PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sigara içen hamilenin bebeği antisosyal oluyor


Hasret
01-20-2009, 14:14
Kadın Hast. ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Faruk Dinçşahin, İngiltere Psikiyatri Enstitüsü'nce yapılan araştırmaya göre, anne karnında nikotine maruz kalmanın, bebeklerin beyin gelişimini önemli ölçüde etkilendiğinin tespit edildiğini söyledi.
Op. Dr. Dinçşahin, "Anneleri sigara kullanan bebeklerin beyinlerine çok daha az oksijen ulaşıyor, bu durum bu bebeklerin antisosyal davranışlar sergilemesinde ya da dikkat eksikliğine sahip olmasında etkili oluyor." şeklinde konuştu.
"Çevresindekilerle tartışma, kendisinin ve başkalarının eşyalarına zarar verme hatta başkalarının eşyalarını çalma, yalan söyleme ve anne-babaya itaatsızlık bu çocuklarda sık rastlanan anti-sosyal davranışlar arasında yer alıyor." diyen Dinçşahin, "Hamilelik döneminde sigara içen annelerin çocuklarında bu rahatsızlıkların mutlaka görülmeyebileceğini de unutmamamız lazım. Ancak dikkat eksikliği ve antisosyal davranışlar sergileyen çocukların büyük çoğunluğunun annesinin de sigara bağımlısı olduğu belirlenmiştir." dedi.
Annenin içtiği her sigaranın, bebeğin ağırlığında 10-15 gram azalmaya yol açtığına da dikkat çeken Op. Dr. Dinçşahin, sigaranın erken doğum riskini de artırıdığını söylüyor. Dinçşahin, "Anne karnında sigara ile tanışan bebekler, ergenlik çağında sigara tiryakisi oluyor. Sigara içen annelerin bebeklerinde tiroit bezi büyümesi, kemik gelişim bozuklukları, damar sertliği, tansiyon, şişmanlık ve diyabet gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkıyor." diye konuştu.