PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Anne ve babalara karne uyarısı


Hasret
01-21-2009, 18:54
Adıyaman Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Uzman Psikolojik Danışman Abdulkerim Işık, öğrencilerin aldığı karnenin sadece öğrencinin değil, toplumun karnesi olduğuna dikkat çekti.

Eğitim öğretim yılının ilk döneminin sonuna günler kala, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Uzman Psikolojik Danışman Abdulkerim Işık, anne ve babaları karne konusunda uyardı. Abdulkerim Işık, tatilin tamamen boş ve plansız bir zaman olarak algılanmaması gerektiğini, dinlenmek, enerji depolamak, farklı etkinliklere zaman ayırmak için bir fırsat ve en önemlisi başarısız öğrenciler için telafi dönemi olduğunu kaydetti. Işık, şunları söyledi:
"Çocukların tatilde tamamen başı boş kalması ilgisiz bir veli ve ilgisiz bir öğrenci tutumudur. Öğrencilerimizin karneleri doğru okunmalı, doğru değerlendirilmeli ve doğru anlaşılmalıdır. Çünkü bu, karnenin işlevi açısından son derece önemlidir. Karne, öğrencinin başarılı yada başarısız olarak etiketlendiği bir belge değildir. Karne, öğrencinin bulunduğu eğitim ortamında ondan beklenen bilgi ve beceri alanındaki yeterlilikleri ne derece gösterdiğine ilişkin bir değerlendirmedir. Değerlendirmenin işlevi ise eksiklikleri göstererek gelişmesi için yapılması gerekenler üzerinde yönlendirebilmektir. Bu nedenle karneler sadece çocuk için değil, öğretmen, okul ve aile için de bir yol göstericidir. Çünkü çocuğun gelişimi ile ilgili olan herkes kendisine ‘Bu yetersizlikleri gidermek için ne yapmalıyız?' sorusunu sormalıdır."

Karnelerdeki derslerin notları ile ilgilenmenin doğru olmadığını, karnede bulunan davranış, uyum ve gelişim özellikleri ile ilgili özellikle bireyin geliştirmekte olduğu kişiliği ile ilgili değerlendirmeleri önemsemeyerek çok önemli bir yanlış yapıldığını belirten Işık, "Oysa gelecek hayatında doğru karar verebilmesi, başarılara doğru motive olabilmesi, kendini yönetebilmesi, doğru meslek seçerek başarılı ve mutlu olması, sosyal uyumu ile ilgili önemli ipuçları hep karnenin sağ tarafından okunabilmektedir. Ailenin tutumu ve yetiştirme tarzının da çocuğun okul başarısını büyük oranda etkilediği bilinen bir gerçektir. Aslında bu yönüyle karnedeki bilgilerin sadece çocuğun değil, ailenin de notları olduğuna dikkat edilmelidir. Çocuklarını alacakları karneyle birlikte kabullenilmelidir. Olumsuz ve beklentilerini karşılamayan karnelere karşı velilerin verecekleri sert ve baskıcı tepkilerinin hiçbir olumlu katkısının olmadığı; bu tür tepkilerin daha çok aile ile çocuk arasında güven, sevgi ve kabul duvarlarını yükseltmekten başka bir işe yaramadığı unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.