PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uyusun da büyüsün ninni


Hasret
01-15-2009, 17:29
Çocukların gelişimi için yeterli uyku düzeninin sağlanması gerekiyor. Büyüme hormonlarının salgılandığı bu evrede yorgunluk atılarak vücut dinleniyor, yapı taşı proteinler oluşturuluyor
http://yenisafak.com.tr/resim/site/untitled569c777aef9c70143aby.jpg
SAĞLIK SERVİSİ
Uyku çocuğun temel ihtiyaçlarından biridir. Büyüme hormonları uyku sırasında salgılanır. Uyku aynı zamanda karmaşık bir beyin işlevidir. Üç dönemden oluşur; uykuya dalma, rüyasız uyku dönemi ve rüyalı uyku dönemi. İlk dönemde çevre ile ilgi azalır. Rüyasız uyku döneminde fiziksel yorgunluk atılarak beden dinlenir, büyüme hormonu bu dönemde salgılanır ve yapı taşı proteinler oluşturulur. Rüyalı uyku döneminde ise göz kapaklarında ve gözlerde hareketler görülür. Bu dönem yenidoğan döneminde uykunun yarısını bir yaşından itibaren yaklaşık beşte birini oluşturmaktadır. Dr. Gülsemin Güloğlu, çocukların huzurlu bir uyku geçirmesi için yapılması gerekenler hakkında bigi veriyor. Yeni doğan bebek ne kadar uyur?
Yenidoğan bebekler günde ortalama 16-17 saat ancak aralıklarla uyurlar. Bir kerede kesintisiz olarak ancak 1-2 saat uyurlar. Çocuk büyüdükçe uyku ihtiyacı azalır, okul öncesi dönemde 10-12 saat uyku ve 1 saatlik gündüz uykusu yeterlidir.
Bebeklerin uyku düzeni nasıl sağlanır?
Uyku düzeni kazandırmak için ilk aylar erken olacaktır. Özellikle ilk ayda bebek ağlayarak emme ihtiyacını belirtecek, ayrıca kendini güvende ve rahat hissetmesi için de kucağınıza almanız gerekecektir. Özellikle meme emen bebekler biberonla beslenenlere göre daha sık beslenme ihtiyacı duyacaklar ve daha sık uyanacaklardır.

Müzik dinletmeyi deneyin

Bu aylarda sağlıklı uyku alışkanlıkları edinmesini nasıl sağlayabiliriz?
İlk ayları atlattıktan sonra uyku düzeni için yapılabilecekler: Bebeğiniz uykuya dalmadan önce sessiz bir dönem geçirmesini sağlayın. Işıkları azaltma,sakin bir müzik dinletme, banyo yaptırma gibi bir rutin geliştirmeye çalışın. Bunların düzenli yapılması bebeğinize uyku saatinin geldiğini hissetirecektir.
Bebeğin kendi kendine uyuması amacıyla ağlamasına göz yummak doğru mudur?
İlk 2-3 ayı geçirdikten sonra bebeğin kendiliğinden uykuya dalmasını sağlamak için ağlamasına göz yummak zamanla işe yarayabilir. Ancak bu konuda ne kadar sabırlı ve kararlı olabileceğiniz önemlidir. Böyle bir şeye karar verdiğinizde kararlılıkla devam ettirmek önemlidir. Eğer bunu başaramayacağınızı düşünüyorsanız sistematik uyandırma adı verilen bir program uygulayabilirsiniz. Bunun için bir hafta boyunca bebeğin uyandığı saatleri kaydedin ve yarım saat öncesinde bebeği uyandırıp bakımlarını yaptıktan sonra tekrar uyutmaya çalışın ve aralardaki süreyi giderek arttırın. Bu arada bütün bebeklerin farklı olduğunu ve bebeğiniz için en iyi yöntemi deneyerek saptayabileceğinizi unutmayın