PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lezzetli et pisirmenin püf noktalari


Hasret
01-18-2009, 04:07
Lezzetli et pisirmenin püf noktalari


Eti daha lezzetli yiyebilirsiniz. Bazi ayrintilara dikkat etmeniz yeterli.




http://image.haber7.com/haber/44732.jpg



Daha lezzetli bir yemek için etinizi terbiye edebilirsiniz. En basit olarak zeytinyag, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu, hem lezzetli hem de yumusak olmasini saglar.

Asagidaki kurallara uyarak her zaman lezzetli biftekler, bonfileler, pirzolalar pisirebilirsiniz...

Öncelikle etleri nasil pisireceginize karar vermelisiniz. Biftekleri hizlica bir tavada ya grill’de ya da izgarada pisirebilirsiniz.

Etiniz ne kadar yagli olursa o kadar yumusak olur. Ancak kaloriler yüzünden çok endiselenmeyin, eti kendi yaginda pisireceginiz için yagini salacak ve böylece kalorisi de azalacaktir. Biftegin kenarinda serit halinde yag halkasinin olmasi da yemeginize lezzet katacaktir.

Etin 1,5 cm’den daha ince dilimlenmis olmamasina dikkat edin. Ince et pisirken kurur ve sertlesir.

Bifteginiz 4 cm’den kalin ise biçakla üzerine küçük yariklar açin. Bu sekilde sicaklik etin içine de nüfuz ederek daha kolay pismesine yardimci olacaktir. Ayrica bu sekilde biftek pisirken içine dogru kivrilmaz.

Biftegi pisirmeden önce oda sicakliginda olmasina dikkat edin.

Tavayi ya da izgarayi etleri yerlestirmeden önce isitin.

Daha lezzetli bir yemek için etinizi terbiye edebilirsiniz. En basit olarak zeytinyag, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu, hem lezzetli hem de yumusak olmasini saglar.

2,5 cm kalinligindaki pirzola, biftek ya da t-bone pisirecekseniz öncelikle izgarayi isitin ve etleri yerlestirdikten sonra, sicakligi orta seviyeye (70ºC) getirin. 6-7 dakika kadar bir yüzünü pisirin ve diger tarafini çevirin. Eti sadece bir kez çevirmeye dikkat edin. Diger yüzünü 9 - 12 dakika kadar pisirirseniz normal, 12 - 15 dakika bekletirseniz de çok pismis biftek hazirlamis olursunuz.

Bonfile pisireceksiniz, geceden marine edip buzdolabinda bekletmenizde yarar vardir. Oda sicakligina gelen eti önceden isitmis oldugunuz izgara ya da tavay yerlestirin ve orta sicaklikta ters yüz ederek 7 - 10 dakika kadar pisirin. Bonfilenin genel olarak az pismisi tercih edilir.

Tenderloin ve madalyon cinsi eti ise 1 saatten fazla marine etmemelisiniz. 2,5 cm kalinligindaki filetoyu daha önceden isittiginiz tavaya yerlestirdikten sonra 5 dakika bir yüzünü pisirin. Ters yüz ettikten sonra ise 6-7 dakika daha pisirin.