PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bebeğiniz bir 'kolik' mi?


Hasret
01-02-2009, 23:40
Bebeğiniz görünürde hiçbir sorun yokken ağlamaya başlıyorsa, yumruklarını sıkarak ve sebepsizce dizlerini yukarı çekerek ağlama nöbetlerine yakalanıyorsa kolik hastalığına yakalanmış olabilir
http://yenisafak.com.tr/resim/site/untitled16597078cd596a668aby.jpg
SAĞLIK SERVİSİ
Kolik; bebeklerin açıklanamayan bir nedenle dizlerini yukarı çekip, yumruklarını sıkarak normalden uzun süren ağlama nöbetleridir. Dr. Gülsemin Güloğlu, koliğin kesin nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak bebeklerde sağlık açısından bir risk oluşturmadığını söylüyor. Bebekte kolik olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bebeğin altı temiz, karnı tok, ortam ısısının normal olduğundan emin isek, bebekte kolik olduğunu düşünebiliriz. Kolik ağrıları normalden şiddetlidir ve saatlerce sürebilir.
Tehlikeli midir?
Aileler için çok rahatsız edici olmasına karşın, bebeklerde sağlık açısından bir risk oluşturmaz.
Annenin beslenmesi ile bebeğin gazı arasında bir ilişki var mıdır?
Annenin diyetiyle bebekteki kolik arasında ilişki olabileceği düşünülmektedir. Annenin kendisinde gaz yapan yiyecekleri saptayarak bunları daha az tüketmeye çalışmasının yararı olabilir. Süt alerjisi olan bebeklerde de annenin süt ve süt ürünlerini alması koliği arttırabilir.
Nedeni nedir?
Nedeni bilinmemektedir. Ancak kalıtsal olabileceği, sigara dumanının ve annenin stresinin koliği arttırabileceği, bebeklerin sinir sisteminin tam olgunlaşmamış olması gibi teoriler olmakla birlikte netlik kazanmamıştır.
Bebek ortalama kaç aylıkken yaşar?
Kolik genellikle ikinci, üçüncü haftada başlar ve altıncı haftda en yoğun seviyeye ulaşır. Genellikle üçüncü ayda sonlanır.

Kolik için tedavi seçenekleri

Doktorunuz kolik için bazı ilaçlar önerecektir. Bunlar genellikle gaz giderici ilaçlardır ve her zaman işe yaramayabilir. Bu nedenle birkaç yöntemi birden uygulamak gerekebilir. Sıcak bir duş aldırmak, hafif bir kundak yapmak bazı bebekleri rahatlatabilir. Arabayla veya puseti ile dolaştırmak çoğunlukla işe yarar. Ritmik sesler, elektrikli süpürge sesi de bebeği rahatlatabilir. Beyaz gürültü adı verilen tüm ses frekanslarını içeren ses cd leri de satılmaktadır. Tüm bu yöntemlere karşın bebeğinizin ağlaması ile başa çıkamıyorsanız ve bebeğinizde bir sağlık sorunu olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Daha önce pek ağlamayan bebekte ani başlayan ve uzun süren ağlamalar da doktora başvurmayı gerektirir.