PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şükran Soner’in gözüyle 68'liler


Hasret
01-20-2009, 23:58
Mümtaz'er Türköne'nin 68'e farklı bir açıdan baktığı Darbe Peşinde Koşan Bir Nesil 68 Kuşağı (http://www.ilknokta.com/urun/88512/Darbe-Pesinde-Kosan-Bir-Nesil-68-Kusagi--Mumtazer-Turkone.html) adlı eserinin ardından bir başka gazetecinin aynı dönemle ilgili eseri vitrinlerde yerini aldı. Şükran Soner’in kaleme aldığı “Bizim 68’liler (http://www.ilknokta.com/urun/88426/Bizim-68liler--Sukran-Soner.html)" Mümtaz'er Türköne'den çok farklı bir gözle bakıyor söz konusu tarihi olguya.
Cumhuriyet gazetesinde kitapla ilgili olarak yayınlanan tanıtım haberi yazarın olguya nasıl yaklaşım açısının ana hatlarını sergiliyor: İşte söz konusu haber:
Şükran Soner, kitabında 1964-66 dönemini öğrenci, 1966-80 dönemini gazeteci olarak yaşadığı, İstanbul’daki kayda değer tüm gençlik, öğrenci-işçi olaylarının göbeğinden tanıklıklarını paylaşıyor okurlarla.
Cumhuriyet Kitapları tarafından yayımlanan Şükran Soner’in son kitabı “Bizim 68’liler (http://www.ilknokta.com/urun/88426/Bizim-68liler--Sukran-Soner.html)”, raflarda yerini aldı.
En önce kimliklerin oluşum sürecine öncelik veren bir çalışma “Bizim 68’liler”. Ortak bir dürtüyle, sömürüye, teslimiyete adeta refleks halinde toplu isyana, o gitgide birbirine eklemlenen seslere, oluşan ortak ruha mercek tutan bir çalışma.
Üniversite gencinin siyasallaşması, seçtiği safta örgütlenmesi, sorumluluk alma itici gücünü yüreğinde hissetmesinin miladı; dominonun “ilk” taşının hangi olayla devrildiği; gençlik-siyaset ilişkisinin ne zaman tam anlamıyla netleştiği sorularına açık yanıt.
Sürek avları ve 68...
http://www.ilknokta.com/urun/B/88426.jpgÜst öğrenci birlikleri Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB), daha sonra 1 Nisan 1968’de kurulan Türkiye Devrimciler Güç Birliği”nin mücadelelerine yakın plan. Ana başlıklarıyla başlıca eylemler ve hazırlanan bildiriler…
İlk komünizm suçlamasının nasıl doğduğu, gündeme ilk nasıl girdiği… Aydınlar, üniversiteliler hakkında “komünist-dinsiz” fetvaları çıkarılarak başlatılan sürek avlarının nasıl geliştiği… Kimliklerinin gelişimleri, savaşımları ile aydınlanmanın önderleri…
Solun “Uyanış” mitingleri… Sağın sert yanıtı; Necip Fazıl’ın katılanları söylemleriyle galeyana getirdiği ve İnönü’ye “Yoldaş İnönü” lakabını taktığı “Şahlanış” mitingleri…
Elbette hey gidinin Demirel’i… Sonra Mahir Kaynak ve günümüzün Ergenekon davasıyla olağanüstü benzerlikler gösteren Madanoğlu Davası… Hepsi elbette bu kadar değil… Tüm ayrıntılarıyla bir dönemin panaroması “Bizim 68”liler kitabında. Şükran Soner ile çok yönüyle günümüzü çağrıştıran “Bizim 68’liler”le yakın tarihe yakın plan yapmanın tam zamanı.