PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tek tuşla 10 noktaya "acil yardım" mesajı


Hasret
01-22-2009, 19:49
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20090122012644_file.jpg

Türkiye'nin tek uydu telefonu operatörü Globalstar Avrasya, macera sporlarıyla ilgilenenler başta olmak üzere her an can güvenliği tehdidi ile karşılaşabilecekler için, tek tuşla 10 noktaya acil yardım gönderen cihazını pazara sundu.

Globalstar Avrasya Genel Müdürü Hüseyin Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uydudan konum bilgilerini saptayarak acil yardım sağlayan darbeye ve suya dayanıklı "Spot" adlı cihazın geçen yıl Globalstar tarafından geliştirildiğini ve 6 uluslararası ödül kazandığını belirtti.
GSM abonelerinin herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığında acil yardım isteyebilmek için cep telefonundan bazen konumunu tarif edemediğini ifade eden Çağlar, 'Spot'un ise acil durumlarda, konum tarifine gerek kalmadan, uydulardan konum bilgilerini alarak, acil yardım sağlayacak kişi ve kurumlara 1 metre hata payı ile bildirdiğini aktardı.
Acil yardım isteyenlerin bazen konuşabilecek hatta SMS gönderebilecek durumda olmadığını dile getiren Çağlar, cihazdan tek tuşla, daha önce iletişim bilgileri girilen acil yardım merkezi ya da kişinin yakınlarına SMS ve e-mail ile yardım mesajı ulaştırıldığını bildirdi. Acil yardım talebinde bulunulduğunda, kayıtlı 10 cep telefonu ve bilgisayara yardım talebinin iletildiğini vurgulayan Çağlar, acil yardım maillerinden kişinin tam konumunun da harita üzerinden görülebildiğini ifade etti.
"Federasyonlarla görüştük"
Cihazın, her an olumsuzlukla karşılaşma riski bulunan kayakçılar, dağcılar ve paraşütçüler için hayati önem taşıdığını belirten Çağlar, kayak merkezlerinde, tırmanma alanlarında ve paraşüt atlayışlarının yapıldığı yerlerde cihazın kullanımı için ilgili federasyonlarla görüştüklerini söyledi.
Çağlar, birkaç gün önce Uludağ'da snowboard yapmak isterken kaybolan ve donarak hayatını kaybeden öğrenciyi anımsatarak, "Bu cihazın kayak merkezlerinde bulundurulması ve kayakçılara verilmesi halinde acil yardım talebi anında ulaşır ve gerekli müdahale zamanında yapılabilirdi" dedi.
DASK'ın yanı sıra Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ile görüştüklerini, derneğin, Irak'a yük taşıyan araçların takibinde, cihazı önümüzdeki günlerde kullanmaya başlayacağını anlatan Çağlar, 'Spot'un yurt dışında İsrail başta olmak üzere pek çok Ortadoğu ülkesinden ilgi gördüğünü bildirdi.
Hüseyin Çağlar, cihazın maliyetinin 150 doların altında olduğunu, yıllık 50 dolar ilave ücret ödenmesi halinde acil yardım talebinde bulunanlara ambulans helikopter desteği de sağlandığını belirtti.
Taksiler için proje
Çağlar, cihazın taksilerde kullanımı için meslek odasıyla temasta olduklarını, bunun için geliştirilen projede, taksicilerin gasp olaylarına karşı acil yardım alabileceğini, ayrıca taksiye binen her müşterinin fotoğrafının bu sistemle alınabileceğini kaydetti.
Cihazı Türkiye'den satın alan bir kişinin, Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika'nın tamamında, Kuzey Afrika, Kuzeydoğu Asya ve güney Amerika'nın büyük bir kısmında da kullanabildiğini aktaran Çağlar, bu noktalarda da acil yardım talebinde bulunması halinde mesajın uydulardan ilgililere ulaştırıldığını ifade etti.
Çağlar, cihazın başlangıçta "www.login.findmespot.com (http://www.login.findmespot.com/)" adresinden aktif hale getirildiğini, acil durumlarda haber verilecek kişi ya da kurumların iletişim bilgilerinin bu adresten güncellenebildiğini bildirdi.