PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hemen Şimdi Aşkınızı Test Edin


*fanii*
12-07-2007, 01:10
Hemen Şimdi Aşkınızı Test Edin


Biri ilişkinizin nasıl gittiğini sorunca, "Eh iyi", "Şikayet edemem" gibi bir şeyler söylersiniz. Bu kulağa çok tatmin edici gelmiyor değil mi? Bundan daha iyisini yapabilirsiniz. Nasıl mı? Buyrun...

Filmlerdeki romantizm kulağa hoş gelir. Ama birçoğumuz artık iyice rayına oturmuş ilişkilerden hoşlanırız. Böyle bir ilişkinin içinde kendimizi güvende hissederiz. Fakat bu o ilişkiye dahil olan tarafları bir çeşit tembelliğe sürükler. Şöyle ki, o ilişkinin gerçekte yolunda gidip gitmediğine aldırmaksızın salt o güven hissi sebebiyle içinde kalmak, ilişkiyi sürdürmek isteriz hatta onun sona ermesinden korkarız.
Bu yüzden arada sırada ilişkinin nabzını yoklamak gerekir. Bunu yapmak için yandaki kısa testimizi yapmanızı öneriyoruz, sonuçlara bakıp 'ilişkiniz yolunda gitmiyor, ayrılın hemen' deme cüretini kendimizde bulmadığımızı hatırlatarak, naçizane önerilerimize kulak vermenizi dileriz.

Test
'Evet' veya 'Hayır'ı işaretleyin.

1. İkimizden biri hasta veya inanılmaz meşgul olmadığı sürece haftada iki, üç kere birlikte oluruz.
EVET HAYIR

2. Son iki ay içinde en azından iki 'yaramaz' pozisyon denedik.
EVET HAYIR

3. Yakın zamanda konunun ondan bundan yakınmak olmadığı enteresan sohbetler yaptık.
EVET HAYIR

4. Geçmişe baktığımda iki, üç kereden fazla kavga etmediğimizi görüyorum.
EVET HAYIR

5. Beraber deli gibi güldüğümüzün üzerinden birkaç günden fazla geçmedi.
EVET HAYIR

6. Son iki hafta içinde en az bir kere ciddi ciddi çıktık.
EVET HAYIR

7. En son televizyon seyrettiğimizde düşünmeden birbirimize dokunduk. O benim boynumu okşadı, ben de onun bacağına elimi koydum.
EVET HAYIR

8. Son 24 saat içinde seks yapmadığımız halde birbirimize dokunduk.
EVET HAYIR
9. Son bir hafta içinde yaptığım herhangi bir şey için bana teşekkür etti, ben de ona.
EVET HAYIR

10. Geçtiğimiz son bir ayda arkadaşlarla beraber dışarıdayken tam bir takım gibi davrandık, birbirimize arka çıktık.

Her evet için kendinize "1" puan verin.

9- 10: Fokur fokur kaynıyor
6-8: Çok sıcak
3-5: Ilık
0-2: Buz gibi



Fokur Fokur Kaynıyor
Tamam birkaç dakika övünebilirsiniz. Siz insanların imrendikleri bir çiftsiniz. Sizin neyi iyi yaptığınız konusunda bir fikriniz bile olmayabilir ama birkaç tahminde bulunabiliriz: Kafanızın içindekileri birbirinizle paylaşıyorsunuz, birbirinizi çantada keklik gibi görmüyorsunuz ve bir şeylerin rutine dönüşmesine izin vermeksizin seksten, beraber dışarı çıkmaktan zevk alıyorsunuz.
Fakat bu kadar iyi bir ilişki içinde olan biri olarak elbet bir gün çıkacak olan sorunları görmezden gelme eğilimi içinde olabilirsiniz. Gerçekte neye sahip olduğunuzu görmek ve onu korumak için özveride bulunmak durumunda kalabilirsiniz. Ne ironiktir ki 'mükemmel' bir ilişki içinde olunduğunda bunun yapılması güç olabilir.
Psikolog David Olson; sağladığınız bu mükemmel dengeyi bozmamak için yaşadığınız bazı sorunları gündeme getirmeye çekinebileceğinizi söylüyor. Aklınızda bulunsun, her türlü sorunu masaya yatırmak ve bunları çözmek, çözmek için samimi bir çaba içinde olmak bir ilişkiyi inanılmaz güçlendirir. Önünüze çıkan engellerin, sizin yakaladığınız bu az bulunur büyüyü kaybetmenize sebep olamayacağını hem kendinize hem de sorunlara ispat etmenize yarar. Başlarda yaşanan büyük mutluluklar ve hazlar ötekinin kusurlarını görmenize engel olacaktır, siz sadece onun ne mükemmel bir insan olduğunu görme yetisine sahip olursunuz fakat siz de çok iyi biliyorsunuz ki tıpkı sizin gibi karşınızdaki insan da mükemmel değildir. Hiç kimse mükemmel değildir.
Bu sebeple de yaşadığınız bu romantizm sonsuza kadar lav sıcaklığında kalmaz. Bir süre sonra aranızdaki bağı korumak için biraz çaba sarf etmeniz gerekecektir. Şimdilik bu yakınlığın ve mutluluğun tadını çıkarın. Bu ilişki hakkında sevdiğiniz şeylerin ne olduğunu aklınızda tutmak için yaşadıklarınızın farkında olmaya çalışın. Böylelikle işler kötü gittiğinde tutunacak bir şeyleriniz olur. İlla da kötü gidecek demiyoruz elbet, ama hayat bu her şey her zaman mükemmel kalamaz.


Çok Sıcak
Kulağa ne kadar kötü gelirse gelsin ilişkiler bir noktada ilk zamanki heyecanını kaybetmeye başlar. Görünen o ki siz de o her şeyin kusursuz olduğu günlerde değilsiniz artık ama merak etmeyin durumu kotarmak için çok fazla fırsat var önünüzde.
Aslında uyarı sinyallerinden biri karşınızdaki insandan çok memnun olmanız, onunla kendinizi çok rahat hissetmeye başlamanızdır. İşler iyidir ama eskisi kadar heyecan, iç kıpırtısı yoktur. Baştaki kadar seks yapmıyorsunuzdur veya dışarı çıkmıyorsunuzdur. Kavga falan ettiğiniz de yoktur ama bir şeyler eskisi gibi değildir işte ve küçük küçük başlayan zıtlıkların ileride sebep olacağı hasarı azımsamak da akıllıca olmaz.
Bağları güçlendirmek için artık bir rutine dönüştüğünü hissettiğiniz her şeyden vazgeçin. Hafta sonları evde yaptığınız kahvaltıları çok sevseniz de bir hafta sonu bir otelde kalın mesela. Arabanıza atlayıp fazla uzak olmayan ama baş başa kafanızı dinleyebileceğiniz romantik yerlere kaçamak yapın. Alışık olduğunuz ortamdan fiziksel olarak uzaklaşmak size yeni şeyler hissettirecektir. Günlük uyaranlardan, dikkatinizi dağıtan veya fazlaca dikkatinizi çeken şeylerden uzaklaşmak yeni bir başlangıç yapmanıza, sevgilinize yeni bir ışık altında bakmanıza yardımcı olur. Aranızdaki romantizmi yeniden alevlendirmenizi sağlar.
Eve döndüğünüz zaman da aklınıza gelen en enteresan şey köşedeki restoranda yemek yemekten daha fazlası olmalı. Beraber şarap tatmaya falan gidin mesela, yeni şeyler yapın, beraber keşfedin. Hatta birlikte ikinizin de sevdiği bir hobi kursuna yazılın (fotoğraf, dans, yabancı dil, yoga)...
İyi çiftler beş altın kurala göre hareket ederler. Bu da şu demek, eğer birbirinize ettiğiniz iltifatlarla, negatif eleştirileri karşılaştıracak olsanız, her beş güzel söze sadece bir olumsuz eleştiri düşmeli. Başkalarına nazik davranır ama en yakınımızdan bir teşekkürü bile esirgeriz ya hani, bunu yapmayın....


Ilık
Öğle yemeği yiyemeyecek kadar meşgul olduğunuz ve saat beşte açlığınızın ancak farkına varabildiğiniz günler olmuş mudur? Aynı şey ilişkilerin başına da gelebilir. Açlık sinyallerini görmezden gelir ve en sonunda kendinizi açlıktan ölürken bulursunuz. Bu gibi durumlarda ilk önce neyin yanlış gittiğini bulmak gerekir. Yakın bir zamanda beraber yaşamaya başlamış olabilirsiniz mesela ve haftada birkaç saat gördüğünüz insanı her sabah gözünde çapaklarla yanınızda bulursunuz. Hal böyle olunca seks de eskisi kadar keyif vermez çünkü her istediğinizde oradadır ya da o her istediğinde siz yanı başındasınızdır.
İlişkinin bir diğer katili de işten çıkamamaktır. Bu gibi durumlarda anlayışlı olmazsanız yandınız. Çünkü bu zaten karşınızdaki insanın seçtiği, isteyerek yaptığı bir şey değildir. Dolayısıyla da onun en son ihtiyacı olan şey, işten gelemediği için surat yapan, sinirle telefonu kapatan kısaca trip yapan bir kadın olacaktır. Siz böyle yaparsanız o onca yorgunluğun üstüne sizin yüzünüzü görüp rahatlama hayalleri kurarken eve dönmek istemeyecek, arkadaşlarıyla bir yerlere gitmeyi tercih edecektir. Böyle olunca siz daha çok üzülürsünüz, siz daha çok üzülünce onu daha çok üzersiniz ve sizi temin ederiz ancak ilişkinizin bitmesini istiyorsanız yapmanız gereken bir şeydir bu. Ona eposta atın, şu işler bitince nasıl eğleneceğinizi, biraz daha sabretmesini söyleyin. Bu epostaları kısa tutun... Eve döndüğünde onu şahane bir yemekle karşılayın, eğer karnı toksa ve siz ona yemek yapacağınızı söylemişseniz, yemek istemiyor diye surat asmayın.
Beraber geçirdiğiniz vaktin kaliteli olması için elinizden ne geliyorsa yapın. Eğer tek çaba sarf eden tarafın siz olduğunu hissediyorsanız, ona bir şeylerin eskisi gibi olmadığını, ters giden bir şeyler olup olmadığını sorun. Belki hemen cevap vermez, üstüne gitmeyin, eğer bir şeyler yolunda gitmiyorsa bazen içimize kapanırız ama o sizin bunu sorduğunuzu unutmayacaktır. Bir ay kadar bekleyin. Sizin koyduğunuz taşların yerine oturması biraz zaman alabilir.


Buz Gibi
Bazı ilişkiler dönülmez akşamın ufkuna ulaşır. Bunu size söylemekten nefret ediyoruz ama siz neredeyse oradasınız. Bazen bu kadar dibe inmek başlangıçtan çok daha yukarılara zıplamanıza yol açar ama bunun olabilmesi için hatırı sayılır bir çaba göstermeniz gerekir. Bu yüzden bu ilişkinin devam etmesini gerçekten isteyip istemediğinize, bu çabaya değip değmeyeceğine karar vermeniz gerekir.
Devamlı etrafa neşe saçmak, sonsuz haz denizinde boğulmak zorunda değilsiniz ama bir birliktelik taraflara şu veya bu şekilde iyi gelmeli, onlara yaşama sevinci veya öyle tatlı bir duygu vermelidir. Onunlayken genellikle kendinizi mutlu hissediyor musunuz? Eğer size saygı duymuyorsa veya birbirinizden ayrıldığınız çok çok fazla nokta varsa belki de birbirinize uygun değilsinizdir. Bunları düşünmekten lütfen korkmayın. Sizi takdir etmeyen biriyle beraber olmak ister misiniz gerçekten veya karşınızdaki insan kendisini takdir etmeyen biriyle beraber olmak ister mi? Her sorunun cevabını bilmek zorunda değilsiniz elbette; sizinle vakit geçirmiş, yakın bir arkadaşınızdan fikir alabilirsiniz, o önyargısız bir şekilde bu ilişkinin dışarıdan nasıl göründüğünü size söyleyecektir.
Eğer bu ilişkiye bir şans daha verecekseniz hissettikleriniz hakkında konuşmak zorundasınız. Ona sizi neyin mutsuz ettiğini anlatın, onun size açılmasına izin verin. Bir insanın size ancak onu suçlayıcı tavırlarınız yoksa açılabileceğini unutmayın lütfen.
Bazen karşınızdaki insan direkt savunmaya geçer ve sizin uzlaşmaya çalışan tavrınıza karşılık vermez, böyle olursa kendinizi harap etmeyin, hesabınızı kesin, belki kısa bir kâr zarar tespitinden sonra siz de böyle olduğuna şükredeceksiniz.
Çok klasik fakat doğru bir sözü hatırlatalım: Hayat çok kısa ve bizim kendimizi üzdüğümüze gerçekten değmiyor...