PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hurma'nın Yararları ve Mucizesi


Hasret
01-22-2009, 19:54
http://www.haber53.com/resimler/haberler/25970.jpg

Hurma ramazan ayında en çok tüketilen besinlerin başında geliyor. Faydaları saymakla bitmez.
Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, foffor ve klor da bulunuyor. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri içerir. Hurmada hamilede önemli olan folik asit vitamini de bulunur.

Kan hücresi yapımına yardımcı oluyor
Folikasit vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan aminoasitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir.Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar. Bu sebeple hamileler tarafından da tüketilir. İçerdiği lifler kabızlığa karşı da koruyucudur.

Hurma hangi hastalıklara iyi geliyor?
Hurma kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlar, kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca, boğaz ağrısını keser, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir. Uzun süren açlık sonrası düşen kan eşekerini dengelemede ve bağırsaklara faydalı lifleri sağlamada en doğru seçimlerden biridir. Yetiştirildiği bölgeye göre renkleri ve büyüklükleri değişen hurmaların lifleri kumaş üretiminde de kullanılır.

HURMANIN FAYDALARI
Hurmanın hepimiz için farklı bir yeri vardır. Müslümanlık için kutsal olan toprakların meyvesi olan hurma, İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceğidir aynı zamanda. Oruç hurmayla açılır ki daha sevap olsun diye. Hurmanın diğer özellikleri; kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynaması, kansere karşı koruyucu olması, boğaz ağrısını kesmesi, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini gidermesidir.
Uzmanlar, hurmanın lif, mineral ve fenol açısından oldukça zengin bir besin maddesi olduğunu belirtti. Kalp dostu olarak bilinen elmada daha çok bakır ve çinko bulunurken, hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demirin 2 kat daha fazla olduğu, düzenli yenilmesi halinde, kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı ifade edildi.
Yaklaşık yüzde 20 nem ihtiva eden taze hurmada yüzde 60-65 seker ve yüzde 2 protein, kurumuşunda ise yüzde 75-85 civarında şeker olduğunu hatırlatan uzmanlar,
hurmanın faydalarını şöyle sıraladı.
"Orucun hurma ile açılması halinde, oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği hurma birden giderir.
Hurma aslında her öğünde yenilebilecek bir meyvedir. Mineraller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, demir, B vitamini bulunmaktadır. Hurma bedeni ve zihni gelişmeyi sağlar.
Kansere karşı koruyucu olduğu bilinir.
Boğaz ağrısına keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir.
Kemik hastalıklarında faydalıdır."
İsrail'de yapılan bir araştırmada elma ile hurmanın yararları karşılaştırıldı.
Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadakinden iki kat daha fazla bulunduğu, hurmanın düzenli yenmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı tespit edildi.