçük çocuklar, kulaklarını ovuşturarak acılarını belli edebilirler. Bebekler ise genel olarak sağlıksız durumdadırlar. Daha büyük çocuklar, kulak ve baş ağrısından şikayetçi olurlar. Ayrıca iyi duymamaya başlarlar. Hafif ateş olabilir.

Ne yapmalı?: Doktorunuza danışın, bebeğinize ağrı kesici ve büyük olasılıkla antibiyotik vermenizi önerecektir.

***

Ateş

Ateş, genelde grip virüsü ile ortaya çıkar. Belirtiler soğuk algınlığına benzer, ama daha şiddetlidir.

Belirtiler:Yükselen ateş, soğuk algınlığı belirtileri, ağrı ve sancılar, baş ağrısı, iştahsızlık mızmızlık ve kusmadır.

Ne yapmalı?: Baş ağrısı, kusma ve mızmızlık, menenjit gibi daha ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Özellikle bebeğiniz küçükse hemen doktora danışın. Çocuğunuza yaşına uygun dozda parasetamol verin. Onu dinlendirin ve bol bol sıvı almasını sağlayın.

***

Boğaz Ağrıları

Boğaz ağrılarının sebebi viral enfeksiyonlardır. Boğaz enfeksiyonunun sebebi ise, yüzde 20 oranında bakteriyeldir ve kesinlikle antibiyotik tedavisini gerektirir.

Belirtiler: Yutmada zorluk, şişmiş lenf bezleri ve bademcikler, yükselen ateş, kimi zamanlarda kulak ağrısı, boğaz ağrılarının belirtilerindendir.

Ne yapmalı?: Basit boğaz ağrıları, tedavisiz de düzelebilir. Bir süre içinde düzelmeyen boğaz ağrılarını doktorunuza danışmanız gerekir. Evde önce parasetamol kullanabilirsiniz. Çocuğa bol bol sıvı verin, boğazından kolay geçmesi için püre haline getirilmiş yiyecekler yedirin.

***

Soğuk algınlığı kötüye giderse...

Kimi durumlarda soğuk algınlıkları, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde bronşit gibi hastalıklara yol açabilir. Bebeğinizin durumu kötüleşirse ya da aşağıdaki belirtilerden birini görürseniz, mutlaka doktorunuzu arayın.

Nefes alması yavaş ve hafifse, nefes vermede zorlanıyorsa, hiçbir şey yemiyorsa, dudakları morarıyorsa tam olarak oksijen alamıyor demektir. Bu durumda, ambulans çağırmanız ya da en yakın acil servise götürmeniz gerekir.

***

Kış ilaçları köşesi

Eczanelerde satılan bu ilaçları evde bulundurursanız, çocuğunuzun kış hastalıkları ile başa çıkmanız hiç zor olmayacaktır.

Serum fizyolojik damla: Bebeğin burnunu açmak için.

Parasetamol: Ateş ve ağrı için. 3 aylıktan küçük bebeklerde kullanmak için doktora danışın.

Göğüs ovma kremi: Mentol ve okaliptüs içerir. Göğüse masaj yaparak solunum yollarının açılması sağlanır. Kremin bebeğinizin yaşına uygun olmasına dikkat edin.

Vazelin ya da nemlendirici krem: Çatlak ve kuruyan cilt için el altında nemlendirici krem bulundurmak gerekir.

Kırılmaz derece: Bebeğin ateşini kesin olarak doğru ölçebilmek için mutlaka derecenizin olması gerekir.

Şırınga: İğnesiz olarak küçük bebeklere ilaç vermekte kullanılabilir.

Tek kullanımlık serum fizyolojik flakonları: Bebeğin burnunu açmak içindir. Kullanımı çok rahattır.
maksimum