PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni bir hayat için 28 öneri


*fanii*
12-07-2007, 16:06
Hayatınızı yeniden şekillendirmek mi istiyorsunuz ? İşte size 28 öneri...

KAHKAHA ATMAKTAN ÇEKİNMEYİN



Fazla gülenlere, kahkaha atanlara pek de iyi gözle bakılmayan bir toplumda yaşıyoruz. Ama diğer taraftan içten gülmenin, kahkaha atmanın stres seviyesini ciddi anlamda düşürdüğünü söylüyor uzmanlar. Hatta Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmanın sonuçlarına göre gülmek insan ömrünü ortalama 7 yıl uzatıyor.



MEYVELERİ DOLAPTA FAZLA BEKLETMEYİN



Bilimsel araştırmalarla İtalyanların İngilizlerden ortalama 2 yıl daha uzun yaşadığı tespit edilmiş. Bunu duyan İngilizler araştırmayı ilerletmiş ve ilginç bir sonuca varmışlar. Buna göre likopen gibi antioksidandan zengin meyve ve sebzeleri yaşamlarından eksik etmeyen İtalyanlar besinlerini fazla bekletmeden tüketiyorlar.



Hatta çoğu zaman buzdolabı bile kullanmadan besinleri direkt oda ısısında tutuyorlar. Araştırma oda ısısında tutulan yiyeceklerin (çok da uzun süre saklanmamak kaydıyla) besin değerinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Özellikle muz ve şeftali gibi meyveleri buzdolabı yerine dışarıda tutmak besin değerini korumak açısından önemli.



BİRAZ CİLVELİ OLUN!



Yılda 150 kez seks yapmanın insan ömrüne 8 yıl eklediği hesaplanmış! Bunun için çok yorgun veya meşgul müsünüz? Nicelik değil niteliğin de önemli olduğunu unutmayın. İsrailli araştırmacılar iyi bir seks yaşamına sahip olan kadınların sağlık harcamalarının daha az olduğunu tespit etmiş. Bizden söylemesi. Bir daha düşünün isterseniz?



HAFTADA 5 KEZ BİR AVUÇ FINDIK YİYİN



Öğün aralarında fındık atıştırmayı adet edinenler yaşam sürelerine 2 yıl 9 ayı ekleyebilir! Bunu biz değil ABD Kaliforniya'daki Loma Linda Üniversitesi araştırmacıları söylüyor. Çünkü fındıktaki antioksidan seviyesi çok yüksek.



HER GÜN 5 BİN KALORİNİN ALTINDA YİYİN



Okinawa Adası'ndaki Japonların Avrupalılara göre ortalam 6 yıl daha uzun süre yaşamalarının nedenini biliyor musunuz? Çünkü onlar Avrupalılara göre her gün yüzde 40 daha az kalori tüketiyorlar. Uzmanlar aldığımız kalorilerin enerjiye dönüşürken serbest radikallerin ortaya çıktığını, bunların da vücudumuza zarar verdiğini söylüyor. Yani ne kadar az yersek o kadar az serbest radikal üretiyoruz. Uzmanlar günlük ortalama 1900 kalorinin bir yetişkin için yeterli olduğunu söylüyor.



HAFTADA 2000 KALORİ YAKIN



ABD'nin önde gelen tıp fakültelerinden Harvard Üniversitesi uzmanları egzersizin ömrünüze 2 yıl eklediğini söylüyor. Hiç spor yapmadıysanız başlangıç olarak haftada 4 gün yarım saatlik bir yürüyüş yeterli. Bundan sonraki aşamada haftada 5 gün 1 saati hedeflemelisiniz. Egzersizi arttırdıkça daha çok fayda göreceksiniz.



KENDİNİZE GÜVENİN



Hayvanlar üzerinde yapılan bir deney 'utangaçlığın' ömrü kısaltabileceğini ortaya koydu. Alışkanlıklarından farklı, yeni bir şeyle karşılaştıklarında kendilerine güvenen farelerin diğerlerine göre yüzde 20 uzun yaşadığı gözlemlenmiş. Eğer şansınızı denemek konusunda cesur davranırsanız daha iyi işler bulabilir ve daha mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.



DUMANDAN UZAK DURUN



Bristol Üniversitesi araştırmacıları 'reddettiğiniz her sigara 11 dakika daha fazla nefes almanızı sağlıyor' diyor. Sigarayı tamamen bırakmanın ömrü ortalama 5 yıl uzattığı da söylenenler arasında.



KIRMIZI RENKLİ MEYVELER SOFRADA OLSUN

Uzmanlar kırmızı renkli meyvelerin içinde bulunan 'resveratrol' adlı maddenin hücrelerimizin ömrünü yüzde 80 uzattığını belirtiyor. Yine aynı madde DNA'nın tamiri için de gerekli genleri uyarıyor. Daha sağlıklı bir DNA'nın daha uzun bir yaşam olduğunu söylememize gerek var mı?



BARDAĞIN DOLU TARAFINI GÖRÜN



ABD'nin saygın sağlık kurumlarından Mayo Clinic uzmanları, 'iyimser'lerin genç ölme ihtimallerinin 'kötümser'lere oranla yüzde 50 oranında azaldığını söylüyor. Bunun sebebinin de muhtemelen iyimserlerin düşük tansiyon ve stres düzeyine sahip olmaları iddia ediliyor. Kısacası iyimserler daha sağlıklı bir yaşam sürüyor.



SERBEST RADİKAL SEVİYENİZİ ÖLÇÜN



Serbest radikallerin yaşlanmayla direkt ilgisi var. Çünkü DNA hücrelerine zarar veriyorlar. ABD'deki Washington Üniversitesi araştırmacıları serbest radikal seviyesini düşürdükleri farelerin yaşam sürelerini yüzde 20 artırdıklarını tespit etmiş. Serbest radikal seviyesini ölçmek için kandaki üreye bakılıyor. Daha ayrıntılı bilgiyi bir iç hastalıkları uzmanından alabilirsiniz.



KOLESTEROLE DİKKAT!

Evet iyi kolesterol (HDL) değerine dikkat! Çünkü yüksek seviyede HDL, düşük seviyedeki LDL'ye (kötü kolesterol) göre kadınları kalp krizine karşı daha çok koruyor. Buna karşı ne yapabilirim diyenler için uzmanların önerisi günden 1 kadeh şarap tüketmeleri.



ŞEKERLEME YAPIN



Yapılan araştırmalar öğleden sonra yapılan şekerlemenin kalp krizi geçirme riskini yüzde 34 azalttığını gösteriyor. Bunun bir diğer kanıtı da 'siesta'yla ünlü İspanya'da kadınların diğer Avrupa ülkelerine göre 3 yıl daha uzun yaşamaları!



MESAİ SAATLERİNİ AZALTIN



Eğer haftada 51 saatten fazla çalışıyorsanız, bilin ki yüksek tansiyon ve dolayısıyla beyin kanaması riskiniz yüzde 25 artıyor. Bu da ömrünüzden 3 yıl çalıyor. Araştırmalar en sağlıklısının haftada 39 saat ve bunun altında çalışmak olduğunu gösteriyor.



YENİ ARKADAŞLAR EDİNİN



Avustralya'daki Flinders Üniversitesi uzmanları iyi arkadaşlıkların insan yaşamını 10 yıl kadar uzatabildiğini söylüyor. Eğer sıkıcı bir sosyal hayatınız varsa harekete geçmenin tam zamanı şimdi. Kız arkadaşlarınıza daha çok vakit ayırın. Birlikte yogaya, spora gidin. Veya iş çıkışı bir kafede buluşun.






BİFTEKTEN SEBZEYE DÖNÜN



Haftada 3 defadan az et yemek ömrü yüzde 13 oranında uzatıyor, uzmanlara göre... Çünkü hayvansal proteinler, sebzelerden farklı olarak, DNA üzerinde kansere yol açabilecek etkiye sahip.



DAHA BOL SEBZE MEYVE TÜKETİN



Evet bunu yapabilmenin yolu İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi uzmanlarına göre günde 5 porsiyon sebze ve meyve yemekten geçiyor. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde yaşamınıza 3 ila 5 yıl ekleyebilirsiniz.



ÇAYI AZ DEMLEYİN



Çay içenlerin içmeyenlere oranla 4 yıl daha uzun yaşamaları daha fazla antioksidan almalarına bağlanıyor. Bizde 'demlenmiş' çay makbuldür. Ama uzmanlar demleme süresini (antioksidanları kaybetmemek için) 3 veya 5 dakikayla sınırlı tutmayı öneriyor. Siyah çayın antioksidan seviyesinin daha yüksek olduğunu da ekleyelim.



İNANCINIZA SAHİP ÇIKIN



Teksas Üniversitesi araştırmacılarına göre din, insanı olumsuz düşüncelerden, korku, suçluluk hissi gibi duygulardan koruyor. Bu da endişeyi ve stres seviyesinin yükselmesini önlüyor.



MEDİTASYON YAPIN



Yapılan araştırmalar meditasyon yapanların yapmayanlara oranla yüzde 22 daha fazla yaşadığını ortaya koyuyor. Çünkü meditasyon DHEA-S adı verilen ve yaşlanmayı önleyen hormonun seviyesini yükseltiyor. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve daha sağlıklı kilo kontrolü anlamına geliyor.



ARABA KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUN!



Trafik kazalarında yaşamını kaybedenlerin sayısı maalesef hiç azalmıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri aşırı hız ve dikkatsizlik. Uzmanlar, araç kullanırken hafif bir müzik dinlemenin insanı sakinleştirdiğini ve çok hızlı gitmesini önlediğini belirtiyor. Ayrıca uyku bozuklukları da kazaların gizli nedenlerinden biri. Eğer horlama, uykuda yeterli dinlenememe gibi şikayetleriniz varsa mutlaka bir uzmana görünün.



KIRLARA KOŞUN...



Şaka değil, Atina Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, kır yaşamını sevenler kenti tercih edenlerden ortalama 8 yıl daha uzun yaşıyor. Hatta kır yerine dağları tercih ediyorlarsa sonuç daha da iyi. Çünkü yükseklik kalbi güçlendiriyor. Bu da yaşamın uzaması anlamına geliyor.






FAZLA KİLOLARDAN KURTULUN



Uzmanlar ideal kilonuzun üzerinde taşıdığınız her kilonun ömrünüzden 36 gün çaldığını söylüyor. Küçümsenecek bir rakam değil! Fazla kilolarınızdan en kısa zamanda kurtulmalısınız. İdeal kilonuzu öğrenmek için www.formsante.com.tr adresine başvurabilirsiniz!



GÖZ MUAYENESİ OLUN



Göz doktorunuzun, gözün arkasındaki sinirlere bakıp, diyabet mi, tansiyon hastası mı olabileceğinizi hatta beyin tümörünüz olup olmadığını bile söyleyebileceğini biliyor muydunuz? Evet, uzmanlara göre düzenli aralıklarla yapılacak bu tip check-uplar'ın 12 yıl daha uzun yaşamamızı sağlayabiliyor.



REFLEKSLERİNİZİ KONTROL EDİN



İyi refleksler sağlıklı bir beyin demek. Bunun da uzun ve sağlıklı yaşamla doğrudan ilgisi var. Reflekslerinizi geliştirmek yine sizin elinizde: Mesela zaman zaman bir arkadaşınızla kısa mesafeden birbirinize top atın. (Hafif ve küçük bir top olsun. Mesela tenis topu.) Böylece reflekslerinizi geliştirebilirsiniz.



DUYGULARINIZI AÇIĞA ÇIKARIN



Yapılan araştırmalar Akdeniz havzasında en uzun ömürlü insanların Yunanistan'ın Simi Adası'nda yaşadığını gösteriyor. Uzmanlar bunu, Simi'dekilerin duygularını rahatlıkla ifade etmesine bağlıyor. Kıssadan hisse; hiçbir şeyi içinizde tutmayın. Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin. Böylelikle stresten veya anksiyeteden uzak durursunuz.



BİR İYİLİK YAPIN



Yakın bir arkadaşınızın derdini dinlemek belki de ona yol göstermek… Kısacası çok sevdiğiniz birine yardımcı olabilmek sizde olumlu duygular uyandıracak. Bu da artı 5 yıl demek!



TUZU AZALTIN



Tuzu üçte bir oranında azaltmanız yaşamınızı 7 yıl uzatmanız anlamına geliyor. Tadından vazgeçemiyorsanız, sodyumu azaltılmış tuzları da tercih edebilirsiniz. Veya tuz yerine başka baharatları kullanabilirsiniz.