PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlaçsız ilk tüp bebek doğdu


*fanii*
12-05-2007, 17:29
İlaçsız tüp bebek yöntemiyle yapılan ilk bebek doğdu..

Çocukları olmayan aileler için tıpta çığır açan klasik tüp bebek yöntemine alternatif olarak geliştirilen ve anne adaylarına ilaç vermeden yumurtaların dış ortamda olgunlaştırılmasını sağlayan IVM'in (In Vitro Maturasyon) Türkiye'de ilk kez seri olarak uygulamasının başlatıldığı Dokuz Eylül Üniversitesindeki (DEÜ) çalışmalar, 9. ayında olumlu sonuç verdi. Mart ayında hasta kabulüne geçen üniversitede, ilk bebek dünyaya geldi.

Dünyada 1990'ların başında 7 yıl süreyle 56 kadında uygulanan, ancak 1998 yılına kadar vaka takdimi şeklinde kalan IVM, bu yıldan itibaren seri olarak Kanada Mc Gill Üniversitesinde uygulanarak, yüzde 40'lık başarı oranı yakalandı.

Bu yıllarda Mc Gill Üniversitesindeki ekip içinde yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Merkezi Müdürü Prof. Bülent Gülekli, bu yılın Mart ayından itibaren DEÜ'de seri olarak yöntemin uygulanmasını başlattı.

Klasik tüp bebek yönteminde uygulanan ve bazı kadınlarda yumurtalıkların aşırı uyarılmasıyla ölümcül sonuçlara yol açabilecek ilaç kullanımı kaynaklı riskleri ortadan kaldıran IVM'in, Prof. Dr. Gülekli tarafından DEÜ'de başlatılan seri uygulamasında, ilk bebek dünyaya geldi.

Bu yöntemin bütün hastalar için uygun olmayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Gülekli, IVM'de elde ettikleri gebelik oranının yüzde 35 civarında bulunduğunu söyledi.

Bu rakamın dünyadaki IVM uygulayan merkezlerin çoğundan iyi olduğunu bildiren Prof. Dr. Gülekli, yüzde 18 gebelik oranına sahip Fransa'dan buraya hasta geldiğini kaydetti.

kaynak (http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=311031)