PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Psikolojik taciz yasaya giriyor


kelebek35
12-25-2008, 10:14
Adalet Komisyonu'nun aldığı karara göre, işveren artık, işyerinde çalışanların cinsel tacize uğramalarını önlemenin yanısıra, psikolojik tacize uğramalarının önüne geçmekle de yükümlü.
Karar çerçevesinde işverenin, işyerinde ''ahlaka uygun bir düzeninin gerçekleştirilmesini sağlama'' yükümlüğü de ''dürüstlük kurallarına uygun bir ortamı sağlama'' şeklinde değiştirildi.
TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nda, işverenin, işçilerin cinsel tacize uğramalarını önleme yükümlülüğünü düzenleyen maddeye, psikolojik tacizi önlemeyi de ekledi.
Tasarının, hizmet sözleşmelerine dayanan işçi-işveren ilişkisi konusundaki bölümü üzerinde çalışmalarını sürdüren Komisyon, ''işçinin kişiliğinin korunmasına'' ilişkin 416. maddeyi değişikliklerle kabul etti.
Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın verdiği önergeyle değiştirilerek kabul edilen maddeye göre, işveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek, işyerinde dürüstlük kurallarına uygun bir ortamı sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların da daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak.
İşveren işyerinde, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmakla; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlü tutulacak.
İşverenin bu hükümler dahil, kanuna ve sözleşmeye aykırı davranışı nedeniyle işçinin ölümü, bedensel bütünlüğünün zedelenmesi yahut kişilik haklarının ihlaline bağlı zararların tazmini, sözleşmeye aykırılıktan doğan sorumluluk hükümlerine tabi olacak.
Önergeyle işverenin, işyerinde ''ahlaka uygun bir düzeninin gerçekleştirilmesini sağlama'' yükümlüğü de ''dürüstlük kurallarına uygun bir ortamı sağlama'' şeklinde değiştirilmiş oldu. İyimaya'nın önergesinin gerekçesinde, ''Cinsel tacizin yanında diğer psikolojik tacizler de (mobbing) kişilik değerlerini ihlal eden sebepler kategorisinde sayılmıştır'' denildi.
http://www.haber10.com/images/source/aa.gif