PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Canlı doğuran balıklar ne zaman doğurur?


Hasret
01-05-2009, 03:04
Canlı doğuran (Lepistes,molly,platy ,kılıç kuyruk v.b.)balığım ne zaman doğurur?

Canlı doğuranlar en popüler ve en çok beslenen akvaryum balıklarıdır.Çabuk yavruladıkları ve canlı doğurdukları için popülerliği artmıştır.

Bu bağlamda en çok gelen sorulardan biride ‘Balığım ne zaman doğurur? sorusudur. Buradan bu soruya genel manada cevap vermek için bir derleme yaptım.

İlk olarak canlı doğuran familyası mensubu her tür ortalama bir aylık (30 gün) bir gebelik süresi geçirirler. Bu gebelik süresi akvaryum koşullarında ( su sıcaklığı,ph v.b.) üç aşağı beş yukarı sapmalar göstersede fizyolojik açıdan aşırı bir sapma göstermez.

Canlı doğuranlarda gebeliğin en büyük belirtisi, anüs civarının kararması ve karın bölgesinde bariz şişkinliktir. Bunu canlı doğuran beslemeye karar vermiş yeni akvaryum severler bile kolaylıkla tespit edebilirler.
http://img507.imageshack.us/img507/8189/diilepcr2.jpghttp://img106.imageshack.us/img106/2113/diilep2nr3.jpg

Yukarıda ki resimde doğumu yaklaşmış (ortalama 5 gün) dişi lepistesleri görmekteyiz. Bu aşamaya gelmemiş hiçbir dişi canlı doğuran doğum yapmaz. Anlaşılan, balığınız resimlerdeki forma ulaşmadan doğurmayacağıdır.

http://img106.imageshack.us/img106/3987/kl2pc0.jpghttp://img507.imageshack.us/img507/8127/kl3me9.jpg

Yukarıda sağdaki resimde gebelik evrelerinin başında bir dişi kılıç kuyruk görülürken, solda ki resimde doğumu yaklaşmış bir dişi görülmektedir.


Balıklarınıza zaman veriniz ve gebelik süresince onları strese sokmayınız. Unutmayınız ki doğum doğal bir döngüdür. Aceleci davranmanız, telaşınız,korkunuz yersizdir.

Canlı doğuranlarda, resimlerde görüldüğü gibi balığın gebe olduğu kolayca anlaşılabilmektedir. Anüs civarının koyulaşması ve karın bölgesinin şişkinliğinin artmasıda doğum zamanının yaklaştığının habercisidir.


http://img507.imageshack.us/img507/8127/kl3me9.jpg
=>Gebeliğin başlarında bir kılıçkuyruk. (Platy,molly,velifera türlerinde görünüm aynıdır.Balığın doğumuna ortalama 17-25 gün vardır)

http://img122.imageshack.us/img122/4348/platy3nk0.jpg

=>Doğumu yaklaşmış bir dişi platy. (5-10 gün içinde doğum gerçekleşecektir.)

http://img122.imageshack.us/img122/8259/basshb2.jpg

=>Gebeliğin başlarında bir lepistes.(Balığın doğumuna ortalama 17-25 gün vardır.)
http://img122.imageshack.us/img122/4576/poeciliareticulata2xmv8.jpg

=>Üst resimdeki dişi lepistes gebeliğin 10-15. günleri arasındadır.Doğumuna ortalama 10-15 gün vardır.

=>Alt resimde ki lepistesin ise doğum yapması daha yakındır.Ve ortalama 5-10 gün zaman diliminde doğumu gerçekleştirecektir.


* * *Black molly ve Balon molly türlerinde gebelik daha zor anlaşılmaktadır. Bu türlere sahip arkadaşlarıma tavsiyem balığın fizyolojik değişimlerini gözetim altında tutmalarıdır.Fizyolojisinde dikkat edilmesi gereken nokta karın bölgesindeki şişkinlik olmasıdır. Black mollylerde ve balon mollylerde bu şişkinlik ve gebeliğin sonlarına doğru anaç balığın durağanlaşması doğumun yaklaştığının habercisidir.Balon molly besleyenlere ayrıca tavsiyem, balıklarının normal durumlarından daha fazla karın bölgelerinin şişmesi (genişlemesi) dikkat etmeleridir.Lakin balon molly türü zaten şişman karına sahip bir türdür. Husus normal durumundan daha fazla şişkinliği gözlemleyebilmektir.