PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yasakçı Bernay gitti, sürgün sona erdi!


kelebek35
01-08-2009, 09:49
Rektör Bernay'ın sürgün ettiği öğretim görevlileri, mahkeme kararıyla geri döndü.http://www.habervaktim.com/resim/resim50903_2.jpgDanıştay 8. Dairesi, eski Rektör Ferit Bernay döneminde 'hizmetine ihtiyaç duyulmadığı' kanaatiyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) uzaklaştırılan araştırma görevlilerini haklı bularak eski görevlerine dönmelerine karar verdi.

Yargı, araştırma görevlilerinin başarılı olup olmadıkları, hizmetlerine ihtiyaç duyulup duyulmadıklarına dair somut bilgi ve belge olmadığı, aksi halde mahkeme kararlarında hukukî isabetin bulunmadığına karar verdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde 2005 yılında aralarında doçentlik unvanını hak etmesine rağmen alamayan çok sayıda bilim adamının da bulunduğu 33/A (Dekanlık kadrosu) statüsünde çalışan 80 araştırma görevlisi, çalışma sürelerinin yenilenmemesi üzerine kapı önüne konulmuştu. Dönemin rektörü Bernay, uygulamanın kişisel olmadığını, hukuk ve yasalar içinde yaptığını, görev süreleri dolan araştırma görevlilerinin işlerine son verilmesi gerektiğini Maliye Bakanlığı, Sayıştay ve YÖK'ün de söylediğini iddia etmişti. Bunun üzerine yargıya başvuran bilim adamları, Samsun İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava rektörün aleyhine sonuçlanırken, mahkeme bu durumun hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdi. Ardından üniversite yönetimi kararı temyiz etti. Davayı inceleyen Danıştay 8. Dairesi, temyizi kabul etmedi.

Danıştay kararıyla haklılıklarını ispatlayan araştırma görevlileri, mahkemeyi kazanarak görevlerine geri dönmeye başladı. Mağduriyetlerinin sona ermesinden mutluluk duyduklarını ifade eden bilim adamları, çalışmalarına kaldıkları yerden devam edecek. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İzzet Akça, hukukun üstünlüğüne bir kez daha inandığını belirtti. Akça, yaşadıkları süreci şöyle anlattı: "Doktoramı bitirdim. Yardımcı doçentlik kadrosunu hak etmiştim; ama bırakın kadroyu vermeyi, var olan kadrodan görevimi yenilemediler. Mahkemede haklılığım ortaya çıkınca geri döndüm. Bundan dolayı tek güvencem olan hukuka çok teşekkür ediyorum. Sağ olsun yeni yönetim, kadromu da verdi. Çalışmama kaldığım yerden devam edeceğim." dedi. Üniversiteden atıldıktan sonra maddi ve manevi anlamda çok yıprandıklarını ifade eden İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Metin Yılmaz da, Danıştay kararıyla verdikleri mücadelenin ne kadar haklı olduğunun tescil edildiğini kaydetti.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise araştırma görevlilerinin öğretim üyeliğine geçiş için kadro ilanlarının yapıldığını açıkladı. Prof. Dr. Akan, mağdur akademisyenler hakkında şunları söyledi: "33A ile görev yapan araştırma görevlilerinin üniversitedeki çalışmaları sonlandırıldı. İçlerinde bilimsel düzey açısından çok nitelikli arkadaşlarımız var. Bunların bazısı doçentliğini almış arkadaşlar. Öğretim üyeliğine geçişleri için kadro ilanları yapıldı. Süreç şu anda devam ediyor. Başvuracaklar içinde bilimsel yönden daha iyi olanlar öğretim üyeliği kadrosuna geçirilecek."

habervaktim