PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Jöle ve Spreyler Saçımıza Zararlı mı?


Hasret
01-22-2009, 19:58
Saç şekillendirici jöle ya da spreylerin az miktarda kullanılmasının çok uzun süre saçta bırakılmaması halinde herhangi bir zararı olmayacağı belirtildi.
Trabzon'da faaliyet gösteren Flormed 'Saç Ekimi ve Güzellik Merkezi'nden Dr. Tarkan Kalaycıoğlu, şampuan ya da herhangi bir saçın bakım ürününü seçerken dikkat edilmesi gereken ürünlerin ph değerinin cildimize normal ph değeri olan 4,2 ila 6 arasında olmasının yanında mümkün olduğu kadar parfüm içermemesi ve doğal bitkisel içerikli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
İnsan hayatında saç bakımının önemine işaret eden Dr. Kalaycıoğlu, "Bilinenin aksine saç sağlığında dışarıdan uygulanan bakımın ya da kullanılan şampuan ve kozmetiklerin fazla yeri yok.
Saç gelişimi genlerimizde kodlanmış ve ömür boyu devam eden bir protein üretim işidir. Bu üretim işlemini saç follikülündeki hücreler yapmakta olduğundan saçın sağlıklı olabilmesi sistemik yapının sağlığı ve iyi işleyişi ile alakalı" dedi.
Saçın yapısını oluşturan keratin proteininin vücudumuzda en yaygın olup hiç gıda almasak da üretiminin devam ettiğini anlatan Kalaycıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Fakat bu saçı oluşturan proteinin yapım işlemi bir takım hastalıkların seyrine veya saç aşamasında kimyasal reaksiyonlarda koenzim olarak görev alan vitamin, mineral veya eser elementlerin eksikliği ve yetersiz alımı durumlarında sekteye uğrayabilir ve saç dökülmesi görülebilir. Bu bağlamda yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı bir insanda saç dökülmesi beklenmez ve saçının sağlıklı olması için extra bir bakım yapmasına gerek yok."
Saça zarar vermemek için kozmetik seçerken bazı noktalara dikkat edilmesinin yeterli olacağını anlatan Dr. Kalaycıoğlu, şöyle konuştu:
"Kozmetik ya da şampuan seçiminde yapılabilecek hatalarda aslında sadece keratin tabakasında yani dışarıda görünen kısmında ya da saçlı deride geçici bir yıpranmaya sebep olabilir. Saçı üreten ve cildin yaklaşık 3 ila 5 milimetre altında yer alan saç köküne genellikle bir zarar vermez. Şartlar değiştiği taktirde sistemik bir problem yok ise sağlıklı saç telleri alttan gelmeye devam edecektir. Şampuan ya da herhangi bir saçın bakım ürününü seçerken dikkat edilmesi gereken ürünler ph değerinin cildimize normal ph değeri olan 4,2 ila 6 arasında olmasının yanında mümkün olduğu kadar parfüm içermemesi ve doğal bitkisel içerikli olmasına dikkat edilmesidir."
Kalaycıoğlu, saç şekillendirici jöle ya da spreylerin az miktarda kullanılması ve çok uzun süre saçta bırakılmaması halinde zararı olmadığını söyledi.
Saçların her gün yıkanmasının saçın koruyucu yağ tabakasını zayıflatacağından pek tavsiye edilmediğini anlatan Kalaycıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Saçını her gün yıkamak zorunda olanların şampuanı daha az miktarda kullanabilir ve şampuanı fazla saçlarında bırakmayarak hemen durulayabilirler.
Bu saçın yağ tabakasının dolayısıyla normal ph değerinin daha az etkilenmesini sağlar. Saçlar yıkandıktan en çok 6 saat içinde doğal yağ tabakası tekrar oluşacaktır.
Saçın boyamaları uygulama aşamasında asitik maddeler ile işleme tabi tutulduktan sonra bu oran ve boyayı uygulama süresi iyi ayarlanmaz ise saça ve saçlı deriye zarar verebilir hatta saçı dışarıdan yakabilir.
Saç bir kere boyandığı takdirde saçlar uzadıkça işlemi uzayan kısımları için tekrarlama zorunluluğu doğacağından sağlıklı bir saç yapısı için pek önerilmez."

hayko
01-22-2009, 23:33
su anlık bi zararını görmedim:)