PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye beyaz da güzel


kelebek35
12-24-2008, 14:45
Türkiye kış mevsimi etkisi altına girmeye başladı. Ankara'da kar yağışı sonrası Eymir Gölü ve çevresinde güzel görüntüler ortaya çıktı.
Başkent'te gece yarısı başlayan ve etkisini artıran kar yağışı şehri beyaza bürüdü. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle, sürücülerin trafikte ilerlemekte zorlandığı görüldü. Polis araçları dahil, çok sayıda otomobil yolda kaldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler ise hemen yol açma ve tuzlama çalışmalarını başlattı.
Başkent'te son günlerde etkili olan soğuk ve yağmurlu hava gece yarısı yerini kar yağışına bıraktı. Kentin özellikle yüksek kesimlerinde etkisini artıran kar yağışı, şehri beyazla kaplarken, hayatı da olumsuz etkiledi. Yoğun kar yağışı nedeniyle çok sayıda sürücü, trafikte ilerlemekte güçlük çekti. Kışlık lastiklerini takmayan sürücülerin, yolun dik olduğu yerlerde patinaj çektiği ve yolda kaldığı görüldü. Yolda kalan sürücülerden bazıları otomobillerini kenara çekip zincir takmaya çalıştı. Bazı sürücüler ise telefonla arkadaşlarından yardım istedi. Yardıma gelen vatandaşlarla birlikte otomobiller, itilerek götürülmeye çalışıldı.
Kar yağışının etkisini artırması üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri de alarma geçti. Kar yağışı ile birlikte belediyeye bağlı ekipler, yol açma ve tuzlama çalışması yaparak sürücülere yardımcı oldu.
Yoğun kar yağışı nedeniyle bazı polis araçlarının da yolda ilerlemekte zorlandığı gözlendi. Yolda kalan trafik polis aracı, basın mensuplarının yardımıyla yoluna devam etti.
Soğuk ve karlı havanın önümüzdeki günlerde de devam edeceği bildirildi.
İSTANBULLULAR GÜNE KARLA UYANDI
İstanbul'da sabah saatlerinde özellikle şehrin yüksek kesimlerinde mevsimin ilk karı yağmaya başladı. Şehrin ana arterlerinde ve birçok noktasında karla mücadele araçları hazır bekletildi.
Meteoroloji'nin tahminleri tuttu ve İstanbul'un bazı kesimleri sabah kar yağışıyla güne başladı. Özellikle Gaziosmanpaşa, Beylikdüzü, Sarıyer gibi şehrin yüksek kesimlerinde, sulu kar ve kar yağışı görüldü. Kar yağışıyla birlikte hava sıcaklığı da sabah 1 dereceye kadar düştü. Sulu kar yağışı sürücülerin görüş mesafesini zaman zaman düşürdü, trafikte yoğunluk yaşanmasına neden oldu.
Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de karla mücadele hazırlıklarını tamamladı.Şehrin ana arterlerinde ve birçok noktasında karla mücadele araçları hazır bekletildi.
BURSA'DA KAR SEVİNCİ
Bursa'da sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren kar yağışı sevinçle karşılandı. Mevsimin ilk karının düştüğü kentte, sabah işe gitmekte zorlanan insanlar kar yağışının tüm olumsuzluklarına rağmen güzel olduğunu söylediler.
Sabah 06.30'da başlayan kar yağışı kısa sürede kenti beyaz örtüyle kapladı. İnsanlar yollarda yürümekte güçlük çekti. Trafikte oluşan yoğunluk nedeniyle otobüsler vaktinde hareket edemediği için insanlar işine geç gitmek zorunda kaldı. Yollarda kalan ve patinaj yapan araçlar nedeniyle trafikte uzun kuyruklar oluştu. Kar yağışı altında okullarına gitmeye çalışan öğrenciler de yürümekte oldukça zorlandı.
Tüm sıkıntılara rağmen kar özlemi çeken vatandaşlar, karın yağmasından memnun olduklarını söylediler. Kar yağdığı için işine geç kaldığını söyleyen bir vatandaş, kriz ortamında işten kovulmamak için bir an önce işine gitmeye çalıştığını söyledi. Hamdi Tekel isimli vatandaş, mevsimin ilk karı olmasın rağmen oldukça etkili bir yağış görüldüğünü söyledi. Geçmiş yıllarda kar yağışına hasret kaldıklarını belirten Tekel, kar yağışının her şeye rağmen güzel olduğunu kaydetti.
Bursa Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışı bugün akşam saatlerine kadar devam edecek. Kısa sürede 10 santim kalınlığa ulaşan kar yağışının akşam saatlerinde durması bekleniyor. Gün içerisinde 2 derece civarında olması beklenen hava sıcaklığı ise kar yağışının durmasının ardından gece eksi 6 dereceye kadar düşecek. Yetkililer, gece ve yarın don uyarısı yaparak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
KAR, ÇİFTÇİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Mersin'in Gülnar ilçesinde yağan kar çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Köseçobanlı beldesi ve Demirözü köyünde 20 santimi bulan kar, kuraklıktan bunalan çiftçiler tarafından sevinçle karşılandı.
Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Emiş Işık, "Yaz boyunca çiftçilerimizin ürünleri kuraklıktan çok etkilendi. Yağan kar bize bereket getirecek. Kar böyle devam ederse önümüzdeki dönemlerde kuraklık çekmeyiz." dedi.
Çocuklar da, kar üzerinde kayarak, kartopu oynayarak, sevinçlerini arkadaşlarıyla paylaştı.
BOLU DAĞI'NDA YOĞUN KAR YAĞIŞI VE SİS
D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde etkili olan yoğun kar yağışı ve sis ulaşımı olumsuz etkiliyor.
D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde dün akşam başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı, sabah şiddetini arttırdı. Kar kalınlığının 10 santimetreye ulaştığı Bolu Dağı'nda, etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi 40 metreye kadar düştü.
Kar yağışı ve sis nedeniyle ulaşımda aksaklıklar meydana gelirken, sürücüler de zor anlar yaşıyor.
Karayolları ekipleri, karla mücadele çalışmasını aralıksız sürdürüyor. Trafik ekipleri de sürücüleri kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarıyor.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE 392 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Yurt genelinde soğuk hava ve kar yağışı etkili oluyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar nedeniyle 392 köy yolu ulaşıma kapandı. Bölgede kar kalınlıkları Ağrı'da 29, Kars'ta 10, Erzurum'da 6, Ardahan'da 2 santimetreye ulaştı.
Kar yağışı ve zaman zaman ortaya çıkan tipi nedeniyle Erzurum'da 240, Bingöl'de 107, Muş'ta 45 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.
İl Özel İdaresi ekiplerinin köy yollarının ulaşıma açılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor.
Bölgede kar yağışının 2 gün daha sürebileceği, hava sıcaklığında karın etkisini kaybetmesinin ardından hissedilir derecede düşüş beklendiği bildirildi.
Meteoroloji yetkilileri, 26 Aralıkta etkisini kaybedeceği tahmin edilen kar yağışı sonrası kara yollarında soğuk hava nedeniyle buzlanma meydana gelebileceğini belirterek, yetkilileri ve sürücüleri uyardı.
Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları Erzurum'da eksi 5, Erzincan'da 1, Kars'ta eksi 9, Ağrı'da eksi 3, Iğdır'da eksi 2 ve Ardahan'da da eksi 7 derece olarak ölçüldü. Günün beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının ise Erzurum'da 2, Erzincan'da 4, Kars'ta 2, Ağrı'da 2, Iğdır'da 5 ve Ardahan'da sıfırın altında 2 derece olması bekleniyor.
Bolu'da, etkili kar yağışı nedeniyle merkezde 4, Gerede'de 5, Seben ilçesinde 4 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresine ait 6 greyderle yol açma çalışmaları sürdürülüyor.
Karaman'da sabah başlayan kar yağışı nedeniyle işlerine ve okullarına zamanında ulaşmaya çalışan vatandaşlar zor anlar yaşadı.
Yetkililer, kapalı köy yolu bulunmadığını, kapanma riski bulunan Karaman-Mersin kara yolunun Sertavul Geçidi'nde çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.
Kentte kar yağışının etkisini sürdüreceği bildiren yetkililer, sürücülere yanlarında zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmaları uyarısında bulundu.
TUNCELİ'DE 264 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Tunceli'de yoğun kar yağışı nedeniyle 264 köy yolu ulaşıma kapandı.
Köye Hizmet Götürme Birimi ve Karayolları ekipleri, kapanan yolların açılması için çalışmalar yapıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tunceli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Tunç, "Bölgemizde yoğun kar yağışı nedeniyle Pülümür, Ovacık ve Çemişgezek ilçelerine bağlı 264 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan köy yolarının açılması için geceli gündüzlü ekiplerimiz görev başlarındalar ve fedakârca çalışıyorlar. Vatandaşlarımızın ulaşımlarının sağlıklı bir şekilde sağlanması amacıyla 2 adet greyder, 10 adet dozer, 5 adet kamyon, 8 ekip ile çalışmalarımız devam ediyor. Kapalı yolarımız en kısa sürede ulaşıma açılacak." dedi.
ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 70 SANTİMETRE
Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığının 70 santimetreye ulaştığı bildirildi.
AA muhabirinin Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ''oteller bölgesi''nde son yağışlarla birlikte kar kalınlığı, 70 santimetreyi buldu.
Hava sıcaklığının eksi 9 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da tipi şeklinde yağan kar yüzünden görüş mesafesinin 150 metreye kadar düştüğü bildirildi.
Uludağ'da gün boyunca kar yağışı bekleniyor.
BURSA BEYAZA BÜRÜNDÜ
Bursa kent merkezi de sabahın erken saatlerinden itibaren beyaza büründü. Kent merkezinde 2 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığının, yüksek kesimlerde daha da arttığı bildirildi.
Tipi şeklinde yağan kar nedeniyle trafik zaman zaman aksarken, araçların kayması ve tedbirsiz yola çıkılması yüzünden çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.
Öte yandan, Bursa'yı çevre illere bağlayan kara yollarında kar yağışının sürdüğü, ancak trafik akışında herhangi bir sorun bulunmadığı öğrenildi. Ekiplerin, olası sorun yaratabilecek noktalarda hazır bekletildiği bildirildi.
İl Özel İdaresi yetkilileri de şu ana kadar kapalı bir köy yolu bulunmadığını kaydetti.
ERCİYES KAYAK MERKEZİ SEZONU AÇTI
Kayseri'de de etkisini hissettiren kar yağışı Erciyes Kayak Merkezi'ndeki kar kalınlığını 37 santimetreye kadar çıkardı ve kayak sezonu açıldı.
Yılbaşından önce sezonu açabilmenin sevincini yaşayan kayak merkezindeki turizmciler, sezonu en iyi şekilde geçirebilmenin hesabını yapıyor. Erciyes Kayak Merkezi Beden Terbiyesi sorumlusu ve kayak hocası Veysel Değirmenci, gece geç saatlerde başlayan ve sabaha doğru etkisini iyice hissettiren kar yağışı sonrasında kayak merkezindeki kar kalınlığının 37 santimetreye kadar yükseldiğini söyledi. Yoğun yağış sonrasında kayak merkezinde kış turizm sezonunun da açıldığını belirten Değirmenci, kayak severlerin günübirlik gelip kayak keyfini yaşayabileceğini söyledi.
Erciyes Kayak Merkezi'nin toz karı ve pistleriyle meşhur olduğunu belirten Değirmenci, Türkiye'nin en iyi kayak merkezlerinden birisi olan Erciyes Kayak Merkezi'nin bu sezon önceki yıllara göre daha fazla ilgi göreceğine inandıklarını söyledi. Değirmenci, kar yağışının halen devam ettiğini ve kar kalınlığının akşama kadar 50 santimetreye ulaşabileceğini söyledi. Yüksek yerlerdeki kar kalınlığının ise bir metreye ulaştığı belirtildi.
KARTALKAYA'DA KAR KALINLIĞI 40 SANTİMETREYE ULAŞTI
Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya'da kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı.
Bolu'da 2 gündür aralıklarla devam eden yağışın ardından Kartalkaya Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 40 santimetre oldu.
Kar yağışı, kayak merkezinde etkili olmaya devam ediyor.
Öte yandan, Kartalkaya'daki otellerin işletmecileri, kar kalınlığının istenilen seviyeye gelmesiyle kayak sezonunun açılacağını söyledi.
METEOROLOJİ UYARDI: EGE VE AKDENİZ'DE 'ORTA KUVVETTE DON' BEKLENiYOR
Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde, bu gece ve yarın gece, ''orta kuvvette don olayı'' beklendiğini bildirildi.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın ülke genelinde etkili olduğu anımsatıldı.
Açıklamada, ''24-25 ve 25-26 Aralık geceleri, Ege Bölgesi ve kıyı kesimleri hariç Akdeniz Bölgesi'nde hafif kuvvette, yüksek kesimlerinde orta kuvvette don olayı beklenmektedir. Tarımsal faaliyetin sürdüğü bu bölgelerimizde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticilerimiz ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerimizin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları önerilir'' denildi.
Zaman