PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Receller....


Hasret
01-22-2009, 15:09
İNCİR REÇELİ

Malzemeler ;
Bıçakla incirlerin kabukları incecik soyulur. Yıkanır. İncirler bol su ile 1 saat haşlanır.
Haşlanan incirler suya konur ve 2 gün, sabah akşam suyu değiştirilerek bekletilir.
Suyu değiştirilip içine göztaşı atılır. Karıştırılır. 1 saat kadar bırakılır. SOnra bol su ile yıkanır ve incirlerin içindeki sular sıkılır. İyice çıkarılır.
2 Kg şeker, 3 bardak su ile kaynatılır, şurup haline getirilir. Şurup incirlerin üstüne dökülür. Bir taşım kaynatılır ve limon suyu ya da limon tuzu eklenir. Reçel kıvamına geldiğinde ocaktan alınır ve içine güzel kokması için karanfiller atılır.
1 Kg Yabani İncir (tam olmamış)8 bardak Toz Şeker (2 Kg)Göztaşı (yarım nohut büyüklüğünde)Limon Tuzu (fındık kadar büyüklüğünde) ya da 1 limonun suyu5-10 tek Karanfil3 bardak SuGöztaşının kullanılmasının nedeni incir tanelerinin renklerinin canlılığını korumaktır. Bulamazsanız göztaşı kısmını atlayarak da pişirebilirsiniz. Eski İstanbul'da Rum evlerinde misafirlere kahve ikram edercesine, İncir reçeli yanında bir bardak su ikram edilirdi. Bu reçelin tadı hafif ve çeşnisi farklıdır.
Afiyet olsun......

Hasret
01-22-2009, 15:10
Mandalina Kabuğu Reçeli (15 Kişilik)

Malzemeler
1 Kg Mandalina
1.5 Kg Toz Şeker
2 Su Bardağı Mandalina Suyu
1 Limon Suyu


Yemeğin Tarifi
Mandalinaları yıkayın ve kabuklarını çıkarıp ince ince kıyın ya da robottan geçirin.
Derin bir kaba aldığınız mandalina kabuklarını 1 su bardağı şekerle 5 dakika ovun. Kalan şekeri de üzerine dökerek buzdolabında 1 gece bekletin.
Karışıma mandalina suyunu ilave edip kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
Hazırladığınız reçel soğuyunca kavanoza doldurup ağzını tülbentle kapatın.

Hasret
01-22-2009, 15:12
GÜL REÇELİ

Malzemeler ; Gül yaprakları iyice yıkanır. Bir kavanoza 1 kat gül yaprağı, 1 kat şeker şeklinde konulur. Şekerin artanı bir kenara konur. Kavanozun üstüne bir adet limonun suyu sıkılır. Kapağı sıkıca kapatılır ve bu vaziyette 2 gün bekletilir.

2 gün sonra kavanoz açılır. Gül yaprakları içinden alınır. Tencereye 2 bardak su ve şekerin geri kalanı kaynatılır. Gül yaprakları içine ilave edilir. Koyulaşınca ateşten indirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara alınır.
150 gr Gül Yaprağı5 bardak Toz Şeker1 Limon2 bardak SuGül reçeli kokulu güllerden yapılır. Gül reçeli mideyi güçlendirir. Gül reçelinden yapılan şerbetin de kalbe iyi geldiği söylenir. Afiyet olsun......

Hasret
01-22-2009, 15:14
AYVA MARMELATI

1.200 gram ayva
600 gram toz şeker
karanfil
Yapılışı Ayvaları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun. Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun. Ayvalar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Ayvaları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin. Ayvalara şeker katın ve tekrar tencereye alıp orta ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, marmelât kıvamına buluncaya dek kaynatın. Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. ılındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

Hasret
01-22-2009, 15:16
PORTAKAL REÇELİ -1-

1.5 kilo şeker
1 kilo portakal
3 su bardağı su
2.5 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı Portakalların kabuklarını bir bıçak yardımıyla hafifçe kazıyıp, kaynar suda yumuşayıncaya dek haşlayın. Sonra kevgirle sudan alıp soğutun. Soğuduktan sonra portakalları yarım santim genişliğinde, 2,5 cm uzunluğunda parçalar halinde doğrayın. Portakalların çekirdekleri çıkarın. Diğer yanda bir tencerede 3 su bardağı su ve 1,5 kilo şekeri orta ateşe oturtun. Şekeri karıştırarak eritin ve koyu bir şurup kıvamını alıncaya dek kaynatın. Sonra içine doğradığınız portakal parçalarını atın ve reçel iyice koyulaşıncaya dek kaynatın. Daha sonra iki çorba kaşığı limon suyunu karışıma ilave edip karıştırın. Reçeli bir taşım daha kaynatın ve ateşten alıp soğumaya bırakın. Daha sonra cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

Hasret
01-22-2009, 15:18
ÜZÜM REÇELİ

500 gram şeker
2.5 su bardağı su
1 kilo çekirdeksiz üzüm
60 gram kavrulmuş çam fıstığı
Yapılışı Üzümleri iyice yıkayıp, sularını süzün. Üzümleri tane tane koparıp ayırın. 500 gram şeker ile 2,5 su bardağı suyu kaynatıp, bir şurup hazırlayın. Şurup kıvamını bulduğunda çam fıstıklarını ve üzümleri içine atın ve üzümler pişinceye dek hafif ateşte kaynatın. Reçel kıvamını aldığına limon suyunu ilave edin ve karıştırın. 25 dakika kadar kaynatın. Reçeli ateşten alın ve soğumaya bırakın. ılındığında kuru cam kavanozlara boşaltın ve soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

Hasret
01-22-2009, 15:19
ŞEFTALİ REÇELİ

1kilo sert şeftali
1kilo toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
Yapılışı Şeftalilerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkartın. ince ince dilimleyin. Derin bir tencereye toz şekeri koyun. Toz şekerin üzerini geçecek kadar su ilave edip şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Dilimlediğiniz şeftalileri hazırladığınız şerbete ilave edip 2–3 dakika kaynatın. Şerbeti çekmesi için bir gece bekletin. Daha sonra şerbetin içinden çıkartıp başka bir kabın içine alın. Şerbeti koyulaşıncaya kadar kaynatıp limon suyu ve şeftalileri ilave edin. 2–3 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Sıcak olarak reçel kavanozuna boşaltın. Soğuduktan sonra kavanozun kapağını kapatın..

Hasret
01-25-2009, 05:05
Domates Reçeli Tarifi

Malzemeler

4 kilo linda tipi domates
1 kilo kireç suyu
4 kilo şeker
150 gr fındık veya badem
1 adet limon

Yapılışı

Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo şeker konduktan sonra koyduğumuzun şekerin üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamış suyun içine atılır, o kaynatılmaya başlanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir

Hasret
01-25-2009, 05:05
Zeytin Reçeli
Zeytin Reçeli Tarifi

Malzemeler
1 kg yeşil dolgu kokteyl zeytin
750 gr toz şeker
1 Adet portakal kabuğu
3-4 tane
karanfil
1/2 limon suyu
1/2 su bardağı su

Yapilis Tarifi
Salamurada işlendikten sonra çekirdeği alınıp satışa sunulan dolgu kokteyl zeytinlerden bir kavanoz alınız. Zeytinleri çıkarıp, kırmamaya özen göstererek içini boşaltınız. Bir tencere içinde zeytinleri sıcak su ile haşlayınız. Bir başka tencere içinde,şekeri 1/2 su bardağı su ile kaynatınız. Elma soyar gibi soyduğunuz portakalın kabuklarını ve karanfilleri ekleyiniz. İnce köpük kaynamaya başlayınca önceden süzüp kuruladığınız zeytinleri katınız ve limon suyunu dökünüz. Kıvamına bakarak 12-15 dakika daha kaynatınız.

Hasret
01-25-2009, 05:05
Tropikal Reçel Tarifi

Malzemeler
1 papaya (yaklaşık 300 gr)
1 küçük
ananas (yaklaşık 300 gr)
Yarım kavun (yaklaşık 500 gr.)
2 limonunun suyu ve rendelenmiş kabuğu 150 gr esmer tozşeker
500 gr reçel şekeri (2:1)
5 çorba kaşığı rom

Yapilis Tarifi

1. Tüm meyvelerin kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıkladıktan sonra minik minik doğrayın. Toplam ağırlık yaklaşık 900 gr olmalı.
2. Meyve karışımını limon suyu ve kabukları, şeker, reçel şekeri ve romla karıştırın. Karıştırarak, reçel şekeri paketinin üzerindeki tarife göre 3 - 4 dakika kaynatın. Üstte biriken köpüğü alın. Reçeli kavanozlara doldurup kapaklarını kapatın. Ters çevirerek 5 dakika temiz bir mutfak örtüsü veya havlunun üzerinde bekletin.

Hasret
01-25-2009, 05:05
Kızılcık Reçeli Tarifi

Malzemeler
2 kg kızılcık
1 poşet (hazır paket) Reçelyap
1 kg toz şeker


Yapılışı*2 su bardağı suyu Kızılcıkları yıkayıp üzerine ilave edin. Orta ateşte 10 dakika kaynatarak pişirin ve ocaktan alın. Soğutup kevgirden geçirin. Elde ettiğiniz kızılcık püresini bir tencereye alın.
*Ayrı bir tabağa şekerden 4 yemek kaşığı alıp üzerine reçelyapı dökün ve iyice karıştırın.
*Bu karışımı kızılcık püresinin üzerine dökün ve kuvvetli ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Tencere kaynama başlıyınca 2 dakika süreyle daha kaynatın. Sonra kalan şekeri ilave edin. Karıştırmaya devam ederek kaynama başladığında ateşi kısın ve 4-5 dakika daha kaynatın.
*Ocaktan alıp arada karıştırarak 10 dakika soğutun. aaaal kapaklı cam kavanozlara doldurun. Ağızlarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirin.

Hasret
01-25-2009, 05:06
Karışık Meyve Reçeli Tarifi

Malzemeler
1 adet limon
1 su bardağı su
1/2 limon suyu
1 adet çubuk tarçın
1/2 karışık meyve (kayısı, üzüm, incir)
1 kg toz şeker
1 çay kaşığı tereyağ


Yapılışı Kuru meyveleri yıkayıp temizleyip küp küp doğrayın. Limon kabuğunu rendeleyin. Geniş bir tencereye su, limon suyu ve meyveleri ekleyin orta ateşte kaynatın. Şekeri de ilave ederek eriyene kadar karıştırın. Limon rendesi, çubuk tarçını ilave edin. 10-15 dakika kaynatın. Reçelin kıvamını kontrol edin. Yeterli kıvamda değilse pişirmeye devam edin. İneceğine yakın içine bir kaşık tereyağ ilave edin. Bir taşım kaynatıp ateşten indirin.

NOT:Reçel soğutulurken kapağının açık olması gerekir. Yoksa reçel sulanır. Reçelin kıvamını anlamak için az olarak tabağa damlatın katı şekilde duruyorsa olmuştur yayılıyorsa biraz daha kaynaması lazımdır. Bir çay kaşığı tereyağ reçelin dayanıklılığını artırır.

Hasret
01-25-2009, 05:06
Karışık Marmelat Tarifi

Malzemeler

350 gram kayısı,
350 gram olgun erik
350 gram şeftali
1 kilo şeker
1 gram limon tuzu ve ya bir limonun suyu.


YAPILIŞI
En iyi marmelatların elma, armut, erik, şeftali ve kayısı gibi meyvelerden yapıldığını yazmıştık, karışık olarak bir marmelat tarifi yapacağız;
1. Marmelatlık meyvelerden 350'şer gram kayısı, erik, şeftali gibi meyvelerin kabuk, çekirdek, sap ve yenmeyen kısımları çıkardıktan sonra hepsi birlikte az bir su ile bir tencereye konur. Elle kolayca ezilecek hale gelince ateşten alınır. Kevgirden geçilir ve ezmesi elde edilir. Hiç bir zaman marmelada fazla su katılmaz çünkü bunu koyulaştırmak güçtür. Fazla ateşte kalınca da hoş olmazlar. Renklerini ve nefasetlerini kaybedip esmer bir renk alırlar.
2. Bu ezme tencereye konarak pişirilmeye başlanır. Evvelce anlatıldığı gibi pişerken şeker partileri halinde verilir.
3. Marmelatlar ateş üzerinde kıvamlı bir şekilde karıştırılır. Olup olmadığını anlamak için ayrı bir usul de; Kaynama kaşığı çekildiği zaman bıraktığı boşluk çabuk bozulmazsa olmuş demektir.
4. İndirileceğine yakın limon tuzu veya bir limonun suyu katılır. Bir dakika kadar kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Sıcak olarak kavanoza doldurulur.
Marmelatların saklanması:
Marmelat sıcak olarak kavanoza doldurulduktan sonra: asidin kaynar suyla eriyiğine batırılmış yağlı kağıt ile örtülür, sonra kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.

Hasret
01-25-2009, 05:06
Domates Marmelatı Tarifi

Malzemeler

2 Su bardağı domates suyu
2 su bardağı şeker
Yarım limon
1 paket vanilya


YAPILIŞI
1. Olgun, çürüksüz domatesler yıkanır, rendelenir. İnce iliştirdikten geçirilir. Çekirdekleri ve kabukları iliştirin üstünde kalır. Alta geçen etli suyunun iki bardak ölçülür, bir kaba alınır.
2. Domatesin suyu ile şeker hafif ateşte diğer marmelatlarda olduğu gibi kaynatılır, koyulaştırılıp kıvama getirilir
3. Ocaktan indirileceğine yakın yarım limon suyu sıkılır, tekrar birkaç dakika kaynatılır.
4. Ateşten aldıktan sonra küçük bir paket veya bir çay kaşığı vanilya katılıp. karıştırılır. Sıcak olarak kavanozlara doldurulur.

Hasret
01-25-2009, 05:07
Erik Marmelatı Tarifi

Malzemeler

1 Kilo erik
5 bardak şeker
1 kahve kaşığı limon tuzu veya bir limon suyu.

YAPILIŞI
1. Olgun erikler yıkanır, çekirdekleri ile birlikte kevgirden geçirilir. Ezilir, (sert erik çeşitlerinden ise, az suyla haşlayarak yumuşatılır).
2. Kevgirden geçirilip ezilen erik ateşe konur, pişirilmeye başlanır. Pişme sırasında partiler halinde şekeri konur. İndirileceğine yakın limon tuzu katılır veya bir limonun suyu sıkılır. Bir dakika daha karıştırarak pişirildikten sonra ateşten alınır. Sıcak olarak kavanozlara doldurulur. Karışık marmelâtta olduğu gibi işlem yapılır.
NOT:
Ağzı kapatılan marmelat 7-8 gün sonra kavanoz açılarak muayene edilir. Eğer üstü sulanmış ise hiç vakit kaybetmeden tekrar kaynatılmalıdır. Marmelâtlar rutubetli yerlerde saklanmayıp, havadar ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Kontrol maksadıyla mermalatların (bir cinsten olan) hepsini açmamak için bir kavanoz yarı doldurulur ve kâğıtlarla kapatılır. Yalnız yarı doldurulmuş kavanoz açılır, muayene edilir. Sulanmamış ise diğer kavanozlar açılmaz, sulanmışsa hepsi yeniden tekrar pişirilir.

Hasret
01-25-2009, 05:07
Ayva Marmelatı Tarifi

MALZEMELER

1.200 gr ayva
600 gr toz şeker
karanfil

HAZIRLANIŞI

Ayvaları yıkayıp, dört eşit parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarıp, çekirdek yataklarını temizledikten sonra tencereye koyun. Tencereye bir miktar su ve birkaç adet karanfil koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtun. Ayvalar sularını salıp tekrar çekmeye başladıklarında tencereyi ateşten alın. Ayvaları tahta bir kaşık yardımıyla bastırarak ezip, süzgeçten geçirin. Ayvalara şeker katın ve tekrar tencereye alıp orta ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, marmelat kıvamına buluncaya dek kaynatın. Sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

AFIYET OLSUN!

Hasret
01-25-2009, 05:07
NARENCIYE MARMELADı

MALZEMELER

1 kg meyva (greyfrut, portakal, limon veya mandalina)
1 lt su
2 çay kaşığı limon tuzu
2 kg toz şeker


HAZIRLANIŞI

Meyvaları ovarak yıkandıktan sonra greyfrutu sekize, diğer meyveleri ise dörde dilimleyin. Çekirdeklerini çıkartıp ince bir kumaştan yapılmış bir torbaya doldurun. Dilimlenen meyvaları, 1 lt su dolu tencereye koyun ve kırkbeş dakika kaynatın. Çekirdek torbasını da suyun içine koyun. Kırkbeş dakika kadar sonra kaynayan meyvalara iki kg şeker ilave edip iyice karıştın ve tencerenin kapağını örtmeden bir saat daha kaynatın. Marmeladın kıvama gelip gelmediğini anlamak için, bir tabağa kaşıkla damlatıp parmağınızı içine hafifçe daldınlır, eğer pamağın çukurlaştırıp açtığı yer hemen kapanıyorsa henüz olmamış demektir. Kıvaına gelen mamneladın aldığı şekil hemen bozulmaz. Marmelât kıvama gelince çekirdek torbasını çıkartıp atın. Bir çay kaşığı suda erittiğiniz, iki çay kaşığı dolusu limon tuzunu marmelata ilave edilip kanıştırın. Bir kg meyve ile ortalama altı yedi adet orta boy kavanoz marmelat elde edebilirsiniz.

Hasret
01-25-2009, 05:08
Ahududu Reçeli
Ahududu Reçeli Tarifi

Malzemeler
1 kilogram ahududu
1.5 kilogram tozşeker
2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı Ayıkladığınız ahududuları büyük bir kap içinde yıkayın ve süzgece alıp süzün.

İyice süzülmüş ahududuları bir tencereye, bir kat ahududu bir kat toz şeker olmak üzere kat kat koyun. Üzerine limon suyunu ekleyin. Kısık ateşte reçel önce sulanıp sonra koyu bir kıvama gelinceye kadar ara ara karıştırarak kaynatın.

Kıvama gelmiş reçeli ateşten alın, delikli bir kepçe ile üstündeki köpükleri toplayın. Sıcakken kavanozlara koyun.

Hasret
01-25-2009, 05:08
Gül Reçeli Tarifi

Malzemeler

100 gram kokulu gül yaprağı
1.5 kilogram tozşeker
1 kahve fincanı limon suyu

Yapılışı Gül yapraklarını toplu halde dağılmadan çıkartıp beyaz sivri uçlarını bir makasla kesin. Gül yapraklarını birkaç kez bol suyla yıkayıp süzgece alın. Süzülen yaprakları bir tencereye koyup limon suyu ile iyice ovarak yumuşatın. Daha sonra şekeri katın ve yaprakları şekerde ovduktan sonra üstü kapalı olarak serin bir yerde 2 gün bekletin.

Daha sonra 1,5 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın ve 40 dakika pişirin. Üzerinde biriken köpüğü alıp ateşten indirin ve soğumasını beklemeden kavanozlara doldurun.

Hasret
01-25-2009, 05:08
Bergamut Reçeli Tarifi

Malzemeler

2 adet bergamut
1/2 adet limon
5 su bardağı toz şeker
5 bardak su

Yapılışı Bergamutların sarı dış kabuklarını bıçakla ayıklayınız. İsterseniz çıkan sarı kabukları kağıt üzerine yayarak kurutabilirsiniz. Kurumuş kabukları çay demlemede kullanabilirsiniz. Zar kabukları ayıklanmış bergamutları boylamasına dörde bölünüz. İçteki ekşi sulu kısımlarını temizleyiniz. Kalın etli kabukları kuşbaşı büyüklüğü doğrayınız. İsterseniz kabukları rulo yapmaya elverişli biçimlerde kesebilirsiniz. Rulo yaptıktan sonra da iğne ile ipliğe dizebilirsiniz. Kuşbaşı doğranmış veya ipliğe dizilmiş kabukları harlı ateşte kaynayan bol suya atınız. 5 dakika kadar haşlayıp soğumaya burakınız. Haşlama suyu içinde bir gün bekletiniz. İkinci gün bergamutların içinde beklediği suyu dökünüz. Bergamutları sıkıp suyunu çıkardıktan sonra tekrar harlı ateşte kaynayan suda 5 dakika haşlayınız ve soğumaya bırakıp bir gün daha bekletiniz. Aynı işlemi bir kez daha tekraralayınız. Böylece bergamutlar toplam üç kez haşlanıp dinlendirilimiş olacaktır. Şekeri ve suyu tencereye koyunuz, karıştırarak orta ateşte kaynatınız. Suda dinlenmiş bergamut kabuklarını sünger gibi elde sıkıpsuyunu çıkartınız ve kaynamakta olan şuruba atınız. Bergamutlar şurubu çekip saydamlaşınca ve de şurup kıvamını bulunca limon suyunu gezdiriniz. Birkaç karıştırmadan sonra da ocağın altını kapatınız. Reçel ılıyınca, kaynar sudan geçirilip kurulanmış temiz kavanozlara doldurunuz. Soğuduktan sonra kavanozların tepesine kağıt koyup kapakları kapatınız.

Not oğuk yüzey üzerine damlatılan şurup bezelye gibi toplaşıyorsa veya iki parmak ucu arasına konulup parmaklar açıldığında telleşip uzuyorsa, reçel kıvam tutmuş demektir.

Hasret
01-25-2009, 05:08
Turunç Reçeli Tarifi

Malzemeler

6 su bardağı Şeker
3 bardak Su
1 yumurtanın akı
1 çay kaşığı Limon tuzu
1 adet Limon
1 kg. Turunç

Yapılışı Büyükçe bir tencerede şekeri, suyu, limon suyunu karıştırın. Tencereyi ateşe koyun. Yumurta akını bir fincan su ile çırpın. Tencereye ilave edin. Tencerenin üzerine biriken köpüğü, delikli kepçe ile alın.

Bu arada, turunç kabuklarını rende ile iyice alın. Büyükçe bir tencerede bolca su ile beş dakika kaynatın. Süzün. Tekrar sıcak suyla ateşe koyup beş dakika daha kaynatın. Tekrar süzün. Yine sıcak su ile yumuşayıncaya kadar kaynatın. Süzüp beş dakika soğuk suda bekletin.

Turunçları kuşbaşı ve yuvarlak istediğiniz şekilde doğrayın. Kıvamı gelmiş şuruba atın.
Şurubun kıvamı şöyle anlaşılır. Şuruptan bir kaşık alın, ılıtın. Parmağınızla bir miktar alın. İki parmağınızın arasındaki şurup, parmağınızı açıp kapatırken tel tel oluyorsa kıvama gelmiş demektir.

Turunçlar şurubun içinde bir süre kaynatılıp kıvama gelince ateşten alınır. Köpüğü temizlenir. Ilıyınca kavanozlara doldurulur. Kavanozlarda hiç boşluk bırakılmaz.

Hasret
01-25-2009, 05:09
Frambuaz Reçeli Tarifi

Malzemeler

1 adet büyük portakal
1 kilogram frambuaz
1 kilogram tozşeker
50 gram badem
1 çay kaşığı tereyağı
1 adet limon suyu

Yapılışı Portakalı soyun. Ardından minik minik doğrayın.
Frambuazları ayıklayıp, süzün. Genişçe bir tencerede frambuazları, şekeri ve portakalı karıştırın ve orta ateşe pişirin. Şeker eridikten sonra tereyağını ilave edin. Çok kısık ateşte fazla kaynatmadan 10-15 dakika kadar pişirin. Limon suyunu ekleyin.

Bademleri suya koyun ve bekletin. Kabuklarını soyup mutfak robotundan geçirin.

Tencereyi ocaktan almadan önce bademleri ilave edin. Reçeli bir taşım kaynatın ve soğumaya bırakın.

NOT: Frambuaz çok dayanıksız olduğu için alınır alınmaz kullanılması gerekmektedir. Bu reçeli taze frambuaz bulamadığınız aylarda donmuş frambuaz kullanarak da hazırlamanız mümkün.

Hasret
01-25-2009, 05:09
Yeşil Erik Reçeli Tarifi

Malzemeler

1 kg yeşil erik
2 kg toz şeker
2 bardak su
2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı Toz şeker, limon suyu ve suyu tencereye koyup bir taşım kaynatın. Yıkanmış yeşil erikleri ilave edin. Hafif ateşte erikler yumuşayıncaya kadar pişirmeye bırakın. Şurubun koyulaşıp koyulaşmadığını ara sıra kontrol edin. Eğer kaşık ucuyla alınıp, su dolu çay bardağına damlatılan reçel top olup camlaşıyorsa, kıvama geldi demektir.reçelin üzerindeki köpüğü delikli kepçe ile temizledikten sonra, tencereyi ateşten alın. Soğuduktan sonra kavanozlara boşaltın.

Hasret
01-25-2009, 05:09
Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi

Malzemeler

* 1,5 kg. (7-8 adet) yafa portakal
* 1500 gr. tozşeker (6 su bardağı)
* 625 ml.su (2,5 su bardağı)
* 1 adet limonun suyu ya da 1 gr. limon tuzu

Yapılışı 1. Portakalların kabukları bir parmak kalınlığında soyululur. İçlerindeki beyaz kısım bir bıçakla alınır (çok alırsanız kabuk pişerken sertleşir).
2. Uzun bir ip iğneye geçirilir. Her şerit içeri doğru resimdeki gibi sarılır (gül gibi). İğneyle delerek ipe dizilir. İpin ucu düğümlenir.



3. Portakal kabuklarını büyük bir kaseye koyup üzerine su doldurulur. Bir kaç saatte bir suyu değiştirerek bir gün suda bekletilir (acılarını atmaları için).
4. Bol suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzüp sudan alınır.
5. Şeker ve su tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Biraz kaynayınca kabukları içine atılır. Kısık ateşte köpüğünü alarak reçel kıvamını buluncaya kadar kaynatılır.
6. Limon suyunu veya limon tuzunu ilave edip bir taşım kaynatarak ocaktan alınır. Bir bıçakla ipi kesip kabuları sıyırarak iplikten çıkarılır. Ilınınca kavanozlara alıp serin bir yerde saklanır.Afiyet Olsun...

Hasret
01-25-2009, 05:10
Mandalina Reçeli Tarifi

Malzemeler

5 adet büyük mandalina,
1 kg. şeker,
500-750 gr. su,
1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu hesap edilir.

Yapılışı Mandalinalar önce yıkanır, kabukları soyulur, dilimlere ayrılır. Dilimlerin şekli bozulmadan çekirdekleri çıkarılır. Çekirdeksiz mandalinalar daha elverişlidir. Dilimler üzerinde kalan beyaz lifler iyice temizlenir. Ayrı bir yerde mandalina kabukları, az bir su içinde 5-10 dakika kaynatılarak haşlanır. Sonra kabukları ezilerek kevgirden geçirilir veya varsa et makinasında kıyılır. Bir kg. şeker 500-750 gram su içinde kaynatılarak şurup hazırlanır. Şurubun köpükleri alınır, sonra mandalina dilimleri, kıyılmış kabuklar şurup içine atılarak hep birlikte istenilen kıvama gelinceye kadar pişirilir. Pişirmenin sonuna doğru limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir ve sıcak sıcak temiz kaplara doldurulur.

Hasret
01-25-2009, 05:10
Kabak Reçeli Tarifi

Malzemeler

1 kg. kabak,
1 .5 kg. şeker,
750 gram su,
1 limon suyu veya 1 .5 gram limon tuzu.

Yapılışı Helvacı kabağının iri, derin dilimli olanı iyidir. Kabuğu soyulmuş veya çekirdeği çıkarılmış kabak dilimleri 4-5 mm. derinlikte kesilir. Bu dilimleri 4 kg. su içinde 250 gr. sönmüş kireç eritilmiş ve durulmuş kireç suyuna konarak 6 saat veya daha fazla bekletilir. Sonra kabaklar duru suda yıkanıp suyu süzüldükten sonra şeker ve sudan yapılmış kaynar şurup içine konarak pişirilir. Reçel kıvamını bulunca limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir. Sıcak sıcak temiz ve kuru kaplara doldurulur.

Hasret
01-25-2009, 05:10
Karpuz Reçeli Tarifi

Malzemeler

1 kg. karpuz kabuğu,
1.5 kg. şeker,
750 gram su,
1 limon suyu veya 1 .5 gram limon tuzu hesap edilir.

Yapılışı Karpuz reçeli yapımı için yeşil kısımları temizlenen kabuklar küp şeklinde parçalara ayrılır. Karpuz reçeli yaparken, küp şeklinde parçalara ayrılmış karpuz kabukları kireç suyuna konur ve bir gece bekletildikten sonra şurupla pişirilir. Bunun için 250 gr. sönmemiş kireç 4 litre suda karıştırılarak söndürülür. Kireçli su bir müddet kendi halinde bırakılarak durulması beklenir. Üst kısımda toplanan duru kireç suyu karpuz kabukları üzerine dökülür. Bir gece bekletildikten sonra kaynamakta olan şurup içine atılarak pişirilir. Şurup içinde pişen karpuz kabukları şeffaf bir durum alır. Şurup koyulaşmış, istenilen normal kıvama gelmişse limon suyu veya limon tuzu ilave edilip 1-2 dakika daha kaynatılarak pişirmeye son verilir. Sıcak olarak temiz ve kuru kaplara doldurulur.