PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Püf noktalar


Hasret
01-11-2009, 02:31
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküviler için

Küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.

Açılmakta direnen cam kavanozlar için

Altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.

Alabalığın dağılmaması için

Pişirmeden önce una bulamadan süte batırın.

Armutu saklarken

Sapları yukarı doğru gelecek şekilde dizin, bozulmasını geciktirmiş olursunuz.


Bal nasıl saklanır?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan balın saklama koşullarına dikkat edilmezse şekerlenir ve besin değeri kaybolur. Bu yüzden bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak olur.


Balık alırken

Taze balık hafif bir deniz kokusu yayar. Eti sıkıdır. Pulları yapışmıştır. Gözleri canlı, solungaçları kırmızıdır.

Balık kızartırken

Unu etrafa saçmamak için derin bir kaba un koyup burda unlayın. Böylece balıkların unları etrafa saçılmaz ve daha çabuk unlanırlar.

Balık kokmayan yağlar için

Balık kızarttığınız yağa limon sıkarsanız yağa balık kokusu sinmez.

Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz

Temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.

Başarılı omletin sırrı

İyi bir omlet yapmanın ilk kuralı, hiçbir zaman 6'dan fazla yumurta kullanmamanızdır. Pişirirken de daima gazlı ocak tercih etmeli, elektrikli ocak kullanmamalısınız.

Bayat ekmekler için

İnce ince dilimleyip üzerine süt serpin ve kızgın yağda kızartın, ters çevirip domates ve peynir koyun, üzerine nane ve kekik serpin.

Beşamel

Önceden hazırladığınız bir beşamel sosun üzerinde kalın bir tabaka oluşur. Bunu önlemek için sosu hazırlayınca üzerini bir parça yağlı kağıtla örtün.

Bezelye pişirirken


Konserve bezelye pişirirken içine 1 kesme şeker atın.

Bezelyeyi haşlarken

Bezelyeyi, diğer sebzelerin aksine az suda haşlamak gerekir. Rengini ve vitaminlerini koruması için haşlamak yerine buharda pişirmek daha uygundur.

Bıçağınızdaki kokuları önlemek için

Eğer birkaç sebze birden ayıklayacaksanız, soğandan başlayarak havuçla noktalamayı tercih edin. Havuç soğanın sindirdiği kokuyu yok eder. Ayrıca taze nane yaprakları ile bıçağın uçunu ovuşturursanız, koku çıkacaktır. Bu yöntemi soğan kokusunun sindiği diğer araçlar ve kaplar için de uygulayabilirsiniz.

Biberlerin kabukları

Renkli dolmalık biberlerin kabukları genelde kalın olur ve yerken rahatsızlık verir. Bunun için biberleri kullanmadan önce 3-4 dakika ızgarada çevirin; kabuklarının çok kolay ayrıldığını göreceksiniz.

Bisküvileriniz yumuşamışsa

Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika firınlayın.

Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce

Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.

Buzdolabındaki kötü kokular

1 kase sütü buzdolabına koyun ve 1-2 gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.

Buzdolabınızın iyi soğutması için

İçine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığım göreceksiniz.

Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için

Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.


Cheese cake yaparken

Değişik bir tat yakalamak istiyorsanız, jelatin almak yerine kolayca hazırlayabileceğiniz limon peltesi kullanabilirsiniz.

Çay lekesine huni

Çaydanlığı yıkarken lavabonuz sararıp, canınızı sıkıyorsa hemen önleminizi alın. Lavabonun deliğine küçük bir huni yerleştirin. Çayı huniye boşaltın. Böylece lavabonun kenarlarında istenmeyen lekeler oluşmasını da engellemiş olursunuz.

Çaydanlık temizlenmesi

Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine sirke kaynatın. Veya kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakın. Kirecin yok olduğunu göreceksiniz.

Çikolata sosu kuruyorsa

Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. Sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.

Çikolatayı saklarken

Çikolata çok dayanıklı bir besin maddesi değildir. İçindeki yağ ve kakao uygun şartlarda saklanmazsa çabuk bozulur. Bu nedenle çikolatayı, serin ve karanlık yerde muhafaza edin.


Çileklerin kumları

Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere bulaşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

Çorba çok tuzluysa

Pişirdiğiniz çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınız için fazla üzülmeyin. Bunu telafi etmenin birkaç yolu vardır: - Çok tuzlu değilse bir parça şeker işi halledecektir. - Çorbanızın içine birkaç patates dilimi atın. Tuzu emeceklerinden pişince içinden çıkartın. - Çorbaya çok fazla tuz koydunuzsa içine gümüş bir kaşık ve küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Sonra içindeki kaşığı çıkartın.

Dibi tutan tencereler

Yemeği yaktıysanız, ateşten indirdiğiniz tencereyi derhal ıslak bir bezin üzerine oturtun. Dibine bağlanan yanık yemek tabakası çözülecektir. Tencereyi yıkamak için içine biraz sirke koyarak bekletin. İşinizin kolaylaştığım göreceksiniz.

Domates ekşi ise...

Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.

Domates sosu

Değişik ve biberli bir tat vermek isterseniz domates sosuna biraz hardal ve toz şeker ilave edin.

Domatesler porsumuş ise

Yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

Domatesler taze kalsın

Porsumuş domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

Dondurduğunuz sebzelerin

Dondurduğunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını istiyorsanız dondurmadan önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika şok haslama yapın, ardından hemen soğuk suya tutun. Suları iyice süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasını alın ve dondurun.

Dondurucudaki etlerin yapışmaması için

Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.

Eğer galeta ununuz bittiyse

Eğer galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa mikser ya da blenderden geçireceğiniz kornfleksler aynı işlemi görecektir.
Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçler

Üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

Et suyu pişirmek için en doğru ve pratik yöntem

Et suyunuzun daha berrak görünmesi için pişirirken içine kar haline getirilmiş yumurta beyazı katın. Et suyunuz pişerken köpürdüğünde, kepçenizle yapacağınız yumuşak hareketlerle kenarlardaki köpüğü toplayabilirsiniz.

Eti çözdürmek için

Etin buzunu çözmek için üzerine tuz dökün. Bu şekilde etin yumuşadığını görürsünüz.
Eti inceltirken...

Bazı yemek tariflerinde etin inceltilerek kullanılması gerekiyor. Dana etleri tercihen kasap tarafından dövülüp inceltilmelidir. Ancak, bu işlemi sizin yapmanız gerekiyorsa, eti iki yağlı kağıt arasına koyup iyice dövün. Bunu yaparken, etleri zedelememek için tahta et döveceğini tercih edin.


Evde pasta hazırlarken

Evde pasta hazırlayanlar için bir önerimiz daha var. Lezzetli bir pasta hazırlamak kadar, süslemek de çok önemlidir. En çok da özel günlerde pastaların daha gözalıcı olmasına dikkat edilir. Siz de kendi pastanızı kendiniz yapıyorsanız, üzerini süslerken çeşitli reçelleri hafifçe kulandırıp sos olarak kullanabilirsiniz.
Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu...

İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.

Evde yapılan marmelatlara

Birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.


Fesleğen

Tavanızı az yağladıktan sonra fesleğen yapraklarını 3-5 dakika çevirin; yemeklerinizi hem görsel, hem de lezzet olarak renklendirecek bir sonuç elde edeceksiniz.

Fırın torbasında tavuk pişirirken

Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz firın torbasının üzerine bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer. Ayrıca firın torbasının içerisine bir kaç diş sarımsak koyarsanız lezzetine doyum olmaz.

Fırında patates yapmadan önce

Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.

Fırında tavuk kızartacağınız zaman

Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.

Fondü yaparken

Peynir fondü yaparken, homojen bir karışım elde edip, karışımın top top olmaması için belli bir hızla en az 8 dakika karıştırmak gerekir.

Gıdaları saklarken...

• Buzdolabında ve derin dondurucuda doğru saklama yöntemleri