PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : U2


tomqoliq
12-29-2008, 17:35
Dünya çapında tanınan İrlandalı rock grubu U2, kadrosunda vokallerde Bono (Paul Hewson), gitarda ve klavyede The Edge (David Evans), bas gitarda Adam Clayton ve davulda Larry Mullen Jr.’ı bulunduruyor. Müziğiyle olduğu kadar, insani yardım kampanyalarına verdiği destekle de ünlenmiş olan grup, 1976 tarihinde davulcu Larry Mullen Jr. tarafından kuruldu.

80’lerin ortasından beri dünyanın en popüler rock gruplarından biri olmayı başaran U2, dünya çapında albümleriyle 170 milyonluk bir satış rakamına ulaştı ve altı albümü ABD listelerinde ilk sırada yer aldı. İngiltere’de bu sayı dokuzu bulurken, grup kuruluşundan beri 22 adet Grammy ödülü kazandı ve bu konudaki rekoru halen elinde bulunduruyor.

1987 yılında Guinness markasının düzenlediği bir yetenek yarışmasını kazanınca dikkatleri üzerine çeken grubun elemanları, o sırada aynı lisede son sınıf öğrencisiydiler. Davulcu Larry Mullen’in okul panosuna astığı bir ilana cevap vererek bir araya gelen ekip, 1979 yılında ilk 45’likleri “U2 Three”yi sadece İrlanda’da piyasaya sürdü ve ülkelerinde büyük başarı kazandı.

1980 yılına gelindiğinde Island Records ile anlaşan ve ilk uluslararası single “11O’Clock Tick Tock”ı, aynı sene içinde yayınlanan ilk albüm “Boy” ile piyasaya süren U2, İngiltere ve Amerika’da ilgiyle karşılandı ve eleştirmenlerden övgü topladı. Grubun 2. albümü “October” ise, 1981 yılında piyasaya çıktı ve eleştirmenler tarafından bugün grubun en başarısız albümü olarak nitelendiriliyor.

“War” adlı albümle yeniden müzik sahnesine çıktıklarında sene 1983’tü. Albümün ilk single’ı “New Years Day”, grubun uluslararası başarı kazanan ilk şarkısı olurken, albüm İngiltere listelerinde 10 numaraya kadar yükseldi. MTV’de sıkça yayınlanan parçanın klibi, grubu Amerikalı izleyicilere de tanıttı. 4. albüm “The Unforgettable Fire”, 1984’te piyasaya sürülürken, Martin Luther King hakkındaki “Pride (In the Name of Love)” adlı single, İngiltere listelerinde 5. sıraya kadar tırmandı.

1985 yılına gelindiğinde U2, Etiyopya’daki açlığa dikkat çekmek için düzenlenen ‘Live Aid’ konserinde sahneye aldı. 1986 yılında ise Uluslararası Af Örgütü’nün ‘Umut Turnesi’ne katılan grup, Amerika’yı dolaştı ve aynı sene, Dublin’de düzenlenen ‘Self Aid’ yardım konserinde ‘headliner’ olarak sahnedeydi.

1987 yılında, “The Joshua Tree” adlı albümünü yayınlayan U2, bu albümle Amerika ve İngiltere’deki listelerde 1 numaraya tırmandı ve aynı sene, Grammy ödüllerinden “En İyi Albüm” ödülünü aldı. “Where the Streets Have No Name”, “With or Without You” ve “I Still Haven’t Found What I Was Looking For” adlı şarkılar, dünya listelerinde zirveye ulaşırken, grup Time’ın kapağında yer alan dördüncü rock grubu oldu.

1988 yılında, hem double albüm hem de belgesel görüntüleri içeren “Rattle and Hum” adlı albümü piyasaya süren U2, 1991 yılında en çok satan ve eleştirmenlerce en çok beğenilen albüm “Achtung Baby”i yayınladı. Bu albümde prodüktör olarak Brian Eno ile çalışan grup, albümün soundunda dans müziği etkilerini gösterdi.

1992-1993 yıllarını büyük ses getiren ‘Zoo TV’ turnesiyle geçiren U2, 1993 yılında “Zooropa” adlı albümünü hayranlarına ulaştırdı. Dans müziği ve tekno etkileri taşıyan bu albüm, grubun hayran kitlesini daha da genişletirken, grup “En İyi Alternatif Müzik Albümü” dalında Grammy ödülü kazandı.

1995 yılında, “Original Soundtracks No. 1” adlı deneysel albümü, plak şirketiyle anlaşmazlık yaşadıkları için, U2 yerine ‘Passengers’ adı altında piyasaya süren grup, 1997 yılında piyasaya çıkan “Pop” albümüyle 28 ülkenin müzik listelerine 1 numaradan giriş yaptı ve 1998 yılında “Sweetest Thing” adlı single ile ilk derleme albüm “The Best of 1980-1900”, dinleyicilerle buluştu.

2000 yılı Ekim ayında piyasaya çıkan “All That You Can’t Leave Behind” ile 80’ler sounduna dönüş yapan U2, bu albümle eleştirmenlerden yoğun övgü topladı. 22 ülkede 1 numaraya ulaşan albüm, “En İyi Rock Albümü” dalında Grammy ödülü kazandı.

2002 yılında, grubun 2. derleme albümü olan “The Best of 1990-2000” piyasaya çıktı. 2004 yılında ise, “How to Dismantle an Atomic Bomb” adlı albümünü yayınlayan U2, 32 ülkenin listesinde zirveye ulaştı. “Vertigo” adlı single uluslararası bir hit olurken, “En İyi Rock Şarkısı” Grammy’si kazandı ve grup ayrıca 2006 yılı Grammy Ödülleri’nden 5 Grammy ile ayrıldı.

2006 senesini yayınladıkları “U218 Singles” adlı derleme albümle kapatan U2, bu albüme Green Day ile düetleri “The Saints Are Coming” ve “Window In The Skies” adlı yeni parçalarını da ekledi. Ekim ayında ise 26 yıldır bağlı oldukları plak şirketi Island Records ile ilişkisini bitiren grup, Universal Music Group’a bağlı olan Mercury Records ile ilerisi için anlaştı ve 2008'in sonbaharında çıkarmayı planladığı albümün çalışmalarına başladı.