PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : X-ray kapıları radyasyon içermiyor


Hasret
01-15-2009, 17:27
Anne adayları, bebeklerine zarar gelir endişesi ile alışveriş merkezleri, hastaneler ve pek çok kurum ve kuruluşda bulunan güvenlik noktalarından geçmeye korkuyor. Oysa bu yanlış biliniyor!
http://yenisafak.com.tr/resim/site/untitled54923d0c4f9234badfby.jpg
Prof. Dr. Faruk Buyru, “Alışveriş merkezleri veya havalimanlarında bulunan kapı dedektörleri gerçek x-ray cihazları değil. Bu nedenle radyasyon içermiyor” dedi.
SAĞLIK SERVİSİ
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, binaların güvenliği için konulan bu cihazların aslında x-ray cihazı olmadığını ve radyasyon içermediğini belirtiyor. "Bazı yanlış inanışlar var. Kapılardaki güvenlik noktalarından geçilmemesi şeklinde. Alışveriş merkezlerinin kapısında ya da havalimanlarının girişinde olan ve güvenlik için konulan cihazlar aslında x-ray cihazları değil, x-ray cihazları bizim valizleri kontrol amacıyla soktuğumuz cihazlar. Halbuki kapılarda insanların geçtiği cihazlar sadece manyetik alanın kapanmasına dayanan yöntemle çalışıyorlar. Yani radyasyon içermiyor. Üzerinizde ****l bir cisim varsa manyetik alanı kapatıp ötmeye başlıyor."
ANCAK RÖNTGEN ZARARLI
Prof. Dr. Buyru, güvenlik kapılarının radyasyon içermediği için erişkin, bebek ya da rahim içindeki fetuslara zararı olmadığını vurguluyor. Prof. Dr. Faruk Buyru yanlış bilinen bir konuya daha dikkat çekiyor: "Bir yanlış inanış daha var. Cep telefonlarının, bilgisayarın monitörlerin, televizyonun yani çok düşük düzeyde radyasyon içeren cihazların zararlı olabileceği yönünde. Belki daha yüksek dozda radyasyon içerse bu cihazlar da zararlı olabilir. Ama bugüne kadar gösterilmiş bir zararı yok. Cep telefonu, bilgisayar, normal monitörler çok düşük düzeyde radyasyon içeriyorlar. Ama bebek açısından gösterilmiş bir zararları yok."
Prof. Dr. Buyru, anne adaylarının röntgen ve tomografiden uzak durması gerektiğinin altını çiziyor.