PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şiddetle beslenen çocuk suç makinesine dönüşüyor


Hasret
01-08-2009, 22:53
Şiddetle beslenen çocuk suç makinesine dönüşüyor
ISPARTA (İHA) - Isparta'da, çocuk suçları 2007 yılına göre yüzde 51'lik artış gösterdi. Geçen yıl il genelinde 760 çocuk çeşitli suçlara karışırken, suçların başında kasten yaralama geliyor.

2007 yılında 113, geçen yıl ise 182 çocuk kasten yaralama suçu işledi. Çocukların yaralama olayına karışmasının nedenleri, arkadaşlar arasında çıkan tartışmalar, hakaretli ve küfürlü konuşmalar, kız arkadaş meselesi, şakalaşma ve arkadaşına uyma şeklinde sıralanıyor. Sosyal Hizmet Uzmanı Melek Gök, aile içerisindeki baskı, iletişim eksikliği, televizyondaki şiddet programları gibi başlıca faktörlerin çocuğu kesici aletler taşımaya ve kullanmaya özendirdiğini söyledi. En çok işlenen çocuk suçunun kasten yaralama olmasının doğal bir sonuç olduğunu belirten Gök, şöyle konuştu:

"Aile içerisinde çocuk baskıya ve şiddete uğruyor. Anne ve baba çocukla konuşmuyor sürekli televizyon seyrediyor. Aile, televizyondaki şiddet içerikli programları çocuğunun seyretmesine göz yumuyor. İletişim ve ilgiden yoksun çocuk dışarıda kendisiyle aynı durumda olan çocukları arkadaş ediniyor. Görerek öğrenilen bir davranış şekli olan şiddet, arkadaşlar arasında çıkan tartışmalar, grubun liderine özenme, hakaretli ve küfürlü konuşmalar, kız arkadaş meselesi gibi durumlarda kendisini gösteriyor. Şiddetle beslenmiş çocuk yanında taşıdığı bıçak veya başka kesici aletlerle etrafındakilere zarar veriyor."

İLGİSİZLİK İNTİHARA SÜRÜKLER

Çocuk suçlarında ikinci sırayı ise intihara teşebbüs alıyor. 2007 yılında 33 çocuk intihara teşebbüs ederken 2008'de bu rakam 79'a yükseldi. İntihara teşebbüs nedenlerinin başında aile içindeki geçimsizlik, tartışmalar ve ilgisizlikler ile çocukların psikolojik sorunları, okul ve derslerindeki sorunlar geliyor. Sosyal Hizmet Uzmanı Melek Gök, iletişim ve güven sorunu yaşayan çocuğun şiddeti bazen etrafındakilere değil kendisine yönelik uyguladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "İlgiden uzak kalmış ve şiddetle beslenmiş çocuklar bazen şiddeti kendilerine uygulayıp hayatlarına son vermek istiyor. Sorunlarını paylaşamadıkları için çözüm yolunu intihar etmekte buluyorlar. İntihara kalkışan çocuk sayısının artması da yine doğal bir sonuç. Çocukların suça karışmaması için her şey ailede başlar ve ailede biter. Ailelere çocuklarınızı sık boğaz edip onları takip edin demiyoruz. Onlara mutlaka zaman ayırın. Onlarla konuşun, sorunlarına ortak olun. Çocukla kurulacak sıkı iletişim, göstereceğiniz sevgi ve çocuğu şiddet içerikli yayınlardan uzak tutmanız çocuğunuzun suça karışmasını engelleyecektir."