PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "İstanbul'un kuzeyinde 2 deprem bekleniyor"


kelebek35
12-26-2008, 15:37
Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'un kuzeyini 2 depremin beklediğini söyledi.
http://www.habervaktim.com/resim/resim48797_2.jpg (http://www.habervaktim.com/yonlendir.php?id=7)Prof.Dr. Ahmet Ercan, Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından Adapazarı Belediyesi Nikah Sarayı'nda yapılan 'deprem' toplantısında Türkiye'nin ikinci derece deprem bölgesi olduğunu kaydetti. Birinci derece deprem bölgelerinde 8'den daha büyük depremler olduğunu kaydeden Ercan, "Türkiye'de en büyük deprem 7.9 Erzincan depremidir. 8'den büyük deprem sık görülmediği için ikince derece deprem bölgesidir" dedi.

Deprem sebebiyle meydana gelen ölümlerin yanlış yer seçimi ve yapının niteliği olduğunu vurgulayan Ercan şöyle konuştu: "1999 depreminde Sakarya'nın yapısal özellikleri sebebiyle depremden büyük zarar gördü. Sakarya'nın bulunduğu bölgede 750 ile bin kilometre kalınlığındaki kesit; jöle kıvamında. Hesaplamalar doğruysa 2025 yılına dek 2 sefer 6'nın üzerinde yıkıcı deprem olabilir. Bu sebeple önceki depremlerde hasar gören binaların onarılması yerine yıkılıp yeniden yapılmasını doğru buluyorum. Sakarya çukurunda her an deprem olabilir. Deprem 2013 ile 2025 yılları arasında olabilir."

İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Ercan, İstanbul'da en az 2015 yılına kadar deprem beklendiğini savunarak kentsel dönüşüm projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul önü yani Kuzey Marmara'da depremlerinin 100 ile 250 yılda bir olduğunun altını çizen Ercan, "İstanbul'un kuzeyini iki deprem bekliyor. Bu depremlerden biri Sivriada önünde 6,3 en çok 6,7 diğeri ise Marmara Ereğlisi önünde 6,3 şiddetinde olabilir. Ama tahminlerimize göre 2015 yılına kadar olmaz. Ayrıca Çınarcık, Yalova ve Gölcük arasında 6,3, ile 7,5 arasında deprem bekleniyor." şeklinde konuştu.

habervaktim